Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2025, o 20:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2012, o 20:52 

Jeżeli ktoś jest zainteresowany przepisałem lekcję 18 z książki Tomka Francuza na temat konstruowania menu za pomocą struktur zaszytych w pamięci FLASH, dzięki temu nie zużywamy praktycznie żadnego ramu na wyświetlanie menu.
Z racji, że źródła są dostępne na helion.pl nie mam absolutnie żadnych skrupułów nad umieszczeniem ich tutaj.

Lekcja jest przepisana w eclipsie juno na avr-toolchain 3.4.1 kompiluje się bez żadnych błędów, po za jednym warningiem dotyczącym zbędnej zmiennej w bibliotece encoder.c, by wprowadzić opóźnienie, nie wiem dlaczego nie użył NOP asm ;)

W każdym bądź razie może się komuś przydać, ja właśnie korzystam z tego rozwiązania przy swoim projekcie do obsługi menu, a że zachciało mi się nowego avr-toolchain to sypało błędami aż miło, długo walczyłem gdzie trzeba umieścić przedrostki const by w końcu zaczął działać bez żadnych errorów.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 gru 2012, o 09:20 

Niestety jest jakiś BUG w tym programie i nie bardzo sobie umiem z tym poradzić.....

Zrobiłem dwie wersje, same menu z książki Tomka, jeden z oryginalnymi bibliotekami z książki, drugi z bibliotekami Mirka (w archiwum są dodane puste pliki, trzeba sobie skopiować Mirkowe biblioteki z płytki).

Jeżeli ustawimy wyświetlacz LCD 2x16 to menu pięknie działa, wchodzi bez problemu w każde podmenu, cofa się, zawijanie działa bez problemu nic się nie kaszani, w obydwu przypadkach.

Niestety jeżeli ustawimy wersję 4x16, to na bibliotekach LCD Tomka, program od razu idzie w maliny, czyli na początek na wyświetlaczu pojawiają się wszystkie wypełnione pola (jak przy źle ustawionym kontraście), potem przy naciskaniu klawisza K_up, K_down, coś tam się pojawia, tj. dwie pierwsze linijki prawidłowo, dwie następne pełne... poruszanie po menu kończy się pójściem programu w maliny, jest jak by przesunięta cała adresacja przy 4x16.

Na bibliotekach Mirka, jest lepiej, na początek mamy prawidłowo wyświetlone menu, czyli

Menu1
Menu2-> PodmenuA1
Menu3 PodmenuA2-> I tu się już krzaczy
Menu4 PodmenuA3

Niestety przy wchodzeniu w podmenu A2 znowu, pełny ekran.

Co ciekawe, poprzesuwamy kilka razy menu (w ciemno bo na ekranie bez zmian) klikniemy klawisz Ok to w końcu wrócimy, albo do głównego menu, albo do podmenu, ale przy próbie wchodzenia w podmenu to samo.....
Podobnie jest z użyciem klawisza K_up, na głównym menu, jeżeli kursor jest na Menu1 i damy do góry, to zamiast przeskoczyć na Menu4 idzie w maliny, w dół działa.

Wrzucam jeszcze kod obsługi poruszania po menu z wersji + biblioteki LCD Mirka
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nawet nie wiem, gdzie się zahaczyć, przyznaje się bez bicia, nie do końca rozumiem dlaczego tak się dzieje, czemu dla 2x16 działa prawidłowo całe menu, a dla 4x16 się krzaczy i to niezależnie od bibliotek obsługi LCD.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 09:36 
Użytkownik

Ja właśnie przerabiam menu wedle podobnej koncepcji ale chyba bardziej przejrzyste z tego wątku http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2 ... l#11375474
O jakim menu Mirka piszesz? Bo nie namierzyłem.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 09:41 

Nie menu Mirka, chodzi o to, że użyłem menu Tomka z bibliotekami LCD Mirka, bo myślałem, że to biblioteki LCD mieszają....
Kurcze spędziłem nad tym dwa tygodnie (nie non, stop), ale skakanie po różnych rozwiązaniach.....hmmm to nie jest wyjście, chciał bym zrozumieć dlaczego to za przeproszeniem cholerstwo nie działa......

PostNapisane: 6 gru 2012, o 09:55 
Użytkownik

No to rozjasniliscie mi chlopaki jak zrobic menu :)
Dzieki :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 10:03 

A ja dalej jestem w lesie :(......

PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:12 
Użytkownik

Jak czasy starczy to zaprezentuję w poradnikach menu na KS108 i HD44780
bo już miałem jakiś czas temu to naskrobać

PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:19 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Jak czasy starczy to zaprezentuję w poradnikach menu na KS108 i HD44780
bo już miałem jakiś czas temu to naskrobać

czekam z niecierpliwoscia :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:24 

Sam próbuję przeanalizować problem z tym nieszczęsnym przykładem z helionu :P, program jako tako ;) się nie wykłada bo cały czas jesteśmy w procedurze obsługi menu..... wygląda jak by się coś rozjeżdżało w strukturach po przestawieniu na 4x16..... pewnie jakiś prosty błąd jest...
sprawdzałem ramu jest aż nadto stos nie jest nadpisywany, zresztą pewnie wywalał by się całkowicie.

