Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 mar 2025, o 14:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:36 
Użytkownik

Witam,
chciałbym prosić was o rady, ale może najpierw wyjaśnię, co chcę zmajstrować. Chcę zbudować pewien licznik(na zasadzie stopera). Będzie składał się z trzech części(3 procesory atmega8, przy każdej 3 układy RFM70D), odbiornik i dwa nadajniki. Odbiornik poza układem RFM70D, posiadać będzie także 2 wyświetlacze led. Moja koncepcja wygląda tak: po naciśnięciu przycisku w odbiorniku zaczyna się pomiar. Gdy zostanie naciśnięty przycisk w nadajniku to wysyła on o tym informację poprzez RFM70D. Odbiornik otrzymuje informację i zatrzymuje pomiar dla danego nadajnika. Następnie czeka na informacje od drugiego nadajnika, gdy dostanie to i dla niego zatrzymuje pomiar. Wyniki są wyświetlane na wyświetlaczach.

Mam nadzieje że udało mi się w miarę jasno to opisać. I teraz pytanie i prośba o pomoc. Czy to ma prawo zadziałać? Czy nadajniki się nie zakłócą wzajemnie, bo oba przecież będą musiały pracować na tym samym kanale :? Mało prawdopodobne, ale przyciski w nadajnikach mogą zostać naciśnięte w mniej więcej w tym samym czasie. Czy jest szansa żeby to jakoś sensownie działało? Może powinienem zmienić k
oncepcję?

< kolego czytamy ze zrozumieniem -- DZIAŁ DIY - nie pytamy tylko prezentujemy gotowe rozwiązanie : SunRiver
- zsyłam do Lochu

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:28 
Moderator

No koncepcję to trzeba przede wszystkim jaśniej opisać - bo ja jednak nie jestem w stanie jej zrozumieć za bardzo....

ale zadam może ci inne pytanie - czy trenowałeś już transmisję na RFM70 ??? czy w ogóle jeszcze nie ? - pytam bo jeśli nie - to widać jak na dłoni że od tego powinieneś zacząć - to wtedy sam odpowiedziałbyś sobie śmiało na największe swoje wątpliwości tu przedstawione. A szczególnie jeśli chodzi o te kanały ... inaczej polegniesz na samych RFM70 tzn najpierw będziesz musiał i tak je rozpracować.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:42 
Użytkownik

Jeszcze nie trenowałem, ale nie chciałbym wtopić pieniędzy w trzeci taki układ, dlatego wolę spytać najpirew czy jest to wykonalne. Planuję użyć tych bibliotek: http://freakone.pl/post/16/obs%C5%82uga ... 3%B3w-avr/ bo niestety drugiej książki jeszcze się nie dorobiłem :( Generalnie chodzi o to, co się stanie gdy dwa nadajniki będą nadawać w trym samym czasie na tym samym kanale.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:46 
Moderator

gdy rzeczywiście dwa będą nadawać na tym samym kanale to chyba sam znasz odpowiedź :( - będzie wielki ZONK, tak nie można. Ale w tych modułach można zmieniać kanały. A nawet i bez ich zmieniania można sobie poradzić - no tylko musi być dobrze końcepcja dopracowana żeby nie gadały dwa naraz bo będzie ambaras ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:06 
Moderator

A! no to teraz rozumiem po twojej translacji założenia - ale warto od razu tak to opisywać...

No dobra - rzeczywiście w takim przypadku trzeba byłoby pokombinować bo RFM'y nie mogą jednocześnie na różnych kanałach słuchać ale za to zdaje się, że mają coś takiego (z czego jeszcze nie korzystałem) jak Pipes, i to mogłoby zdaje się mieć tutaj zastosowanie. No ale trzeba byłoby dokładniej się z tym mechanizmem zapoznać w PDF.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 gru 2012, o 14:48 
Użytkownik

