Zainteresowałem się dwustopniowym makro bo doszedłem w BB do rozdziału o wyświetlaczu LCD. Przeczytałam rozdział już dwa razy teraz czytam trzeci bo nie ogarniam tego do końca. Przyznam szczerze że czytam też ten wątek na forum bo muszę to zrozumieć w końcu, nie całkiem rozumiem co tu piszecie więc zacząłem kombinować po swojemu. I tu mam prośbę, gdyby ktoś poświęcił mi chwilę przeczytał moje wypociny i skomentował ewentualnie poprawił moje rozumowanie to bardzo by mi pomógł. Mamy taki fragment kodu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Po napotkaniu w kodzie linijki
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
kompilator w miejsce LCD_RSPORT wstawi literę C.
C jako argument zostanie przekazana do dyrektyw
język c
które jak dla mnie działają od końca.
W linii
język c
najpierw C zostanie sklejone ze słowem PORT, otrzymamy PORTC. W tej samej linii SPORT(C) ostanie zastąpione słowem PORTC. Następnie przejdziemy linię wyżej i suma sumarum w tej linii otrzymamy słowo PORTC. A następnie PORTC zostanie wstawione miejscu gdzie kompilator napotkał PORT(LCD_RSPORT).