Coś mi mówi, że problemem może być procedura Menu_SelectPrev, ale dlaczego skubaniec działa przy 2x16

PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:33 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Zaglądnij do pliku lcd44780.h i sprawdź:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:49 

To mówię, że wtedy działa ;), bo dla 2x16 działa. czyli dla
#define LCD_Y 2 działa bez zarzuty
a dla
#define LCD_Y 4 się kaszani.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 12:29 
Użytkownik

Witajcie.
Właśnie "studiuję" sobie w pracy Mirkową bibliotekę do obsługi wyświetlacza LCD.
W pliku lcd44780.h jest podana definicja adresu pierwszego pierwszega znaku w danym wierszu
język c

Adresy są różne od podanych na stronach:
http://homepages.wmich.edu/~grantner/ec ... -howto.htm
oraz
http://web.alfredstate.edu/weimandn/lcd ... index.html

W DS kontrolera HD44780 również jest podane, że adres drugiego wiersza to zawsze 0x40.

Może w tym tkwi problem?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 12:45 

Niestety to nie jest to.... po zmianie rozjeżdżają się dwa dolne rzędy, czyli adresy są prawidłowe. Po za tym, na dwóch różnych bibliotekach jest zbliżony problem 2x16 działa 4x16 nie.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 13:11 
Moderator

rezasurmar --> ja tak czytam i się zastanawiam jak można łączyć nie działanie tego twojego MENU z wyświetlaczem LCD ? ;)

skąd taki pomysł ? wg mnie (nie analizowałem kodu ale domyślałbym się gdyby coś mi nie działało)

1. albo błędów w samym oprogramowaniu MENU i koniec i kropka (szukałbym miejsc czy gdzieś nie przekraczam X albo Y na wyświetlaczu)

2. albo błędów w samej obsłudze LCD

no bo NIJAK dadzą się powiązać te dwa tak odrębne tematy. I teraz - gdybym miał zacząć od pkt.2 czyli podejrzenia obsługi LCD to:

1. najpierw napisałbym sobie najprostszą funkcję która krok po kroku w dwóch pętlach po kolei np co sekundę czy pół wyświetli mi po jednym znaku począwszy od lewego górnego rogu do dolnego prawego rogu. Linia po linii .....

Bo owszem może się zdarzyć, że masz np wyświetlacz którego sterownik ma inny rozkład pamięci niż te dwa które są w moich bibliotekach ale ja pisałem o tym, że mogą być inne i trzeba to mieć na uwadze. Tylko że jeśli pięknie znak po znaku pokaże się w każdej komórce pamięci na LCD .... to nie ma MOCNYCH - odpuszczasz sobie łączenie w myślach takiego oto problemu że coś może być z LCD nie tak - PO PROSTU zabierasz się za analizę pkt.1 .... czyli co w tym kosmicznie długim kodzie MENU jest nieteges - i gdzie się rozjeżdżają wpisy na LCD - no nie ma innej możliwości :( nie ma

poza tym zwykła pułapka programowa z jedną diodą LED powinna tu wyjaśnić WSZYSTKO, skoro bierzesz 4x16 to znaczy że w 2 pierwszych wierszach masz wszystko OK ? a w kolejnych się rozjeżdża ? Jeśli tak - to co za kłopot złapać to miejsce w programie gdzie ma się wyświetlić coś w 3-im wierszu ?

a jeśli robi się kaszana na całym ekranie - to jaka ? to mogłoby wskazywać właśnie na złą mapę adresy w CGRAM w bibliotekach - no ale tu moje zdziwienie - to nie sprawdzałeś tego inaczej niż za pomocą MENU ???? :( .... tak np jak napisałem wyżej ?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 13:25 

Chodzi właśnie, że problem z LCD wykluczyłem, ewidentnie jest błąd w samej obsłudze menu, kurcze nie mam teraz po ręką czym nagrać filmu.... jak to wygląda.

Zastanawia mnie cały czas jedno dlaczego działa przy Y=2, a przy y=4 się kaszani.

Np. to się pojawia jeżeli próbujemy przejść wstecz od menu4 do menu1
Obrazek

Po dodaniu _delay() w MenuShow()

zauważyłem jedynie, że problem występuje podczas rysowania 4pozycji, czyli trzy pierwsze są rysowane prawidłowo
czyli
PodmenuA1
PodmenuA2->
PodmenuA3
################ i tu zamiast <z powrotem> są krzaki i potem jak na zdjęciu krzaki na całym wyświetlaczu

Oraz, w głównym menu
tj.
Menu1
Menu2
Menu3
Menu4

Jeżeli przechodzimy kursorem wstecz czyli od Menu4 do Menu1
to zamiast wyświetlać się prawidłowo
wyświetla się
Menu3
Menu4
.###################
####################
i potem jak na zdjęciu.

