Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 14:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2012, o 15:47 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Henryg napisał(a):
Skoro chce zrobić DS1820 radiowo
to chyba nie potrzebuje wiedzieć jak sie robi klawiaturę matrycową itp
Potrzebuje określoną wiedzę żeby wykonać to co chcę i chcę osobie która mi ja przekaże
w stosowny sposób wynagrodzić

Ale zaraz bo czegoś może nie rozumiem, więc proszę o uzupełnienie.

Czy kolega posiada już wiedzę na temat programowania w języku C ?? nawet taką z poziomu programowania na PC ? Zna kolega tablice ? wskaźniki (to akurat bardzo ważne) ? nie wspomnę już o strukturach, uniach itp ?

Pytam nie bez kozery, ponieważ prowadzę także normalne naziemne odpłatne kursy języka C na mikroklockach AVR, ale zawsze gdy ktoś się chce na taki kurs umówić to zadaję takie właśnie pytania aby ew dostosować poziom i zakres kursu do aktualnej wiedzy uczestnika.

I teraz tak - jeśli ktoś jest jednak całkowicie początkujący a mówi, mi że chciałby przyjechać ze swoją płytką PCB bo musi dokończyć projekt i nie za bardzo ma czas na uczenie się podstaw - tylko chciałby od razu np komunikację RS232, do tego Bluetooth i sterowanie silników krokowych a także ADC - to ja na to stanowczo odpowiadam - że tak nie dam rady niestety :(

bez podstaw ja nie będę w stanie omówić takich tematów - proszę mnie zrozumieć. Tu jest tak samo. Tylko tak sobie myślę, że kolega może niedoprecyzował tego na jakim jest obecnie poziomie znajomości C szczególnie dla mikroklocków ? Bo jeśli wszystkie podstawy ma się już za sobą tylko brakuje jakiejś konkretnej wiedzy, są konkretne pytania odnośnie tego - jak np działa tam coś w jakiejś funkcji bibliotecznej 1wire to proszę spokojnie zadać takie pytanie - ja chętnie odpowiem. Zresztą pewnie nie tylko ja ....

ale jeśli jednak kolega nie zna podstaw - to mówienie o tym, że do obsługi 1wire nie potrzebna jest wiedza na temat np klawiatury matrycowej czy np obsługi wyświetlacza 7-segmentowego - to coś mi się zdaje, że może kolega popełnia ogromny błąd i pewnie próbował książkę czytać sobie na wyrywki - może nawet od razu rozdział o 1wire i wtedy zdziwienie i zawód - że nic się nie rozumie ? Ale to nie dziwne :(

tym bardziej, że ja nie na darmo ZAWSZE powtarzam, że książka jest napisana w bardzo specyficzny sposób. I nawet wspomnę o takim przypadku czytelnika, który napisał do mnie maila z pretensją że kupił moją książkę i jest srodze zawiedziony ponieważ spodziewał się, że w końcu nauczy się obsługiwać i konfigurować timery sprzętowe w AVR ...

a ja go zapytałem: "A czytał Pan może rozdział o multipleksowaniu LED???"

na co czytelnik odpisał z nieukrywaną jeszcze większą irytacją:

"Proszę Pana - ja nigdy nie będę wykorzystywał tak przestarzałych wyświetlaczy, jak już to w przyszłości nauczę się graficznych, więc nie mam zamiaru zawalać sobie głowy zbędą wiedzą na temat jakiegoś tam multipleksowania, proszę mi więc nie pisać takich bzdur i radzić żebym czytał ten rozdział"

hmmmmm baaaardzo się zdziwiłem ale spróbowałem jeszcze raz mu odpisać i powiedziałem tak:

"ale szanowny Panie, ja pisząc ten rozdział nie miałem na celu aby namawiać czytelnika na stosowanie takich wyświetlaczy broń boże!, Ja chciałem na konkretnym i w miarę prostym przykładzie pokazać jak w praktyce w języku C korzystać właśnie z Timerów sprzętowych bo tu akurat w takim przykładzie upatrzyłem bardzo dobrą okazję. A przy tym - przekazuję jeszcze wiedzę jak korzystać z pamięci Flash na zmienne, jak robić maskowanie itp. Mam więc propozycję, niech Pan TYLKO raz - szybko przeczyta ten rozdział, i jeśli się okaże, że nic Panu to nie da - to mogę zaproponować zwrot książki i z mojej strony zwrot kosztów"

