Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2012, o 21:50 
Użytkownik

Witam

Zakupiłem dzisiaj części do zmontowania przetwornicy do mojego wyświetlacza alfanumerycznego.
Schemat mam z książki pt. "Timer 555 w przykładach" Krzysztofa Górskiego.
Złożyłem to na płytce stykowej, niestety na wyjściu U- nie ma nic :/

Dodam że zamiast diod BAT83 dałem zamienniki które zaproponowała kobieta ze sklepu o symbolu RAT85(tak pisze na obudowie) nie wiem czy to pomyłka kobiety, ale na rachunku mam BAT43.
Czy ktoś z was składał kiedyś coś takiego ?
Macie jakieś sugestie co może być nie tak?

Pozdrawiam

ps. wiem że to nie forum typowo elektroniczne, ale na innych forach pewnie było a ja nie znalazłem :0

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 gru 2012, o 22:02 
Moderator

Jakie ci potrzebne jest napięcie ? może od tego zacznij ? hmm ?

bo ja albo inni mogą nie mieć akurat tej książki a w związku z tym schematu no i nikt nie wie o jakie napięcie ci chodzi ;)

a diody RAT85 ;) hahaha no ciekawostka - zamiast pytać - wpisz zawsze sobie w google nazwę i pdf
np:

rat85 pdf

i zobacz czy ci znajdzie notę PDF do twojej części - jak nie - to pewnie symbol z kosmosu a diody to BAT85 tylko dolny brzuszek im się zamazał ;) i pani odczytała RAT85 ;)

PostNapisane: 14 gru 2012, o 22:21 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jakie ci potrzebne jest napięcie ? może od tego zacznij ? hmm ?

hmm z tego co wywnioskowałem to -5 V
schemat mojego wyśw. :
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.powertipusa.com%2Fpdf%2Fpc2004m.pdf&ei=KpfLUKS9Asap4gT034Aw&usg=AFQjCNFmam3nCyAbdnToGRbVom5ng_eOew&sig2=ZB3w33dmyIqtTAJAaMTOSg&bvm=bv.1355325884,d.d2k
mirekk36 napisał(a):
bo ja albo inni mogą nie mieć akurat tej książki a w związku z tym schematu no i nikt nie wie o jakie napięcie ci chodzi

Co do książki to po wpisaniu na googlu "timer 555 w przykładach chomikuj" jest link do pdfa (zerknąć chyba można ;) )
1bobik1 napisał(a):
Witam

Zakupiłem dzisiaj części do zmontowania przetwornicy do mojego wyświetlacza alfanumerycznego.
Schemat mam z książki pt. "Timer 555 w przykładach" Krzysztofa Górskiego.
Złożyłem to na płytce stykowej, niestety na wyjściu U- nie ma nic :/

Dodam że zamiast diod BAT83 dałem zamienniki które zaproponowała kobieta ze sklepu o symbolu RAT85(tak pisze na obudowie) nie wiem czy to pomyłka kobiety, ale na rachunku mam BAT43.
Czy ktoś z was składał kiedyś coś takiego ?
Macie jakieś sugestie co może być nie tak?

Pozdrawiam

ps. wiem że to nie forum typowo elektroniczne, ale na innych forach pewnie było a ja nie znalazłem :0

Masz rację 2 szt. z zamazanym brzuszkiem :/ moje niedopatrzenie

PostNapisane: 15 gru 2012, o 00:17 
Moderator

O żesz kurczątko ;) .... a na podstawie czego wywnioskowałeś to -5V ??? możesz mi to podpowiedzieć ?

PostNapisane: 15 gru 2012, o 00:54 
Użytkownik

Na takiej że nie ma w nocie sprecyzowanej wartości Vee, więc pomyślałem że będzie po prostu Vdd z odwrotną polaryzacją.

Jak bardzo się myliłem ? :oops:

PostNapisane: 15 gru 2012, o 00:57 
Moderator

może zapytam inaczej - a nie próbowałeś podłączyć tego jak normalnego wyświetlacza hd44780 ? ;) czyli na wejście kontrast suwak potencjometru 10K podłączonego pomiędzy VCC i GND ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

ale nie zaraz - przecież tam na pinie zdaje się 17 masz negative voltage, które możesz podłączyć wprost do kontrastu

weź że pan miernik w łapki ;) i sprawdź czy pomiędzy GND a pinem nr.17 nie masz już właściwego napięcia ujemnego - bo jeśli jest takie potrzebne to w dzisiejszych czasach na wyświetlaczu daje się przetworniczkę - tak jest np we wszystkich graficznych KS108

PostNapisane: 15 gru 2012, o 01:04 
Użytkownik

Jeśli dobrze patrzę (pin 17) to tam w środkowej kolumnie jest napisane NC/Vee... poniżej na pinie 18 przy NC jest "No connection" więc może przy 17-tce rzeczywiście nie trzeba nic podłączać ? ;)

