Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 15:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:36 
Moderator

Na razie wrzucę go do globalnych ogłoszeń poradników a później powrzucam te poradniki do jakiegoś takiego właśnie działu ...

ale masz rację - przydałoby się zrobić żeby np taki temat - był bardzo zauważalny na forum .... trza pomyśleć jak to zrobić

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:37 

Buuuu Mirek mnie ubiegł, a tak się chciałem pochwalić moim tekiem ;).

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:50 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Buuuu Mirek mnie ubiegł, a tak się chciałem pochwalić moim tekiem ;).

bo Ty napisałeś, że to zrobisz jak będziesz miał dobry humor,
a Mirek to robi jak jest wściekły ;)
muszę go doprowadzić do szału w kilku tematach :lol:

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Na razie wrzucę go do globalnych ogłoszeń poradników a później powrzucam te poradniki do jakiegoś takiego właśnie działu ...

ale masz rację - przydałoby się zrobić żeby np taki temat - był bardzo zauważalny na forum .... trza pomyśleć jak to zrobić

Albo zrobić tak, że jak ktoś się zarejestruje na forum, to zamiast linka aktywującego konto, musiałby to przeczytać i potwierdzić jak przy jakiejś licencji na program ;) a najlepiej w formie "Teraz opisz to własnymi słowami". A obecni użytkownicy... reaktywacja kont, a co :D

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:05 
Użytkownik

savian86 napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

Albo zrobić tak, że jak ktoś się zarejestruje na forum, to zamiast linka aktywującego konto, musiałby to przeczytać i potwierdzić jak przy jakiejś licencji na program ;) a najlepiej w formie "Teraz opisz to własnymi słowami". A obecni użytkownicy... reaktywacja kont, a co :D

To wtedy kto by na forum zaglądał :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:07 
Użytkownik

Jeju, ale Waszej cierpliwości nadużyłem patrze. Wrzuce jak najszybciej (jutro lub w poniedzialek)(jeżeli macie jeszcze cierpliwość, chęci :)) jak krok po kroku podłączam zasilanie,mostek w skrócie mój układ (zrobię zdjęcia i opisze w skrócie co zrobiłem)

PS: Byłbym bardzo zadowolony gdyby taki dział powstał
Cytuj:
To wtedy kto by na forum zaglądał

Ja bym proponował, aby zrobić taki dział na tym forum :)

Cytuj:
i jak ma ten mostek H niby działać to znaczy czym on ma sterować ??

Pisałem SunRiverze że ma zapalić diode (zamiast silniczka). To z powodu takiego że gdy podłączam silnik on ledwo co drgnie, a diode zobacze jak mrugnie :)

Cytuj:
Gdyby kolega poświecił minutę nawet na poszukanie w googlach jak sie podłącza mostek , nie mówiąc już
o stronie Mirka gdzie są przecież udostępnione schematy ATB .... życie było by prostsze .

Poświęciłem czas i dobrze podłączyłem mostek zgodnie z tym schematem
http://www.forbot.pl/forum/upload_img/o ... 358333.jpg
I zgodnie z tym schematem, którego pokazałem w Eaglu, więc nie widzę błędu, którego Ty zobaczyłeś. Sugeruje że L239DNE działa bo dioda reaguje :). Ostatnio osiągnąłem efekt że mostek działał po odłączeniu któregoś przewodu. Postaram to pokazać jutro.

Ostatnio edytowano 7 gru 2012, o 21:22 przez kiba, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:19 

Ależ trzeba było postów, nerwów i straconego czasu byś w końcu zaczął myśleć ;)..... no ale sukces jakiś jest ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:43 
Użytkownik

I mostek również jest układem scalonym, więc chyba też mu zasilanie odfiltrować by się przydało na wejściu VCC.
Jak chcesz się w miarę prosto nauczyć jak ten mostek działa, to dorzuć jeszcze drugą diodę na wyjście 3Y. Wtedy będziesz widział stany na wyjściach, do których łączy się silnik. I zrób to najpierw nie z użyciem mikrokontrolera, a ręcznie. To wtedy nauczysz się dokładnie jak to działa i napisanie poprawnego programu, to będzie małe piwo.
Teraz wyjścia:
1) 3-4EN to skrót 3-4 enable, gdy na ten pin dasz stan wysoki, to możesz sterować wyjściami 3Y i 4Y. Gdy 3-4EN będzie w stanie niskim, to nie ważne co będzie podane na 3A i 4A - na wyjściach zawsze będzie stan niski.
2) 3A - gdy na tym wejściu będzie stan wysoki, oraz na wejściu 3-4EN również będzie stan wysoki, to na wyjściu 3Y również będzie stan wysoki. Przy podłączonym silniku, gdy jednocześnie wejście jeszcze wejście 4A będzie w stanie niskim (czyli w przeciwnym do 3A), silnik będzie się kręcił w jedną stronę z maksymalną prędkością.
3) 4A - dokładnie jak wyżej, czyli: gdy na tym wejściu będzie stan wysoki, oraz na wejściu 3-4EN również będzie stan wysoki, to na wyjściu 4Y również będzie stan wysoki. Przy podłączonym silniku, gdy jednocześnie wejście jeszcze wejście 3A będzie w stanie niskim (czyli w przeciwnym do 4A), silnik będzie się kręcił w jedną stronę z maksymalną prędkością.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:45 
Moderator