Dokładnie tak jak mówił GwynBleidD. Myślałem, że nie będę musiał podawać konkretnego zadanie, bo chciałem się na koniec dopiero pochwalić tym co uda mi się zbudować, no ale niestety jestem chyba jeszcze za słaby w te klocki ;p Otóż chodzi mi o układ mierzący czasy na ściance wspinaczkowej. Dwóch zawodników wspina się po dwóch torach i muszą na samej górze wcisnąć przycisk, a ja chcę znać ich czasy. Wydaje mi się, że mało praktyczne byłoby prowadzeni przewodów na 6-cio metrową ściankę, dlatego chciałbym to zrobić jakoś bezprzewodowo, i pomyślałem że mógłbym zrobić to bezprzewodowo.
Bardzo dziękuję Mirku za nakierowanie na te pipes, myślę, że może uda mi się coś z tym zrobić, ale potrzebuję znaleźć dużo czasu bo u mnie z angielskim jeszcze nie najlepiej, no chyba, że macie jakieś inne pomysły w jaki sposób można by zrobić taki pomiar czasów.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 15:51 
Użytkownik

jeden nadajnik będzie wysyłał sygnał "nadajnik 1", a drugi "nadajnik 2"
i po tym je rozróźnisz, nie widzę powodu, żeby musiały pracować na
różnych kanałach, ale ja nie bardzo się na tym znam

PostNapisane: 7 gru 2012, o 16:03 
Użytkownik

Tak tak, oto chodzi aby wysyłały jeden nadajnik1 a drugi nadajnik2 i wtedy będę zatrzymywał pomiar dla danego nadajnika. rzecz w tym, że gdy oba wyślą sygnał w tym samym czasie, to nie dostanę informacji od żadnego z nich i czas nie zostanie zatrzymany.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 16:20 
Użytkownik

jak przyjdą w tym samym czasie to będzie remis ;)
ale co to oznacza "w tym samym czasie" dla procesora i rfma
to nie wiem i czy nie wpadną do bufora po kolei to też już nie
na moją głowę

i pamiętaj, że rfm 73 już jest (70 - koniec produkcji) i to może być problem
z bibliotekami

to co napisałem powyżej sprawdziłbym w praktyce na płytce stykowej

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:03 
Moderator

wireless napisał(a):
jak przyjdą w tym samym czasie to będzie remis ;)

I tak uważam że to będzie graniczyło z cudem aby ktoś dokładnie w tej samej milisekundzie nacisnął dwa nadajniki. No ale jednak takie założenie trzeba poczynić ;)

to wtedy panie wireless - jak mają przyjść w tym samym czasie ? no jak ? ;) to tak jakbyś chciał np na RS232 (który łączy się tylko 1 do 1) podłączyć na siłę trzeci nadajnik (układ) i jak myślisz co będzie jak dwa naraz zaczną coś wysyłać ??? no będzie kolizja jak choinka na linii TX ... a co dopiero w eterze ? ;)

a zatem remis to będzie wtedy - gdy obydwaj klikną dokładnie w tym samym momencie a odbiornik NIC nie odbierze hyhyhy ;) bo jak ? zobaczy błędną ramkę i ją po prostu bezczelnie odrzuci ;) nie ma zmiłuj się

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

wireless napisał(a):
i pamiętaj, że rfm 73 już jest (70 - koniec produkcji) i to może być problem
z bibliotekami

Ja właśnie czekam na RFM73 - no idą i idą i dojść nie mogą - muszę przerobić biblioteki i będą dostępne dla wszystkich czytelników 2-giej książki oczywiście jako upgrade do tych RFM70 (o ile sobie z tym poradzę - no ale muszę bo byłby wstyd kurna :( )

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

wireless napisał(a):
to co napisałem powyżej sprawdziłbym w praktyce na płytce stykowej

zaprawdę święte słowa prawisz człowieku ;) ja też bym tak zrobił - co więcej - zrobię

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:24 
Użytkownik

odbiornik mógłby sprawdzać oba kanały, ale nie w tym samym czasie oczywiście
pytanie jaki czas kosztowałoby go każdorazowa zmiana kanału i sprawdzenie czy coś otrzymał
wydaje mi się, że w każdym przypadku trzeba by zdefiniować "remis"

dwa rfmy i dwa procesory to najsprawiedliwszy pomiar?

