Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2012, o 18:36 
Użytkownik

Witam,

Po zmontowaniu całego układu i wgraniu programu z płytki, wystąpił mały problem z kontrastem, wyświetlacz się podświetli, ale jak poruszam kontrastem to nic się nie dzieje( wiem, że nie każdy wyś. pokazuje "kwadraciki",chodzi mi o wykonywanie się programu ).

Podłączyłem wszystko tak i sprawdziłem:
- połączenie RW/uC jest
- reszta pinów też podłączona, dwa razy sprawdzone i przetestowane na róznych portach(lecz nadal nic)
- podświetlenie też podłączone i zworki ustawione BKL: 1-3 i 2-4 czyli deafault
- aktualizacja też wgrana
- ustawienia sprzętowe połączeń też ustawione oraz podświetlenia też w pliku main.c
-
Albo jestem ślepy i nic nie widzę, albo coś robię żlę, ale chyba to drugie. Może w inicjalizacji wyświetlacza trzeba coś pozmieniać?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 18:39 
Moderator

schemat dokładny jak to podłączyłeś - jakąś fotkę, i ustawienia w pliku *.h jeśli to kod z książki niebieskiej z DVD .... inaczej to ja nie mam pojęcia co odpowiedzieć ....

jedno jest tylko pewne - coś robisz źle .... ale bez tych dodatkowych informacji ciężko nawet zgadywać :(

PostNapisane: 9 gru 2012, o 18:51 
Użytkownik

Połączenia:
PORT A:
RS- PA0
RW- PA1
E- PA2
D4- PA4
D5- PA5
D6- PA6
D7- PA7

PORT C:
BKT- PC7

NO I: ZWORKA RW- uC

Obrazek

PostNapisane: 9 gru 2012, o 19:49 
Moderator

no tu ok - ale jak kolega to podłączył ? to nie ma możliwości żeby nie działało - jeśli jest dobrze podłączone a wyświetlacz nowy i sprawny.

Więc jak nie widać sprzętu - schematu ew fotki - nadal ciężko mi coś poradzić :(

PostNapisane: 9 gru 2012, o 21:49 
Użytkownik

Może to pomoże:
zielony z przodu- podświetlenie
zółty- RS, R/W, E
niebieski- reszta czyli od D4 do D7

Może wyświetlacz padł?

Efekt po wgraniu programu:

Obrazek

PostNapisane: 9 gru 2012, o 22:07 
Moderator

No tak od razu wyświetlacz padł jak coś nie działa ;) .... eeeeh panie kolego .... nie tędy droga w sprawdzaniu swoich błędów

... podałeś wyżej że podłączyłeś piny wyświetlacza do PORTA tymczasem na zdjęciu jak BYK widać że masz podłączone do PORTC

więc zdecyduj jak to jest ? i jeśli chcesz żeby ci szybko i sprawnie pomóc to postaraj się pisać więcej szczegółów od razu ale też dokładnie tak jak masz w programie i w układzie (tak w ogóle to dopiero teraz widzę, że to zestaw ATB) , jakby nie można było na początku tego napisać i która wersja ... eeeeh ;)

sprawdź wszystko jeszcze raz na spokojnie bo widzę, że z nerwów kiełbasisz połączenia i od razu pomysły o uszkodzeniach ci do głowy przychodzą ;)

PostNapisane: 9 gru 2012, o 22:20 
Użytkownik

Połączenia:
PORT C: PORT A:
RS- PC0 BKT-PA7
RW- PC1
E- PC2
D4- PC4
D5- PC5
D6- PC6
D7- PC7

Przepraszam, zapomniałem powiedzieć, że przed zrobieniem zdjęcia jeszcze raz pozmieniałem porty w programie i na płytce aby jeszcze raz sprawdzić. ;) Dlatego tak jest.
A co do płytki to wersja 1.03

Z wyś. też prawda, nie powinienem zwalać winy na niego póki nie wyeliminuje wszystkich błędów. ;)

PostNapisane: 9 gru 2012, o 22:37 
Moderator

To teraz mi powiedz czy bawiłeś się fusebitami w procesorze i czy na przykład nie odblokowałeś sobie fusebitu JTAGEN który powoduje że akurat kilka pinów do JTAG'a na PORTC nie działa ?

wiesz??? zrób pan tak

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to znaczy podłącz sobie fizycznie WSZYSTKO tak jak tu wyżej widać i wszystko do jednego portu a nie tak mieszasz ;) część do jednego - część do drugiego i sam się gubisz

przecież akurat jest 8 pinów i jeszcze można podświetlenie tym samym portem zapalać. Mówię ci zrób tak dla testu

i sprawdź jeszcze czy wszystkie kabeki działają żeby nie było na końcu że może trafił się jakiś jeden "czarna owca z niestykiem"

PostNapisane: 9 gru 2012, o 23:17 
Użytkownik

Ok, pozmieniałem tak jak mówisz, sprawdziłem i ten sam efekt.
Fusybity ustawiałem już na początku zabawy z płytką. I jak dotąd wszystko gra.
Kwarc 16MHz.
Wykonałem odczyt z procka, screen poniżej:

Obrazek

PostNapisane: 9 gru 2012, o 23:29 
Użytkownik

Program Mirka jest defaultowo na atmega 32 . Ty masz w plytce procek 644 . Czy wziales to pod uwage ?

