tp troszkę wręcz straszny pomysł o tym, żeby naprawiać to sprzętowo przez np wymianę procka ...
skąd kolega w ogóle przyjął sobie taką KOSMICZNĄ dokładność napięcia odniesienia ?
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Rafciu napisał(a):
założyłem sobie że napięcie referencyjne w m32 będzie w granicach 2,56V +- 0,03V
to byłaby RAKIETA ....
rozrzut tego napięcia bywa spory i zawsze różni się w zależności od ezgemplarza .... ale czy to jest jakiś w ogóle problem ? Toż TYLKO I WYŁĄCZNIE koryguje się takie rzeczy programowo i nawet ciężko narzekać na to, że to trzeba robić - to oczywista oczywistość
Rafciu napisał(a):
napięcie referencyjne w mojej m32 okazało się wynosić 2,49V przez co mam niestety problem w pomiarze, raz że jest on za fałszowany,
a jaki tam zafałszowany ? co ty piszesz ? ... toż zrób zwykłe proporcjonalne przeliczanie wartości .... a najlepiej to obejrzyj sobie DOKŁADNIE poradniki o ADC w AVRach szczególnie ostatnie gdzie pokazuję kilka różnych sposobów uśredniania a nawet uniezależnienia się od katalogowej wartości napięcia źródła odniesienia.
Najprostszy sposób to zmierzyć je zwykłym miernikiem tak jak to być może zrobiłeś i wyszło ci 2,49 ( mogłoby być nawet 2,42 albo i 2,61 i nie byłoby żadnego nawet najmniejszego problemu) .... Jest to po prostu twój punkt refernecyjny a później to najzwyklejsze i najprostsze przeliczenia w odniesieniu do tego jaka wartość ADC jest dla prądu = 0 z twojego czujnika ... Idąc nawet po najmniejszej linii oporu to możesz użyć po prostu tej różnicy do dalszych obliczeń ...
Nie wspomnę już że możesz popełniać duży błąd i babola idąc taką drogą, że chcesz dobrać napięcia idealnie - bo już sam fakt, że np napięcie zasilania dla ACS nie będzie = +5V tylko np 4,92V już by rozwaliło całą twoją koncepcję posługiwania się tym wszystkim bez dokonywania obliczeń związanych z korektami
przypominam obejrzyj poradniki o ADC - tam znajdziesz inspiracje jak się podchodzi do takich obliczeń, przeliczeń itp
www.youtube.com/mirekk36 ]