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:46 
Użytkownik

Już rozważałem dwa procesory i dwa odbiorniki, ale stwierdziłem że wyjdzie to troche za drogo. Doszedłem do wniosku, że zrobię to tylko w połowie bezprzewodowo, a mianowicie na dole do startowania będzie odbiornik, ale u góry będzie tylko jeden nadajnik a do niego podłączone dwa przyciski na... no właśnie na czym? Na skrętce je podłączyć? Myślę, że do każdego odległość będzie wynosiła około 3 metry. dodatkowo chciałbym podłączyć led obok przycisku, która informowałaby o tym, że atmega "zobaczyła" kliknięcie przycisku i wysłała nadajnikiem informację.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:48 
Moderator

wireless napisał(a):
dwa rfmy i dwa procesory to najsprawiedliwszy pomiar?

Albo właśnie PIPES o których wspomniałem a wtedy jeden procesor i jeden rfm ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Albo właśnie PIPES o których wspomniałem a wtedy jeden procesor i jeden rfm ;)

Dla mnie to troche za wysokie progi jak na razie :(

PostNapisane: 7 gru 2012, o 23:13 
Użytkownik

nigdy staram się mówić komuś ile to drogo, a ile nie, ale...

atmega88 - 6,42 PLN
rfm73 - 9,84 PLN
do tego parę kondensatorów i rezystorów

kondensatory elektrolityczne można sobie darować, bo sztuczne skałki
nie wprowadzają zakłóceń :lol:

Mirku, żartowałem z tymi kondensatorami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 7 gru 2012, o 23:16 
Moderator

wireless napisał(a):
kondensatory elektrolityczne można sobie darować, bo sztuczne skałki
nie wprowadzają zakłóceń :lol:

hahahahaa eeeeeeeeśśś to kolega mnie rozszyfrował i wyczuł słaby punkt i teraz atakuje ciosami poniżej pasa ;) hahaha

ale ok zaczynam się uodparniać - włączam pancerz nano-coś-tam (bo teraz to nano- to takie modne) ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 23:30 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ja właśnie czekam na RFM73 - no idą i idą i dojść nie mogą - muszę przerobić biblioteki i będą dostępne dla wszystkich czytelników 2-giej książki oczywiście jako upgrade do tych RFM70 (o ile sobie z tym poradzę - no ale muszę bo byłby wstyd kurna :( )

różnice rfm70 a 73, może Ci pomoże
http://freakone.pl/content/RFM7073.pdf
może Sun nie będzie potrzebny do krzaczków

jak Ci szybko pójdzie to dorób funkcję sterującą mocą nadajnika i usypianiem,
tak przy okazji ;)

PostNapisane: 11 gru 2012, o 20:48 
Użytkownik

Narysowałem dwa schematy - nadajnika i odbiornika. Mam tylko jedną wątpliwość, dlatego chciałbym was prosić o podpowiedź. Czy "osiem cyfr w jednym multipleksie" to nie będzie za dużo?

odbiornik:
Obrazek
nadajnik:
Obrazek

PostNapisane: 11 gru 2012, o 21:10 
Użytkownik

Musisz odpowiednio zwiększyć częstotliwość multipleksowania która, dla 8 cyfr będzie wynosiła około 400Hz.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 21:22 
Użytkownik

A czy nie będą przez to za słabo świeciły? Bo rzeczywiście prąd będzie przepływał przez dany segment tylko przez jedną ósmą czasu?
I jeszcze jak byście mogli ocenić, czy to dobry pomysł zasilać to wszystko ze stabilizatora 3,3V(brak mi doświadczenia), a nadajnik z baterii CR2032 - myślę aby było to zrobione na takiej zasadzie jak pilot w książce, czyli uśpienie procesora a po wciśnięciu przycisku wybudzenie i wysłanie sygnału.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 10:10 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Bateria 9V i wyświetlacze LED to kiepski pomysł. Lepiej zamień to na wyświetlacz alfanumeryczny LCD na 3V. Jeśli jednak chcesz pozostać przy LED to zamiast stabilizatora zastosuj przy takich napięciach przetwornicę np. ST1S10PHR