savian86 napisał(a):

Oooo nie panie kolego Osa1313 ;) tutaj muszę koledze savian86 przyznać nagrodę Nobla (tak pół żartem ale pół jak najbardziej serio) ;) .... to świetny wniosek racjonalizatorski - po prostu SUPER ;) ... tzn nie wiem czy się da go wdrożyć .....

ale ZDECYDOWANIE te osoby, które by nie zajrzały na forum po takim teście (prostym w sumie) ... trudno - to może wtedy warto żeby na inne fora się przeszły .... no podstawy jednak trzeba załapać .... no trzeba kurczę i Qniec ;)

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

wireless napisał(a):
muszę go doprowadzić do szału w kilku tematach :lol:

grrrrrrrrr :? .... muszę znaleźć szybko jakieś anti-kocie-dotum ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:53 
Użytkownik

To może żeby napisać post w pewnym dziale będzie quiz 5 pytaniowy typu czy zmienna uint8_t jest zmienną 8 bitowa czy też .......

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:55 
Moderator

osa1313 napisał(a):
To może żeby napisać post w pewnym dziale będzie quiz 5 pytaniowy typu czy zmienna uint8_t jest zmienną 8 bitowa czy też .......

Ale mam nadzieję, że zauważyłeś - że napisałem

"pół żartem, pół serio" ? ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 22:05 
Użytkownik

Hehe zauważyłem ale czasami taki quiz by się przydał choćby żeby wyręczyć Suna np. do czego służy ta opcja syntax :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 22:19 
Moderator

osa1313 napisał(a):
Hehe zauważyłem ale czasami taki quiz by się przydał choćby żeby wyręczyć Suna np. do czego służy ta opcja syntax :)

hahahaha aaaa tak - masz rację - więc otrzymujesz drugą racjonalizatorską nagrodę Nobla na naszym forum ;) Wiadomo przecież że naszego Sun'a trzeba wspierać jak się da, bo pomimo że jest lepszy od Chuck'a Norrrrrrisa to jednak też człowiek i to zacny.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 01:44 
Moderator

O właśnie embargo na lochy ;)

PostNapisane: 8 gru 2012, o 10:43 
Użytkownik

hmmm.... ten tego kurza melodia , sierściuchy w natkę szarpane .....

a zresztą :)

PostNapisane: 8 gru 2012, o 16:29 
Użytkownik

Ale zostane zhejtowany :). Zaczynając krótko powiem że wszystko już działa. W nocnym przeglądzie układu odłączyłem przewód i zobaczyłem że silniczek się kręci. Potem przeczytałem post użytkownika ajek który napisał
Cytuj:
Teraz wyjścia:
1) 3-4EN to skrót 3-4 enable, gdy na ten pin dasz stan wysoki, to możesz sterować wyjściami 3Y i 4Y. Gdy 3-4EN będzie w stanie niskim, to nie ważne co będzie podane na 3A i 4A - na wyjściach zawsze będzie stan niski.
2) 3A - gdy na tym wejściu będzie stan wysoki, oraz na wejściu 3-4EN również będzie stan wysoki, to na wyjściu 3Y również będzie stan wysoki. Przy podłączonym silniku, gdy jednocześnie wejście jeszcze wejście 4A będzie w stanie niskim (czyli w przeciwnym do 3A), silnik będzie się kręcił w jedną stronę z maksymalną prędkością.
3) 4A - dokładnie jak wyżej, czyli: gdy na tym wejściu będzie stan wysoki, oraz na wejściu 3-4EN również będzie stan wysoki, to na wyjściu 4Y również będzie stan wysoki. Przy podłączonym silniku, gdy jednocześnie wejście jeszcze wejście 3A będzie w stanie niskim (czyli w przeciwnym do 4A), silnik będzie się kręcił w jedną stronę z maksymalną prędkością.

