kubabrowar333 napisał(a):
biblioteka pochodzi z niebieskiej książki
Nie mam "niebieskiej książki", co nie musi oznaczać, że się nie znam na multipleksowaniu i nie umiem wyciągać logicznych wniosków.
Jeżeli przy takim zapisie
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
cyfry Ci się nakładają,
a przy takim zapisie
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
"wyświetlacze świecą bardzo słabo", to przy zapisie jaki zaproponowałem powinno być OK.
Jeśli nie jest dobrze, to znaczy najprawdopodobniej, że to nie jedyny błąd. Warunkiem prawidłowego działania jest na przykład prawidłowa modyfikacja w przerwaniu zmiennej
licznik. Musi ona przyjmować wartości adekwatne do tego, na których pinach masz podłączone sterowanie katod. Zgodnie z Twoim schematem zmienna licznik powinna przyjmować kolejne wartości (binarnie):
00010000
00100000
01000000
10000000
00010000
00100000... itd.
Jeśli w przykładzie z książki masz sterowanie anodami na innych pinach portu, to musisz to przerobić.
Dodatkowo należy pamiętać, że przed zmianą cyfry (w przerwaniu) należy wszystkie katody wyłączyć, i to też musisz zmienić w stosunku do przykładowego kodu z książki, bo z tego co rozumiem, tam jest sterowania anodami. Wygaszenie u Ciebie powinno wyglądać tak:
język c
Powinny tam być również warunki, które wybierają odpowiednie cyfry np. na podstawie wartości zmiennej licznik. Jeśli Twoje katody są na innych pinach jak w przykładowym kodzie z książki, to też musisz to zmodyfikować.
Podejrzewam, że autor książki opisał w niej, jak działa kod i ewentualnie w jaki sposób można dostosować go do własnych potrzeb, więc może przeczytaj to dokładnie.
Łatwiej byłoby, gdybyś pokazał całą swoją procedurę obsługi przerwania, ale pewnie tego nie możesz zrobić ze względu na prawa autorskie. Proponowałbym jednak, abyś sprawdził moje sugestie...