PostNapisane: 12 gru 2012, o 17:05 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Bateria 9V i wyświetlacze LED to kiepski pomysł. Lepiej zamień to na wyświetlacz alfanumeryczny LCD na 3V. Jeśli jednak chcesz pozostać przy LED to zamiast stabilizatora zastosuj przy takich napięciach przetwornicę np. ST1S10PHR

Dobrze się składa bo akurat mam taką przetwornicę, gorzej z dławikiem, bo w tej chwili mam tylko 4,7uH. A czy mógłbyś mi jeszcze jakoś uzasadnić dlaczego stabilizator się nie nadaje?
I jeszcze jedno: ile ten układ będzie pobierać prądu? Bo licząc że w danej chwili zapalona jest tak na prawdę tylko jedna cyfra, to dając na segment 10mA wychodzi ~80mA + kilka mA uc i kilka rfm70D. Czy powyższe obliczenia są prawidłowe?

PostNapisane: 12 gru 2012, o 17:31 
Użytkownik

tak czy siak wyjdzie grubo ponad pojemność baterii no chyba że zastosujesz akumulatorek 8.4V 300mA
Stabilizator LDO np serii 78xx będzie skwierczał i ma spore straty, nie mówiąc o granicznym napięciu pracy
natomiast w przypadku używania przetwornicy parametry pracy i napięcie Vin potrzebne do pracy pozwolą na znacznie dłuższe działanie układu na baterii przy znacznie wyższej wydajności prądowej.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 18:03 
Użytkownik

Ok, bardzo dziękuję za rady. Schemat już poprawiłem. Czy teraz bateria da rade to uciągnąć?

schemat:
Obrazek

PostNapisane: 12 gru 2012, o 19:26 

Dzięki przetwornicy impulsowej energia nie jest tracona na podgrzewanie powietrza, ale bateria alkaliczna 9V ma pojemność 580mAh. Czas pracy to 580mAh/80mA = 7,25h = 7h 15min. Dla porównania pojemność "paluszka" to 2850mAh (dane mogą się nieco różnić w zależności od producenta)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 22:00 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Dzięki przetwornicy impulsowej energia nie jest tracona na podgrzewanie powietrza, ale bateria alkaliczna 9V ma pojemność 580mAh. Czas pracy to 580mAh/80mA = 7,25h = 7h 15min. Dla porównania pojemność "paluszka" to 2850mAh (dane mogą się nieco różnić w zależności od producenta)

Chcę to wszystko upchać w dość małej obudowie, więc na paluszki nie mam miejsca, ale jeśli bateryjka 9v ma te 580mAh to powinno wystarczyć na około 5h, co powinno być wystarczające. Dzięki za pomoc, jak narysuję płytki to dam znać.

PostNapisane: 13 gru 2012, o 19:52 
Użytkownik

Mam już pcb nadajnika:
Obrazek

PostNapisane: 14 gru 2012, o 08:42 

Skoro masz elementy SMD na stronie TOP to raczej elementy przewlekane powinny być po stronie bottom, a tu widzę, że tylko RFM70 tam jest (ale to kwestia umowna bo i tak możesz je tam zamontować). Ta ścieżka do rezystora R4 może być lepiej poprowadzona, tak aby zworkę było łatwiej wykonać. Pod anteną modułu radiowego nie powinno być masy - zobacz jak to jest rozgraniczone na samym RFM70.

PostNapisane: 20 gru 2012, o 20:26 
Użytkownik

Wprowadziłem drobne zmiany, mam nadzieje, że znajdę teraz trochę czasu na zaprojektowanie płytki odbiornika.

Obrazek

PostNapisane: 18 sty 2013, o 22:07 
Użytkownik

Jako, że mam ferie to udało się znaleźć trochę czasu i dokończyć płytkę odbiornika. Proszę o oceny. Całość chcę zmieścić w obudowie Z32.
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1