...... czytelnik się nie odzywał chyba 2 miesiące więc pomyślałem, że się zezłościł i może nawet podarł książkę ..... aż tu nagle po tych 2 miesiącach mail od niego, w którym pisze m.in

"Szanowny panie autorze, chciałem pana bardzo przeprosić, postanowiłem skorzystać z porady i przeczytałem JEDEN raz całą książkę, każdy rozdział, czyli nawet te, które mnie nie interesowały bo nie będę się np też zajmował ethernetem, tzn tak myślałem wcześniej. A teraz bardzo panu dziękuję ponieważ - znalazłem odpowiedzi już prawie na 90% pytań, które mnie nurtowały, nie wiedziałem że tą wiedzę przekazuje pan w taki sposób - nietypowy ale bardzo skuteczny sposób ....."

dalej nie będę cytował bo tu już ktoś by powiedział że samo cukrzenie ...

ale też mam nadzieję, że ta opowieść - podpowie koledze jak warto podejść do tej książki ale też nauki C dla mikrokontrolerów

część ćwiczeń warto wykonać - chociażby po to aby lepiej zrozumieć mechanizmy działania tego języka C na żywym mikrokontrolerze. Dopiero wtedy przestaną być magiczne dalsze czy wyrywkowo czytane rozdziały tej książki - mogę na to liczyć ?

---------------

jeśli jednak podstawy kolega ma za sobą - to jak mówię - proszę tu i teraz zadać konkretne pytanie - co sprawia problem w obsłudze 1wire to zaraz pomożemy OK ?

To może od razu spytam - pierwszą książkę zakończyłem póki co na 1-wire. Czy mogę przejść od razu do drugiej książki (a konkretnie do wyświetlaczy TFT LCD), czy po drodze (dalszy ciąg pierwszej książki albo początek drugiej) w innych tematach przemycasz jakieś ważne informacje niezbędne przy obsłudze wyświetlaczy i paneli dotykowych?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:11 
Moderator

Ledes napisał(a):
To może od razu spytam - pierwszą książkę zakończyłem póki co na 1-wire. Czy mogę przejść od razu do drugiej książki (a konkretnie do wyświetlaczy TFT LCD), czy po drodze (dalszy ciąg pierwszej książki albo początek drugiej) w innych tematach przemycasz jakieś ważne informacje niezbędne przy obsłudze wyświetlaczy i paneli dotykowych?

Może powiem tak - zajrzyj do drugiej książki do wyświetlaczy LCD TFT, jeśli cię to nie przerazi i wszystko zrozumiesz to ok .... zresztą to jest nieco łatwiejszy temat w drugiej książce choć rozległy - bo dotyczy w zasadzie budowy tylko samych bibliotek i bez wykorzystania EVENT'sów, callbacków itp ....

ale inne rozdziały mogą być bardzo ciężkie jak nie przeczytasz do końca pierwszej książki gdzie spokojnie i powoli wprowadzam czytelnika w świat "pseudo-wielowątkowości" to jest CLUE całego jej przekazu, szczególnie rozdział "Wstęp do projektowania systemów czasu rzeczywistego" ale też w projekcie ethernetowym (o UDP) dość szczegółowo tłumaczę wstęp do callbacków - to BARDZO BARDZO istotne - i w drugiej książce rozpoczyna się już na maxa używanie takich mechanizmów.

PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:17 
Użytkownik

Jak rozumiem, przy obsłudze panelu dotykowego i wyświetlaczy TFT LCD nie używasz tych mechanizmów w książce i w przykładach na DVD? Bo w sumie z drugiej książki tylko to mi potrzebne póki co.

PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:25 
Moderator

no nie akurat przy TFT LCD skupiłem się na w miarę dokładnym omówieniu nie tylko sterownika SSD1963 ale także fontów, ich generowania i pokazywania na wyświetlaczu, obrazów w RGB itp ... to dość obszerny temat ale chyba też dość ciekawy tym bardziej, że jak wspominałem publikuję nieudokomentowane tricki jakie można robić z SSD1963 i jak one się przydają przy obsłudze z 8-bitowców ;)

PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:29 

Potwierdzam, zanim się zacznie człowiek brać za poważniejsze programy należy wykuć na blachę "Wstęp do projektowania systemów czasu rzeczywistego", oraz bardzo często wracać.

Dzięki temu, można potem dowolnie sobie poukładać zdarzenia w własnym programie na zasadzie "tyknięć" zegara, oraz pisać wszelkie procedury nie blokujące głównej pętli programu.

PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:33 
Użytkownik

Ok, dzięki Panowie. Postaram się najpierw ogarnąć podstawy obsługi wyświetlacza TFT LCD i panelu dotykowego (potrzebne mi to do magisterki), a potem w miarę potrzeb zainteresuję się tymi systemami czasu rzeczywistego. :)

PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:35 

Polecił bym jednak odwrotną kolejność ;).

PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:45 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Polecił bym jednak odwrotną kolejność ;).

no ja też bo z kolei pisanie obsługi tego LCD które siłą rzeczy zajmuje sporo czasu - i do tego nie wykorzystywać systemu czasu rzeczywistego - to od razu zderzysz się z problemami jak ze ścianą betonową :(

A akurat to co wydaje się trudne - jest proste i warto ;) każdy kto poznał podstawy tego - to później nawet jeśli się jeszcze nieudolnie na początku tym posługuje to już się widzi ogromny potencjał i ułatwienie w pisaniu i działaniu własnych aplikacji.

dlatego jeśli chcesz się po prostu zapoznać z LCD TFT to poczytaj o tym, ale jak później robić obsługę - to trza albo hmmm warto będzie wrócić do 1-szej książki

PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:56 

Polecam podrukować sobie biblioteki i z ołówkiem rozpisywać sobie krok po kroku co dokładnie robi każda linijka, potem parę razy przeczytać i po przespanej nocy i powtórce na drugi dzień zaczyna się powoli układać w głowie co i jak.

PostNapisane: 15 gru 2012, o 13:11 
Moderator

Antystatyczny napisał(a):
Dobrą nauką jest też samodzielna próba napisania biblioteki w oparciu o datasheet. Kroczek po kroczku robić z wyświetlaczem to, czego oczekuje od nas producent, by wyświetlacz się zainicjalizował. Sam miałem z tym troszkę kłopotu, bo kupiłem jakiś koci egzemplarz wyświetlacza na KS0066U. Na szczęście kilogramy cierpliwości pomogły, upór i wsparcie mądrzejszych kolegów również. Po tygodniu zmagań i własciwie dogłębnej już znajomości biblioteki Mirka oraz własnoręcznie napisanej inicjalizacji, wyświetlacz pięknie do mnie zagadał :)

No właśnie to było jednym z moich najważniejszych celów jakie przyświecały mi gdy pisałem pierwszą książkę - uczyć się poprzez pisanie bibliotek - bo tak jak mówisz to NAJLEPSZY trening .... oj najlepszy - a żeby ułatwić nieco życie to postarałem się jakoś czytelnika wprowadzać w to pisanie bibliotek ...

przy czym nie chodzi o to aby pisać wszystkie biblioteki sobie od nowa - nie nie nie .... ale taka nauka napisania co najmniej kilku - pozwala później całkiem inaczej patrzeć na inne obce biblioteki ściągane z netu, pozwala lepiej i szybciej je opanować, zastosować w działaniu a nawet wyłapać ich błędy i wprowadzić swoje poprawki

szkoda że niewielu ludzi ma takie podejście .... i próbują biblioteki z pierwszej książki traktować jako gotowce - a potem niestety sypią się pytania przede wszystkim - jak ich używać. I nie dziwne - skoro się czytelnik nie zagłębił - jak są napisane i jak działają od środka. Po ponownym przeczytaniu - na szczęście okazuje się zwykle że są proste w użytkowaniu ;)

więc wszystkim życzę takiego podejścia jakie ma kolega Antystatyczny ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1