Dziękuję za bardzo konkretną informację (podpowiedź). Właśnie tego potwierdzenia mi brakowało od osoby doświadczonej w temacie.
:) Teraz będę wałczył dalej .
To jeszcze dopytam o jedną rzecz.
Z tego co mi Pan napisał to:
W puszce w ścianie montuję układ uC jako AP i on będzie otrzymywał polecenie np z mojego zrobionego pilota z jednym klawiszem. Układ w puszcze otrzymuje informację i włącza lub wyłącza przekaźnik. Pilot natomiast będzie w trybie APSTA. I to jest logiczne i zrozumiałe.
Ale co w sytuacji, gdy będę miał pilot (układ z atmegą i modułem wifi) z kilkoma klawiszami, którymi będę chciał włączać i wyłączać świetlenie w kilku pomieszczeniach. Wtedy pilot ustawiam jako APSTA, a w puszkach w pokojach wszystkie moduły z uC w tryb AP? Wydaje mi się,że powinno być w takim wypadku odwrotnie, czyli pilot jako AP, a puszki w ścianach jako STA ( bo to puszki w ścianie powinny się połączyć z centralnym modułem wysyłającym). czy dobrze to rozumuję?
Wiem,że mogę zamiast pilota użyć komórkę, ale ja chcę właśnie mieć pilot własnoręcznie zbudowany:)
Mam jeszcze odrębne pytanie.
W prostym programie (w ogóle nie związanym z tematem uarta) który włącza i wyłącza diodę mogę sobie włączanie diody uzależnić od wartości zmiennej, np jeśłi zmienna ma wartość 1, to zapala diodę, jeśli zmienna ma wartość 0 to ją gasi.
A czy w tym kodzie z poradnika #0173 WIFI232 - programowanie - Part 01
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
zamiast wysyłać po uarcie jakiś string , to czy mogę go gdzieś z ręki wpisać? tylko po to , aby sprawdzić,czy dioda mi się włączy i wyłączy, ponieważ chcę w tym kodzie uzależnić sobie włączanie diody od nadesłanego stringa. Czy w ciele funkji od odbioru stringa po uarcie mogę ręcznie gdzieś tego stringa wpisać? Pytam o takie działanie, ponieważ nie jestem jeszcze obyty ze zdarzeniami i colbakami. A chciałem się też dowiewdzieć w którym miejscu funkcji odbierającej ten string właśnie zostanie umieszczony.