Cześć Wam!
Niestety muszę przyznać, że poległem w kwesti ustawienia USI na AtTinny 85 aby móc komunikować się po i2c z urządzeniem PCF8574AP.
Proszę szanowne grono o pomoc w mojej kwestii bo już nie wiem co jest nie tak a siedzę nad tym od 4 dni (cały weekend zmarnowany:( ).
Chciałem napisać własny sterownik do rejestru przesównego pod i2c + LCD. Niestety po podłączeniu wszystkiego oraz skonfigurowaniu biblioteki z noty AVR (AVR310 - USI Master), rejestr nawet nie drgnie. Tzn diody jakie podpiołem nie chcą się świecić. Diody do PCF'a są podpięte anodą do + przez rezystor do nóżki scalaka. Dodam, że jak podłączam pod arduino i puszczam prosty program do sterowania i2c to wszystko działa, tylko na moim AVR nie chcę.
Próbowałem już wszystkiego co znalazłem na sieci żadne rozwiązanie niestety nie działa a mnie dodatkowo irytuje to, że na forach angielskich nikt nie ma z tą biblioteką problemów.
Poniżej przesyłam kod, w którym próbuje wysłać sygnał na każdy adres po kolei. Niestety i to nie działa. Macie może jakąś podpowiedź do tego?
dodatkowo, adres w deklaracji define to adres jaki mi wypluł i2c scanner na arduino. Próbowałem się z nim komunikować ale bez rezultatu.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
bibioteka USI_MASTER.h:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
USI_Master.c:
język c
Z góry dziękuje każdemu kto chce się podzielić wiedzą.