Kurczę, wygląda jak by błąd był gdzieś w tej procedurze, znaczy się funkcji.
język c

Po dodaniu opóźnienia, ewidentnie widać, że program ma problemy z wyświetlaniem 4lini, co ciekawe za pierwszym razem menu główne jest wyświetlane prawidłowo, dopiero jeżeli cofamy się j/w oraz po wejściu w podmenuA2 zaczyna się krzaczyć na 4lini i potem już zonk.

Żeby było śmieszniej, wyłączając optymalizację kodu..... menu krzaczy się w tych samych miejscach więc to nie to (zawsze coś), ale pojawia się więcej przypadkowych znaków na wyświetlaczu zamiast jednostajnego wypełnienia.
Pod drugie samo menu działa, bo poruszając się po omacku możemy wywoływać poszczególne podprogramu w menu
czyli klikając klawisz Menu_Click, uruchamiają się podprogramy, po wyjściu z podprogramu (czyli 2s) jeżeli menu było wyświetlone cześniej prawidłowo, to po wyjściu nadal zostaje wyświetlane prawidłowo, jeżeli było wykrzaczone, to i takie będzie po wyjściu.

Ostatnio edytowano 6 gru 2012, o 14:31 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 gru 2012, o 14:27 
Moderator

No to prawdopodobnie przekraczasz gdzieś zakres tablicy jakiejś być może nawet tablicy wskaźników i program biegnie żwawo w maliny. To są uroki wskaźników ;) można z nimi WSZYSTKO zrobić ale trzeba 20x mocniej uważać, bo to jazda bez trzymanki na deskorolce po poręczy, a tu widać efekt jak nogi się rozjechały na bok i biedny deskorolkarz (jak to na wielu filmikach na YT .... uderza klejnotami w poręcz) ... widzą przy tym przeważnie niestworzone rzeczy ;) w wyobraźni ....

tak przy okazji strasznie kocio mi się analizuje ten kod źródłowy - generalnie jest logiczny i ładnie się zamyka ale np

GetAddr - ja bym to dał

Kod:
GET_ADDR

od razu lepiej by mi się widziało co to robi - bo to jedno z bardziej niebezpiecznych miejsc gdzie stosujesz przecież rzutowanie na typ wskaźnikowy (void*) .... w takich przypadkach można się ostro przejechać - i jeśli się okaże że to tu coś leży - to zapamiętasz sobie to na zawsze .... Ale jak mówię - wolałbym od razu widzieć, np taką linię

język c

a nie taką:

język c

.... ale tak jakoś tu mi coś pachnie - ..... jednak wybacz no nie mogę przynajmniej na razie poświęcić na to więcej czasu ... ale coś w tych okolicach tzn pobierania tego adresu .... choć może się mylę - bo nie do końca to widzę na razie.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 17:54 

rezasurmar napisał(a):
Jeżeli przechodzimy kursorem wstecz czyli od Menu4 do Menu1
to zamiast wyświetlać się prawidłowo
wyświetla się
Menu3
Menu4
.###################
####################

Widać to oprogramowanie nie jest dostosowane do wyświetlacza, który ma 4 wiersze, bo po wywołaniu funkcji Menu_SelectPrev() menu nie powinno drgnąć. Tymczasem dzieje się dokładnie to samo co dla wyświetlacza 2 wierszowego. Dla menuindex=0 menufirstpos=2 co powoduje wyświetlanie kolejnych 4 wierszy od Menu3, a ponieważ *next=0 dla ostatniej pozycji menu to wyskakują krzaki które się nie kończą, bo nie znajduje odpowiedniego łańcucha znaków zakończonego '\0'. Ta funkcja jest do poprawki, bo nie uwzględnia ilości wierszy wyświetlacza.
W funkcji Menu_Show zamiast:
język c

dałbym:
język c

krzaki się nie powinny pojawić.

Albo lepiej tak, bo jednak pozostałe linie trzeba wyczyścić:
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 7 gru 2012, o 08:17 przez Krauser, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 gru 2012, o 08:16 

Ciepło, ciepło, ale teraz całe menu jest przesunięte o dwa do góry, czyli wyświetlanie zaczyna się od
Menu3
Menu4
Co ciekawe da się wchodzić w wcześniejsze menu1 i menu2, czyli całe poruszanie działa, nie krzaczy, ale mimo ustawienia 4x16 nie wysypuje się, ale zachowuje się prawie jak przy ustawieniu 2x16 czyli menu nie zostaje przewijane na 2liniach, tylko jest jak by offset do góry o dwa pola, dolne dwie linie są teraz czyste...
Hmmm, czyli gdzieś coś dzwoni tylko jeszcze nie wiadomo gdzie :).