PostNapisane: 10 gru 2012, o 00:15 
Moderator

Ok posłuchaj - ten wyświetlacz niebieski w zestawie, na 100% pokazuje kwadraciki w górnym rzędzie gdy się pokręci potencjometrem, nie ma innego wyjścia i nie może być inaczej bo też każdy jest przeze mnie przed wyjściem do klienta sprawdzany - tzn kontrast LCD (akurat) czy działa.

Musisz robić jakiś strasznie makabrycznie czeski błąd - na pewno kręcisz dobrym potencjometrem kontrastu ?

zaglądałeś do instrukcji tutaj:

http://atnel.pl/atb-elementy-wizualne.html

ok jak coś - to łap mnie na Skype dobra? mój nick: mirekk36

może najpierw dojdźmy do działania tego kontrastu - wszystko po kolei.

jachu - akurat chyba ta biblioteka nie korzysta z żadnych na tyle specyficznych rejestrów poza rejestrami pinów że powinna dać się odpalać na dowolnym AVR od razu z marszu.

PostNapisane: 10 gru 2012, o 00:19 
Użytkownik

Mirku , masz racje chyba tak :) choc jak ja odpalalem chyba mi nie szlo wlasnie . Jak zmienilem procek ruszylo od reki :) Ale moze to byla inna przyczyna :) Juz nie pamietam dokladnie.

PostNapisane: 10 gru 2012, o 11:43 
Użytkownik

Cytuj:
Być może program jest skompilowany dla Atmegi32, sprawdź ustawienia projektu.
Chyba każdy przez to przeszedł. Wszystkie programy z książki są na ATmega32. W ATB od pewnego czasu zamiast ATmega32 jest bardzo podobny ale ciut większy ATmega644p.
Dlatego:
1. w Eclipse i MKVEkalkulator wybieramy ATmega644p. To małe piwo.
2. Niestety, 644p jako trochę bogatszy trochę różni się od 32. Np ma 2 Uart-y. Dlatego niektóre nazwy rejestrów się różnią. Dlatego trzeba:
- po pierwsze ściągnąć ze str Atnela dokumentację 644p i 32. Ściągnąć tylko raz oczywiście i zapisać to sobie na pulpicie. Później będziesz bardzo często z tego korzystał.
- Porównać czy w danym ćwiczeniu rejestry 32 tak samo się nazywają. Wiadomo że tu np jak są 2 UARTY to nazwy muszą się trochę różnić.
- lekko zmodyfikować nazwy w programie oryginalnym, który zakłada że mamy 32 ( a nie 644p)

Tak przy okazji. Czy nie przydałyby się gotowe programy w wersji ATmega644p. Niby czytelnik to fachman nie lada. Ale jak nie da rady sam sobie zrobić tej modyfikacji (dokumentacja oczywiście english), to większość programów mu nie pójdzie. Wtedy ATB będzie się kurzyło.
Mógłbym wrzucić te zmodyfikowane programy, albo chociaż podać tylko te podmianki. Ale czy Mirek nie będzie miał pretensji że daje ściągi?

PostNapisane: 10 gru 2012, o 12:49 
Użytkownik

jachu: Tak wziąłem to pod uwagę.
Po pierwsze:
- utworzyłem nowy projekt, czyli :w okienku project explorer-->new-->C project-->nazwa projektu, odchaczony debug-->finish
- pużniej w nowo stworzonym projekcie, new-->source file( main.c)--. następnie wrzucam cały folder LCD do projektu z płytki DVD
- następnnie kopiuje zawartość pliku main.c z płytki DVD do mojego main.c,zamieniam na nowy plik lcd44780.c( oczywiście ze strony z uaktyalnieniami) i oczywiście zapisałem to co wkleiłem, czyli wcisnąłem save)
- wszedłem do pliku lcd44780.h i pozmieniałem ustawienia tak ja pan mirek umieścił powyzej i save
-następnie do pliku main.c i zmieniłem ustawienia pinu BKT(podświetlenie), czyli DDRA |= (1<<PA7), PORTA |= (1<<PA7) i save
- fusebity miałem już ustawione wcześniej na 16Mhz, i wszystko działa( screena dałem powyżej)
-następnie naciskam zakładkę projektu i wchodzę w :project-->propertise---> i w zakładkach AVRdude i targethardware zmieniam na programator z płytki i ustawiam ATmega644P i 16000000 i oczywiście w każdym apply--->i OK
-pużniej wszystko podączam do płytki tak jak jest to napisane w pliku ".h" screen poniżej:
zdjęcie bez wyświetlacza, żeby było lepiej widzieć:

Obrazek

- podłączam wyświetlacz i kabel usb
- włączam ATBmenager, wykrywa więc OK
włączam mkAVR calcurator, ustawiam mój procek czyli ATmega644P i sprawdzam połączenie programatora czy jest poprawne i jest OK:

Obrazek

- następnie komiluje program i wszystko ok:

Obrazek

- i wgrywam program i też wszystko ok:

Obrazek

- naciskam RI na ekranie i ten sam efekt co poprzednio:

Obrazek

- poruszam potencjometrem w prawo i lewo i nic się nie zmenia( poruszam tym co pan mirek pokazał)

Obrazek

Bardziej szczegółowo to ja już nie potrafię. :shock: ;)

PostNapisane: 10 gru 2012, o 13:56 
Moderator

Dokładnie - zobacz też czy przylutowane są dobrze wszystkie piny podstawki pod LCD, piny w samym LCD i potencjometr czy jest przylutowany - bo jeśli się ten kontrast nie pojawia to by znaczyło że coś nie tak sprzętowo jednak może być :(

w razie czego oczywiście postaramy się to jak najszybciej załatwić - ale mówię - skontaktuj się ze mną telefonicznie albo na Skype - wtedy będę w stanie szybko i precyzyjnie pomóc i najlepiej załatwić tą sprawę gdyby jednak coś sprzętowo było ok?

PostNapisane: 10 gru 2012, o 14:05 
Użytkownik

Sprawdź czy chodzi najprostsze ćwiczenie. Tzn migająca dioda. Może coś majstrowałeś przy fusebitach, wtedy nic nie będzie chodziło. Upewnij się też czy piny D7...D4, RS,RW i E układu LCD są podłączone do pinów portu A zgodnie z plikiem lcd44780.h

------------------------ [ Dodano po: 23 minutach ]

Albo inaczej.
Test czy działa kontrast LCD.
1. Rozłącz wszystko.
2. Zrób coś żeby skasować program z LCD. Np. wprowadź program z migającą diodą.
Przy okazji. Na pewno jest jakaś prosta metoda czyszczenia pamięci programu
3. Włącz na stałe podświetlenie LCD. U mnie należy podać +5V na bazę tranzystora podświetlającego. Czyli połącz pin8 łączówki J_LCD z pinem +5V. LCD się zaświeci. Sprawdź ze schematem żeby nie było na mnie!
4. Teraz pokręć potencjometrem kontrastu. Powinny pokazać się prostokąciki. Jak nie to coś nie tak.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 11:39 
Użytkownik

Witam,

Odłączyłem wyświetlacz tak jak mówiliście, ponownie wpiełem i pokręciłem potencjometrem na max. w obie strony. Lecz to samo.
Program z diodą też sprawdziłem i działa ,ale narpierw jeszcze raz ustawiłem fusy i też działa.
Połączenia z lcd też sprawdziłem zgodnie z plikiem ".h" i wrazie czego z miernikiem i też Ok.
Wykonałem pomiary ciągłości obwodu:
- między pinami LCD a złączem na płytce wszystko OK
- między złączem na płytce a goldpinami do podłączenia do procka i OK
- masa i vcc, czyli na zączu do LCD i wyprowadzeniami przy przetwornicy OK
- potencjometr też OK

Obrazek

Kolega mg101 napisał , że rejestry od ATmega32 mogą się różnić z ATmega 644P( z tym się zgadzam). Ale jeśli jest to uniwersalna biblioteka to wystarczy pozmieniać ustawienia sprzętowe w pliku ".h" i to powinno wystarczyć, tak? Dobrze rozumie?

PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:04 
Użytkownik

Sprawdzałem poprzednio i też jest OK.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:15 
Użytkownik

Patryk - zgadales sie z Mirkiem jak prosil na SKYP-ie ? Zamiast rozpisywac sie zalatwisz to w kilka minut i bedziesz wiedzial i Mirek tez co i jak.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:16 
Użytkownik

Cytuj:
Albo inaczej.
Test czy działa kontrast LCD.
1. Rozłącz wszystko.
2. Zrób coś żeby skasować program z LCD. Np. wprowadź program z migającą diodą.
Przy okazji. Na pewno jest jakaś prosta metoda czyszczenia pamięci programu
3. Włącz na stałe podświetlenie LCD. U mnie należy podać +5V na bazę tranzystora podświetlającego. Czyli połącz pin8 łączówki J_LCD z pinem +5V. LCD się zaświeci. Sprawdź ze schematem żeby nie było na mnie!
4. Teraz pokręć potencjometrem kontrastu. Powinny pokazać się prostokąciki. Jak nie to coś nie tak.
Czy to zrobiłeś? Ważne, że jest to test czysto hardwarowy. Bez żadnego software'u. Jak nie pojawią się kwadraciki to oznacza:
1. Brak kontaktu na kabelkach.
2. LCD skopane
Innej możliwości nie widzę

PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:34 
Moderator

Ja też się dziwię, że pomimo iż napisałem o kontakt ze mną to nadal nic .... czyżbym gryzł przez telefon czy Skype ? ;) ... może ktoś temu potwierdzić albo zaprzeczyć - żeby ludzie nie bali się kontaktu ze mną czy z nami - do czego zawsze serdecznie zapraszam ? ;)

PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:39 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ja też się dziwię, że pomimo iż napisałem o kontakt ze mną to nadal nic .... czyżbym gryzł przez telefon czy Skype ? ;) ... może ktoś temu potwierdzić albo zaprzeczyć - żeby ludzie nie bali się kontaktu ze mną czy z nami - do czego zawsze serdecznie zapraszam ? ;)

Mirek , rozmawialismy nie raz przez SKYPE-a i zyje potwierdzam nie zabiles i nie ugryzles ;)

PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:42 
Moderator

jachu napisał(a):
Mirek , rozmawialismy nie raz przez SKYPE-a i zyje potwierdzam nie zabiles i nie ugryzles ;)

uuuuf dzięki bo już sam sobie przestawałem ufać ;) i myślałem że może mam dwie osobowości jak doktor DŻEJKL i mister HAJD ;) i czasem ta druga coś złego robi z osobami kontaktującymi się ze mną ;)

PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:47 

Może kolega ma kogoś z forum w pobliżu, zawsze przecież można wspólnymi siłami podziałać. U mnie wala się kilka sprawnych LCDów ;)..... zawsze mam pod ręką do sprawdzenia jakiś. Jeszcze mi się nie zdarzyło by jakiegoś uwalić.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 15:51 
Użytkownik

Hmmm .... to ja trafiłeł na tego drugiego złego brata bliźniaka ..... zostałem wciągnięty przez kamerkę na drugą strone obity i pogryziony , oraz poszczuty psami że o nasłaniu band UPA i bojówek z Kongo nie wspomnę ....

--- a nie to dzwoniłem do SIP w sprawie części do auta ..... :)

Faktycznie Mirek nie gryzie nie bije i naprawdę kontakt jest super ....

PostNapisane: 11 gru 2012, o 22:22 
Użytkownik

Może i nie gryzie, ale ja i tak zawsze po odbiór rzeczy z siedziby atnela wysyłam kumpla :lol: a serio, to po prostu on ma po drodze do domu, a ja musiałbym się tłuc kawał za odre ;)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 01:23 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Eee tam, ja bym korzystał z okazji i przeszedł się osobiście, żeby chociaż zobaczyć Mirka. Może byłby nawet zaszczyt uściśnięcia dłoni. :lol:

PostNapisane: 12 gru 2012, o 09:29 

Ja bym go nawiedzał co tydzień, jak bym miał bliżej ;)

PostNapisane: 28 sty 2013, o 14:57 
Użytkownik

Ja podłączyłem bibliotekę i kod Pana Mirka z książki LCD 4 , na Atmege 644P z zestawu śmiga,wszystko podłączone do portu A, włącznie z podświetleniem tylko z jednym ale ,jak zadeklarowałem sobie wszytko na porcie A , tak jak pisał Pan Mirek , to jest ok , brak jednak podświetlenie , w związku z czym zrobiłem tak w mainie :
Kod:
DDRA |= (1<<PA7);
PORTA |= (1<<PA7);

oczywiscie wcześniej w pliku h. zdefiniowałem sobie PA =7.

Wyświetlacz tym razem z podświetleniem mruga jak szalony , co zmienić.

PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:24 
Moderator

Ale podświetlenie nie jest obsługiwane przez bibliotekę - trzeba dokładnie sobie to zrobić ręcznie tak jak pokazałeś i jak widać w przykładach w kodach na DVD ;)

DDRA |= (1<<PA7);
PORTA |= (1<<PA7);

za to nie wiem co to jest u ciebie PA=7

nie ma czegoś takiego w pliku *.h

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1