Witam.
To chyba najlepszy dział, jaki udało mi się dojrzeć. Może ktoś z Was borykał się z podobnym problemem?
Mam w swoim budynku pod tynkiem (w ścianach) kilometry skrętki. Instalacja pod dom inteligentny (wiszą na tym niskonapięciowe czujniki, włączniki i inne urządzenia).
Wiadomo, że obciążenie pojedynczego (jednego z ośmiu) przewodu skrętki komputerowej kategorii 5 to ok. 0.5A. Puszczenie większego prądu (np. zwarcie na zasilaniu) spowoduje przepalenie przewodu, a tym samym nieodwracalnego uszkodzenia przewodu pod tynkiem.
Dlatego też chciałbym sobie naprodukować dziesiątki protektodów. Mają zawierać 8 szybkich bezpieczników 400 mA. Finalnie mogą wyglądać jak zwykły łącznik do skrętki:
Problem w tym, że nie potrafię znaleźć bezpieczników SMD na tak małe prądy (400mA), które nie były by jednocześnie bezpiecznikami PTC. PTC (samoodnawialne) mają to do siebie, że w przypadku trwałego zwarcia nagrzewają się do wysokiej temperatury, i upalaną laminat (trochę nawymieniałem się tego w przeszłości na płytach głównych do komputerów PC marki Gigabyte. Zdrowy rozsądek podpowiada więc, że stosowanie ich nie jest bezpieczne. Poza tym, one są zwłoczne, więc równie dobrze może upalić się żyła skrętki a nie bezpiecznik.
Przeszukałem cały Aliexpress i nic sensownego na 0.4A nie znalazłem, a chciałbym uniknąć stosowania rurkowych (szklanych) olbrzymów.
Na TME też nie widzę szybkich bezpieczników dla tak małych prądów.
Będę wdzięczny za podpowiedzi i dobre pomysły. Namiary na dostawców również bardzo wskazane.
Dziękuję i pozdrawiam
Mariusz