Jak na ironię to na bibliotekach Mirka działa :D:D:D, bo sprawdzałem wcześniej na tych z książki TFa :).... no po za małą niedogodnością iż jeżeli menu składa się z 3, albo dwu pozycji to zostają rzeczy na dolnych liniach z poprzednich "obrazów" menu.... ale z tym to może sobie już sam poradzę.

Ostatnio edytowano 7 gru 2012, o 09:41 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 gru 2012, o 09:30 

Prawidłowa postać funkcji Menu_SelectPrev z uwzględnieniem liczby wierszy wyświetlacza:
język c

PostNapisane: 7 gru 2012, o 09:49 

Kolego Krauser, wiszę ci dobre piwo, przynajmniej doskonałego Stouta 5 A.M., albo Szkockiego Ale.

Jeszcze tylko muszę powalczyć z tym wyświetlaniem zbędnych linii, jak jest mniejsze menu niż 4 linie.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:14 

To spójrz jeszcze na wcześniejszego posta, bo edytowałem go akurat, gdy Ty pisałeś swojego. Wywal jednak tego beaka z pętli for i zmień warunek sprawdzania. O w ten sposób:
język c

Ostatnio edytowano 7 gru 2012, o 10:37 przez Krauser, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:35 

Idąc za ciosem twoim tropem wrzuciłem jeszcze jedną modyfikację, bo się pojawiała strzałka z podmenu na 4lini w 4liniowym menu

język c

Nie wiem, jak wy to ogarniacie........ czuje się głupszy.. ;).

Swoją drogą książka TF, straciła przynajmniej dwa punkty w mojej ocenie za publikowanie takich błędów :(

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:44 
Użytkownik

rezasurmar - to jak juz wyjdziesz na prosta opublikuj dzialajacy kod dla potomnych :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:51 

A mam taki zamiar :), tylko chcecie same menu, czy już z obsługą ;).

Samo menu już praktycznie działa :), na bibliotekach Mirka, jeszcze przetestuje na TFach ;).

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:58 
Użytkownik

Z obsluga :P

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:00 

Spoko, spoko, wrzucę, na wersję na Mirkowych bibliotekach, na TFa jak będzie działać, a potem w innym temacie wrzucę z obsługą DS18B20 bo pewnie jeszcze po drodze będzie 1000pytań ;).

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:45 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Spoko, spoko, wrzucę, na wersję na Mirkowych bibliotekach, na TFa jak będzie działać, a potem w innym temacie wrzucę z obsługą DS18B20 bo pewnie jeszcze po drodze będzie 1000pytań ;).

I nie zapomnij o ladnym filmiku z dzialania na LCD :P

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:48 

Z filmem będzie gorzej, bo na jellybean nie działa mi kamerka w motce.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:55 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Z filmem będzie gorzej, bo na jellybean nie działa mi kamerka w motce.

ok niech beda zdjecia :P

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:21 

Spoko, jak tylko wymyślę jak przymocować moją SLT-A33 bo nie mam statywu, to zrobię film nawet w 1080p :P.

Ok, wracając do tematu w załączniku wersja działająca z LCD 4x16 (jak ktoś ma 4x20 itd. może przetestować na większym) na bibliotekach Mirka, oczywiście biblioteki Mirka ładnie wycięte jak w lekcji o eepromach (sami sobie wklejcie, a co ;))

Listing poprawionego pliku menu.c

język c

Nie wklejam ponownie wersji z bibliotekami z książki TF, bo szczerze, to są za przeproszeniem gówno warte..... nie wyświetlają stringów po wskaźnikach, bajzel w nich niesamowity, rozdzielone to to na 5plików nie wiadomo po co, po drugie menu na nich dalej nie działa jak powinno, bo po zmianach wyświetla się jak na 2x16, w dodatku dwóch pierwszych wierszy nie widać bo wszystko jest przesunięte o dwa wiersze do góry. Jestem naprawdę zniesmaczony iż niesprawdzone biblioteki zostają opublikowane.... helion już dawno zaczął olewać czytelników.... forum Tomka nie istnieje, a dondu się puszy na elce i elportal jak paw......i weź tu potem walcz z bugami.

Dobrze, ze istnieje to forum, bo bym chyba sobie żyły podciął analizując te nieszczęsne struktury ;).
Tu proszę, dwa dni tematu i już wszystko działa, dzięki koledze Krauser.
Wychodzi na to, że ksiażka TF jest wydrukowana na papierze toaletowym i tylko do tego się nadaje :(.....ależ jestem zły.

Załączniki:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1