Witam,
Mam za zadanie obsłużyć wysyłanie wiadomości tekstowych za pomocą wspomnianego modemu.
Gdy zobaczyłem, że P. Kardaś omawia moduł GSM w nowej książce nie zastanawiałem się długo nad zakupem.
Niestety opcja zakupu proponowanego w książce modułu odpadała ze względu na koneiczność montażu - nie mam na to czasu.
Nie ma to jednak znaczenia bo różnią się jedynie PCB a "serce" jest takie samo - moduł G510 firmy FIBOCOM.
Kupiłem moduł polskiej firmy mikro-tar -
http://electropark.pl/moduly-gsm-gprs/7950-modul-gsm-gprs-g510-sms-internet-email-mt.htmlWięc tak mam problem z nim, mianowicie pracuje z nim z poziomu terminala na PC.
Moduł zasilam z power banka 5V 2,1A. oraz połączyłem masy power banka i konwertera UART-USB.
Po podaniu zasilania modem zachowuje się prawidłowo (dioda LPG mruga, następuje logowanie do sieci, następnie są tylko krótkie "szpilki").
Po wpisaniu stringa do teminala "AT" i wysłaniu go modem odpowiada "OK" - też jest super.
Jednak gdy chcę wysłać następną komendę modem odsyła to co wysłałem i nic nie robi...
Wiem że jest to tzw. "echo" ale gdy wpisuje np. "at+gsn" to powinienem otrzymać IMEI a otrzymuje zwrot tej komendy.
Ogólnie moduł nie działa w sposób ukazany w książce, nie wysyła ERROR ani nic z tych rzeczy.
Terminal też dziwnie się zachowuje ponieważ potrafi się zawiesić i wyłączyć w momencie kliknięcia "send" (gdy chce wysłać stringa).
Prosił bym o pomoc, radę ponieważ być może popełniam jakiś oczywisty błąd.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.