Witam wszystkich
Więc problem jak w temacie.
Zagadka powstała po tym jak zacząłem experymentować po lekturze poradników o "prostym Terminalu Bluetooth" autorstwa szanownego Mirka Kardasia (dzięki Mu niech będą i szacunek za to co robi)
(#0245, #0246, #0247, #0248, #0250, #0251)
Przerobiłem krok po kroku omawiany w poradnikach kod w B4A.
Wsystko dziala super (!!!!!!!), ale:
mój experyment polega na tym, że zamiast terminala PC używam AVR ATmega328P.
I teraz:
Terminal PC + FTDI + HC-05 <=> Android (app B4A) - konfiguracja działająca; komunikacja w obie strony bo obserwuję na terminalu i na telefonie
Terminal PC + FTDI <= AVR ATmega328P - konfiguracja działająca; komunikacja w jedną stronę (na razie) bo obserwuję na terminalu to co wysyłam z procka (0x41 czyli literę "A" i to widzę na terminalu PC)
AVR ATmega328P + HC-05 <=> Android (app B4A) - konfiguracja nie działa; litera "A" wysyłana z procka do telefonu nie dociera (a procek ją na pewno potrafi wysłać - nie wiem czy wysyła jak mu podłączę BT)
Nie mam pojęcia dlaczego procek na terminal wysyła dane a przez BT już nie.
w AVR transmisja wygląda tak :
język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Natomiast w kodzie B4A zdarzenie NewText wygląda tak:
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Zatem z AVR wysyłam coś jako "hex" a w app oczekuję stringa - czy to może być powodem, że nic się nie pojawia w komponencie "edtLog" ???
No moim zdaniem tu nie powino się to gryźć bo przecież terminal rozpoznaje 0x41 i pokazuje śliczne duże "A"
Ale mogę się mylić...
Ponieważ AVR jest zasilany 5V to na jego lini Tx stosuję najprostszy znaleziony w necie dzielnik rezystorowy aby stan wysoki ok 5V sprowadzić do poziomu ok 3,3V , który jest tolerowany przez moduł BT - przynajmniej takich połączeń z dzielnikiem można znaleźć dużo w necie i wg autorów różnej maści, taki dzielnik powinien wystarczyć.
Robiłem też doświadczenie bez dzielnika na lini Tx, zasilając AVR napięciem 3,3V - efekt taki sam: osobno AVR z terminalem na PC działa (litera "A" pojawia sie w terminalu na PC) , również osobno moduł BT z terminalem na PC działa (efekty obserwuję na Androidzie)
ale jeśli podłączę BT i AVR to na telefonie nie ma nic.
Aha:
z poziomu AVR testowane było tylko wysyłanie "A"
Nie testowałem odbioru bo w kodzie asemblera utknąłem właśnie przy nadawaniu.
Czy któryś z szanownych forumowiczów może udzielić jakieś wskazówki / sugestii?
Może ktoś miał podobny problem?
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.