Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 17:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:13 
Użytkownik

Chodziło o to, że zignorowałeś każdą wskazówkę jaką dostałeś. Zobacz, że każdy chce Tobie pomóc, a Ty nic w tym kierunku nie robisz. Piszesz, że to Ciebie interesuje, a nie masz czasu poczytać, doczytać czy obejrzeć filmów za free jak rysować schematy. Poniekąd zajeżdża tutaj hipokryzją.. Interesuje mnie coś, ale nie chce mi się. :P Zobacz na to z boku. No trochę to nie fair.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:17 
Użytkownik

Panowie, nie chcecie oglądać tego schematu ;)

Obrazek

Kolego, mam dla Ciebie małą radę. Gdy już rysujesz schemat, to postaraj się zrobić to tak, aby nawet pani w okienku w ZUSie wiedziała co masz na myśli. Zasilania i tak dalej. Skąd masz napięcie choćby jestem ciekaw. Skąd bierzesz te 6V, o których wcześniej wspomniałeś? I czemu chciałbyś, aby ATmega pracowała na 6V? W datasheecie masz napisane dla jakich wartości napięcia ATega może pracować poprawnie.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:23 
Użytkownik

Napięcie mam z koszyczka. Zakres Atmegi obejmuje 6V. Czytałem że ludzie pracowali na większym napięciu (7,8V). Drugą sprawą jest to, że aby stabilizator 5V działał poprawnie musi mieć napięcie powyżej 7V. Skoro można na 6V pracować to po co mi inny koszyczek :P
PS: Mirku, czy mógłbyś podać cytat gdzie otwarcie napisałem że nie chcę czytać?:) Mam nadzieje że bana nie dostane

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:32 
Użytkownik

o nie kolego kiba na bana to sobie musisz najpierw zapracować :)

a tak na marginesie to proszę cie popraw te schematy żebyśmy wiedzieli jak ci pomóc

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:36 
Użytkownik

Procesory komputerowe mogą pracować i przy 5GHz. Samochody z silnikiem diesla mogą jeździć na oleju rzepakowym ;)
Datasheet mówi w jakich warunkach mikrokontroler będzie zawsze pracował poprawnie. ATmegi również latają niektórym na prawie 30MHz, co nie oznacza, że pracują poprawnie.
I można zakupić stabilizator LDO (low dropout). Charakteryzuje on się niskim spadkiem napięcia. Z drugiej strony LM7805 ma teoretyczny spadek do 2V. Jeśli masz atmegę z nowszych serii zakończoną 16A, to ona operuje w zakresie 2,7-5,5. Za to dla mostka minimum to 4,5V.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:38 
Moderator

kiba napisał(a):
PS: Mirku, czy mógłbyś podać cytat gdzie otwarcie napisałem że nie chcę czytać?:) Mam nadzieje że bana nie dostane

Proszę bardzo:

kiba napisał(a):
Niestety nie mialem czasu na czytanie. .........

to prawie to samo .... masz TUTAJ filmy jak rysować schematy i zacznij od tego, a nie od Fritzinga i kolorowych obrazków, bo to będzie dla ciebie podstawa jak się chcesz tym zajmować:

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

........... Sun ta sytuacja zaczyna mi niestety przypominać walki na naszym forum, niedawno z byłym już zbanowanym kolegą o nicku "foreste" .... sorki .... ale ja nie chcę żeby to forum zamieniło się w LAURKOWNIĘ że tak brzydko powiem tym bardziej, że no włożyłem trochę pracy w kursy Eagla. Jak się komuś nie chce rysować poprawnych schematów i na forum ich prezentować tak żeby nie tracić i swojego i cudzego czasu to przykro mi .....

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:50 
Użytkownik

Postaram się niedługo wstawić schemat w Eaglu. Wygląda na to że musze się wybrać do sklepu po stabilizator :)
Mirku skończmy spór :p

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:54 
Użytkownik

Nie jeszcze nie .... zobaczymy , wiesz że nie jestem chętny do dawania banów ... najpierw dajmy mu sie wykazać
Mirku trochę cierpliwości --- ale mam na oku ...

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

kiba kolego zauważyłeś że na schemacie masz procesor PIC AXE ??
to tak gwoli informacji ... bo jak masz Atmegę , a dajesz nam PICAXE to spodziewaj się że tak będziemy to traktować
i ostatecznie dostaniesz taką pomoc jakie zadałeś pytanie.

