Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2025, o 23:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lut 2018, o 17:37 
Nowy

Witajcie!

Ponoć wielu początkujących ma z tym wielki problem, jakie są te nazwy wektorów przerwań.
W zależności od wybranego uC mogą się one różnić ale w ogromnej większości brzmią podobnie lub tak samo,
jednak dla tych kilku wyjątków warto sprawdzić jakie te nazwy wpisać.

gdzie?

w katalogu AVR toolchaina/ avr/ include/avr/xxx
xxx- nazwa Twojego procesora (np. iom8 dla ATmega8)

aby było jednak szybciej łatwiej i przyjemniej mam zebrane nazwy wektorów dla kilku najpopularniejszych uC.
Może komuś się przydadzą a jak nie to wyrzuć na śmieci.

Pozdrawiam!

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2018, o 18:38 
Użytkownik

Soltysen napisał(a):
aby było jednak szybciej łatwiej i przyjemniej mam zebrane nazwy wektorów dla kilku najpopularniejszych uC.

Fajnie, że wychodziesz z pomysłem, ale jeżeli chodzi o moje zdanie, to właśnie w eclipse jest najłatwiej sprawdzić.

W każdym programie na początki includujesz
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po przytrzymaniu CTRL i kliknięciu na to zostaniesz przeniesiony na io.h, gdzie wypisane są wszystkie procesory a Twój łatwo odszukać, bo reszta jest na szaro. Po wybraniu swojego procesora zostajesz przeniesiony na właściwą dla swojego procesora stronę np iom328p.h Masz tam nie tylko nazwy wektorów przerwań ale dużo więcej np: ilość i nazwy portów czy nazwy rejestrów procesora.

Dla mnie to bardzo wygodne.

PostNapisane: 24 lut 2018, o 18:47 
Nowy

skalarro napisał(a):
Soltysen napisał(a):

Fajnie, że wychodziesz z pomysłem, ale jeżeli chodzi o moje zdanie, to właśnie w eclipse jest najłatwiej sprawdzić.

Rozumiem i może ta rada się komuś przyda- bardzo cenna wiedza.

Ja nie korzystam z tego kombajna jakim jest eclipse bo tak. Korzystam za to z prostego i szybkiego innego edytora. Stąd taka potrzeba.
Jeśli ktoś również tak jak ja korzysta z innych edytorów a np. koleguje je z MkClipsem to będzie dobre rozwiązanie- tak mi się wydaje.
Nie ma jednak przymusu ani w ogóle niczego. Zrobiłem to dla siebie żeby mi było łatwiej, dziele się z ludźmi którzy chcą mieć to rozwiązane tak jak ja- przecież można jeszcze inaczej np napisać aplikację ze wszystkimi danymi.

Podsumowując, kto chce niech bierze kto nie chce niech nie bierze a kto używa eclipsa to napewno znajdzie jeszcze inne łatwiejsze sposoby na to co mu potrzebne.

PostNapisane: 24 lut 2018, o 19:45 
Użytkownik

Soltysen napisał(a):
...Może komuś się przydadzą...

Pewnie, że się przyda. Plus za aktywne menu. Fajnie jak byś dodał np. robaczka ATtiny 10 ;)
Tak czy inaczej, dzięki.

Strefa czasowa: UTC + 1