PostNapisane: 15 gru 2012, o 01:20 
Użytkownik

poruszaliśmy już ten temat tutaj: http://forum.atnel.pl/topic1864.html

na 17 nie mam żadnego napięcia.
Przy standartowym podpięciu minimalny kontrast (ledwo widoczne znaki)
na płytce wyświetlacza jest puste miejsce oznaczone IC1 obok miejsca na kondensatory i rezystory

Teraz zauważyłem coś dziwnego, przy podłączonym zasilaniu podpinam wyświetlacz do płytki i pojawiają się jakieś krzaczki (duży kontrast)
resetuje układ znikają krzaczki i pojawia się temperatura ale z minimalnym kontrastem.

PostNapisane: 15 gru 2012, o 01:30 
Moderator

1bobik1 napisał(a):
Teraz zauważyłem coś dziwnego, przy podłączonym zasilaniu podpinam wyświetlacz do płytki i pojawiają się jakieś krzaczki (duży kontrast)
resetuje układ znikają krzaczki i pojawia się temperatura ale z minimalnym kontrastem.

To oznaczałoby że robisz coś arcy-dziwnego :( ale co ? kto to wie ?

co ma wspólnego podłączanie wyświetlacza do płytki z dużym kontrastem, a potem reset jakiegoś układu - tylko ciekawe jakiego ? no i na końcu pojawia się jakaś tajemnicza temperatura .... ;) to ten wyświetlacz sam wyświetla temperaturę ? swoją ?

kompletnie nic nie rozumiem z tego co piszesz :( więc tym bardziej dziwne rzeczy możesz robić i dlatego ci to wszystko nie działa.

Opisz krok po kroku co robisz, co zrobiłeś, jak podłączyłeś - do czego podłączyłeś - jaki układ resetujesz i jak ? itp

jeśli chcesz oczywiście żeby ktokolwiek coś pomógł czy próbował pomóc

pokaż jakieś fotki jak to popodłączałeś czy coś - skoro masz takie problemy - to też szybciej ktoś może zauważy babola jakiego robisz

PostNapisane: 15 gru 2012, o 02:03 
Użytkownik

Ok mój błąd, nie wyjaśniłem wszystkiego.

Wyświetlacz podpinam do Atmegi8 na płytce stykowej do tego DS18B20 (montowałem to z innymi wyświetlaczami i działało)
Program pokazuje na wyświetlaczu temperaturę. (działa)
Problem jest wyłącznie z kontrastem
1bobik1 napisał(a):

Chodziło mi o to że gdy podpinałem wyświetlacz do już zasilanej płytki pojawił się kontrast.
tak to wygląda:
http://imageshack.us/a/img266/8380/dsc4334.jpg
http://imageshack.us/a/img266/8380/dsc4334.jpg
Przepraszam za to że obrazki w linkach ale zapomniałem je zmniejszyć

PostNapisane: 15 gru 2012, o 10:20 
Moderator

No to teraz jest już o wiele jaśniej - ale tak warto zaczynać wątek z pytaniem ok? (tak na przyszłość)

zakładając że wiesz jak się podłącza normalne wyświetlacze alfanumeryczne i że ci działały te normalne to być może rzeczywiście ten nienormalny który masz (dla mnie każdy alfanumeryczny który musi mieć ujemne napięcie na kontrast to nienormalny) ;) .... rzeczywiście trzeba je sobie skombinować skoro nie ma przetworniczki na jego pokładzie.

Masz pod ręką MAX232 (popularny scalak) - toż to najprostsza gotowa przetworniczka ujemnego napięcia przynajmniej tak na szybko do sprawdzenia takiego wyświetlacza. Na pinach od strony RS232 będzie miał właśnie potrzebne ci ujemne napięcie. Potrzebne tylko 4 kondensatorki 1uF do aplikacji tego scalaka.

PostNapisane: 16 gru 2012, o 23:43 
Użytkownik

znalazłem błąd, wstyd się przyznać :oops: nie połączyłem ze sobą nóżek kondensatorów i diod na wyjściu przetwornicy tylko wpiąłem je w jednej linii (nie połączonej) na zdjęciach widać jak to ładnie wygląda( pomarańczowo biały drucik po prawej stronie to wyście )
Przetwornica działa - na wyjściu jest -3.9 V
Kontrast jest :)
Niestety po wpięciu DS18B20 (sprawny i dobrze podpięty) wyświetlacz nic nie pokazuje
tzn pokazuje stringa którego umieściłem po inicjalizacji wyświetlacza po czym kasuje wszystko z wyświetlacza, ale o tym już nie tutaj ;)

Strefa czasowa: UTC + 1