Działa!
Cały problem w tym, że Atmel zmienił sposób/organizację plików Part Description Files - XML i wszystko co zostało wydane po Atmel Studio 4 nie jest kompatybilne z AVROSP.Rozwiązanie problemu:1. ściągnąć starą wersję Atmel Studio 4 (np. stąd:
https://www.microchip.com/mplab/avr-support/avr-and-sam-downloads-archive2. skopiować pliki XML, w miejsce w którym AVROSP będzie ich szukał
3. można odinstalować AS4
pomocne linki w sprawie:1.
https://github.com/topptech/AVRLoaderCytuj:
AVR911 uses XML files from AVR Studio when communicating with AVR109: Self Programming. The XML files available with AVR Studio 5 or later cannot be used with AVR911 because of a change in XML file format. This issue can be overcome by providing the XML files in a folder and modifying the search path in AVR911. The attached zip file contains XML files that come with AVR Studio 4.19 build 730. This can be downloaded and extracted to a folder and provide the path to the extracted folder as the XML search path in AVR911.
2. AVRDUDE:
Problem z niekompatybilnym AVRDUDE jest ładnie opisany tutaj:
https://www.avrfreaks.net/forum/problems-avrdude-and-atxmega256a3W skrócie chodzi o wielkość paczki danych wysyłanych przez AVROSP (512kb) i AVRDUDE(128kb). Jak komuś zależy to można dalej grzebać w AVRDUDE, poczynione zmiany są opisane. Tutaj tylko cytat z ostatecznego rozwiązania, w celach archiwizacyjnych:
Cytuj:
Posted : Tue. May 23, 2017 - 10:17 PM
12345
Total votes: 1
SUCCESS! Heureka!
It works now with avrdude. Version 6.3.
Without digging too deep in there, I just made some q&d modifications which I'll send to Jörg for review.
I've overridden the page size (estimated as 128) with 512, and modified butterfly_set_addr to incorporate butterfly_set_extaddr.
(Based on addr).
It's still roughly 6 times faster than avrosp.exe, but the device boots and reports the correct firmware version now.
This is what I've changed (very quick and very dirty, but both changes were required in order to make it work):
język bash
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
For me, this does it. cool
Sytuacja z AVRDUDE, na dziś wygląda tak, że problem został zgłoszony w 2017 roku, ale nie został zaimplementowany w najnowszej wersji AVRDUDE (6.3 obecnie datowana na 2016 rok).
Ponieważ zależy mi tylko na szybkim rozwoju prostego programu, korzystam dalej z AVROSP, żeby usprawnić sobie prace przygotowałem krótki plik *.bat do wgrywania wsadu.
język bash
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Trzymam to sobie w podkatalogu 'Release' z projektem w ECLIPSE i wgrywam zmiany do procka jak trzeba
Może lekko mniej wygodne niż z poziomu ECLIPSE, ale działa
Nie bardzo chce mi się wierzyć, że Atmel nie updatował bootloadera do wersji kompatybilnej z nowszymi wersjami oprogramowania... pliki z Atmel Studio 4 są datowane na 2011 rok!
Czy nikt nie używa tych płytek xplained?
Mogę sam sobie przyznać 'pomógł'? ;-P