Tak sobie dziś testowałem moduły od chińczyka DRV8825 oraz A4988 i co mnie przez przypadek zdziwiło to nietypowa praca tego drugiego. W czym więc rzecz...? W mikrokroku. Nie wiem czy to jakiś nowy typ kostki, ale bawiąc się zworkami na stykówce zapodałem stan na wejścia M1 M2 M3, którego nie podaje ogólnodostępna dokumentacja i ku mojemu zdziwieniu połączonemu z opadem szczęki zauważyłem, że oś testowanego silnika kręci się płynnie i baaaardzo wolno. Szybciutko w dłoń stoper, kilka wyliczeń z kalkulatorem i po chwili już wiedziałem, że mam podział ...1/128 (!). Również internet milczy dziwnym trafem o tej przypadłości. Oczywiście w podstawkę zaraz wszedł kolejny A4988 (z innej partii zamówienia) i to samo! Zmieniłem go na driver DRV8825, ale tu uzyskałem tylko to co podaje dokumentacja czyli max 1/32. Nie wiem teraz co o tym myśleć. Czy to jakaś kolejna podrasowana podróbka czy seryjna produkcja z furtką. A wy co myślicie?
Dla zainteresowanych podaję info o stanach wejść programujących podział. Zróbcie proszę testy i podzielcie się wynikami.
Poziom wysoki (H) na wejścia:
M1, M3 - 1/32
M2, M3 - 1/64
M3 - 1/128
Testy robiłem na częstotliwości 1kHz podawanej z oscyloskopu - taki miałem akurat generator pod ręką
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)