I poszę działa po przerobieniu programu :P. Na przewód był nastawiony stan niski, dlatego silniczek lekko sie ruszył. Dzięki wszystkim za pomoc. Mam jeszcze pytanie :). Czy to normalne że silniczek podłączony do mostka kręci się z nie całą prędkością, a podłączony prosto do zasilania kręci się z maksymalną prędkością?

PS: To nie zmienia faktu że będę musiał poprawić zasilanie :)

PostNapisane: 8 gru 2012, o 16:41 
Użytkownik

Przyszłościowo to Ci dopowiem, że sterowanie mocą silnika będziesz robił PWMem na pinie 3-4EN.

Powinno tak samo działać. Przecież na wyjściu Y będziesz miał napięcie z wejścia VCC2. Może bateria nie wyrabia przy silniku, mostku i mikrokontrolerze? Pomierz nam napięcia na VCC2 i między Y3 i Y4.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 16:45 
Użytkownik

Chwilowo pomiarów nie mogę zrobić. Postaram się jak najszybciej. Jedyne co wiem to na VCC2 jest napięcie 6V, czyli takie jakie powinno być, a na silniczek zalecane jest napięcie 12V

PostNapisane: 8 gru 2012, o 16:58 
Użytkownik

Mierzone, gdy silnik działał, oczywiście? :D
Sprawdziłeś sam mostek bez ATmegi? Jak mówiłem wcześniej odpowiednio na stałe łącząc 3A, 4A i 3-4EN?

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:02 
Użytkownik

Podłączyłem + do 1Y i - do 2Y. Na 1-2EN dałem pwm 255 (czyli maks), Na 1A dałem stan wysoki a na 2A stan niski. Chyba dobrze :). Sprawdzałem mostek bez Atmegi bo musiałem oddać multimetr :). Tak skorzystałem z szybkiej okazji. Niedługo pożyczę od kogoś.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:05 
Użytkownik

chłopie jak ty chcesz cos robic nie mając własnego multimetra ??
toż nawet najtańszy chińczyk z castoramy za 5 - 10pln na początek starczy
chcesz cos lepszego to UT33B dostaniesz za niespełna 30pln

masakra ...

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:08 
Użytkownik

Już rozglądałem się za multimetrem i jak najszybciej postaram się pojechać do sklepu po najtańszego za 25zl :D

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:12 
Użytkownik

kiba napisał(a):
Czy to normalne że silniczek podłączony do mostka kręci się z nie całą prędkością, a podłączony prosto do zasilania kręci się z maksymalną prędkością?

A wziąłeś pod uwagę to, że na mostku występuje jakiś spadek napięcia? Z tego co się orientuje to jest to spadek w granicach 1,4...2V. Więc z 6V na wyjściu mostka w najlepszym przypadku dostaniesz ok. 4,5V.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:15 
Użytkownik

A da się tym spadkom zapobiec? Użyłem kondensatorów na zasilanie logiki i silników

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:26 
Użytkownik

Tego spadku napięcia nie unikniesz. Ale skoro silnik jest na 12V to radzę na VCC2 podać wyższe napięcie niż 6V, najlepiej około 12V. Wtedy ten spadek napięcia będze mniej odczuwalny.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:28 
Użytkownik

Ten silnik na razie dałem do testowania. Znalazłem w szafce na "złom" i zacząłem się bawić. Napięcia nie chcę zmieniać bo potem użyje serw modelarskich 5-6V :)

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:46 
Użytkownik

jacekk232 dobrze mówi. A odpowiedź leży w datasheecie. Output=VCC2-1,4V. Wszystko zawsze jest napisane w datasheetach.

kiba, dwie niegłupie rzeczy jakich się nauczyłem swego czasu.
1. Multimetr jest mężczyźnie potrzebny jak młotek, wiertarka i lutownica. No i kobieta, ale to na niższym miejscu ;)
2. I nie bój się datasheetów. To jest największa skarbnica wiedzy. Wpisujesz nazwę układu w googlach i wyskakuje pdf mówiący wszystko o danym układzie. Czy to zwykły tranzystor, czy też Cortex A9 z tabletów.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:52 
Użytkownik

Fajne porownanie ;-). Mysle ze sprawa zostala wyjasniona i temat mozna zamknac.
Dziekuje i pozdrawiam

PostNapisane: 8 gru 2012, o 18:35 

Zrób mostek z diod shootkiego, będziesz miał spadek ok 0,6V-0,5V. Zależnie od prądu, zresztą spadek na prostowniczych też mocno zależy od płynącego przez nie prądu.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 19:00 
Użytkownik

Na razie będę pracował na mostku :). Mi to nie przeszkadza ten spadek (jak narazie). Kiedyś przy robocie np. minisumo poszukam schematów do zrobienia owego mostka

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1