Chyba że używasz PICAXE -- ale w tedy tu na forum odpowiedzi nie uzyskasz , bo ja picaxe nie specjalnie lubię , a chyba ich w polsce używa 3 osoby na krzyż :) bowiem to tylko PIC z wgranym interpreterem bascica. O ile PIC-e lubię o tyle AXE .... pominę takim samym milczeniem jak polski procesor Warszawa , kupa hałasu - a nawet smrodu nie warte po tej kupie :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:05 
Użytkownik

Przepraszam za to. Nie potrafiłem doszukać Atmegi. Mam jeszcze pytanie dotyczące najnowszej wersji Eagla 6.3.0. W opcji ADD nie moge znaleźć zakładki atmel, która jest pokazana w kursie Mirka. Więc pod jaką zakładką sa uc?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:11 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Chodzi Ci o biblioteki z elementami?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:12 
Użytkownik

trzeba załadowac biblioteki

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:16 
Użytkownik

Jak już będziesz w sklepie to kup też ze dwa elektrolity od odfiltrowania zasilania, bo jednak silnik może trochę mącić.

Co do eagla, to kliknij prawym na libraries w głównym oknie programu. Z listy wybierz add all, albo coś w ten deseń. Na pewno Mirek to tam zawarł :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:19 
Moderator

Dobrze Sun - przekazuję "ptaszka" pod twoje skrzydła ;) ... a przy okazji - słuszne zgłoszenie do moderatora - to nie czat.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:24 
Użytkownik

no dobra ... usuwam !
Kolego Kiba ... proponuję pisać nie stawać emoty to nie GG ani czat OK ??

PostNapisane: 7 gru 2012, o 09:57 
Użytkownik

Przepraszam że dosyć długo wstawiałem schemat, jednak musiałem zapoznać się z funkcjami. Jeżeli coś jest źle narysowane lub nie zrozumiałe, to prosze napisać. Postaram się wtedy zmienić. Dioda do mostka jest podłączona w ramach testowania. Nie wiem czy to widać na schemacie ale AGND jest połączone z AREF przez kondensator ceramiczny 100nf
Cytuj:
Jak już będziesz w sklepie to kup też ze dwa elektrolity od odfiltrowania zasilania, bo jednak silnik może trochę mącić.

Kondensatory już mam :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 7 gru 2012, o 10:07 przez kiba, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:02 
Moderator

kiba --> ok no widać, że zacząłeś się starać - teraz nareszcie zaczyna to przypominać schemat ... ale jeszcze popełniasz ogromne błędy jeśli chodzi o ZASILANIE dlatego teraz poczytaj (ale dokładnie) jeszcze to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:07 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Pozostałe końcówki VCC i GND też trzeba podłączyć. Poza tym dobrym zwyczajem jest umieszczanie zasilania VCC skierowanego do góry, a GND w dół umieszczonego na dole schematu.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:37 
Użytkownik

Mirku a możesz mi powiedzieć gdzie zrobiłem błąd. Czytam, szukam i nie moge znaleźć. A robiłem według schematu http://elektronika.daniszewski.cba.pl/w ... 6/podl.png. Widze dwa sposoby zasilania i już nie wiem jak podłączyć :|

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:46 
Moderator

kiba - powiedz mi proszę - o co tu chodzi ???? bo normalnie świra dostanę :(

ja ci podaję link:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

a ty mi odpisujesz podając jakiś koci link do jakiegoś cba.pl który zresztą nie działa i się pytasz co jest nie tak

no toż przecież na moim BLOGU wyjaśniłem wszystko - proszę więc odnieś się do jednego źródła. No nie możesz przeczytać dokładnie tego linku do mojego bloga ???????

zadaj ew pytania do tego co napisałem na blogu zamiast powoływać się na jakieś kolejne źródła z kosmosu.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:49 
Użytkownik

Ja przeczytałem dokładnie po kolei. Po prostu dwie szkoły, a każdy mówi swoją. Już ide zmienić podłączenie zasilania :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:55 
Użytkownik

Jednego elektrolita się czepiacie . Powinna być pochwała, że jako taki schemat, a nie już ganicie od razu ;)

Kolego kiba, powiedz mi proszę co robi ta dioda na wyjściu 14 mostka, bo tego trochę nie ogarniam :)

Jaglarzu, tam już więcej końcówek VCC i GND nie ma w ATmedze. Ogólnie coś tamta ATmega dziwna jest, bo opisywane piny ma w innej kolejności niż prawdziwa.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 10:59 
Użytkownik

Ta dioda ma zastąpić silniczek. Wstawiłem ją tam aby sprawdzić czy dochodzi prąd. Prąd dochodzi ale ona tylko raz mrugnie i tyle :)

PS: Mirku a zamiast kondensatora 22uF mogę użyć 470uF?

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:06 
Użytkownik

kiba napisał(a):
Ta dioda ma zastąpić silniczek. Wstawiłem ją tam aby sprawdzić czy dochodzi prąd. Prąd dochodzi ale ona tylko raz mrugnie i tyle :)

PS: Mirku a zamiast kondensatora 22uF mogę użyć 470uF?

Nie wieżę że ta dioda co dałeś na schemacie da rady w ogóle zaświecić :)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Chyba miałeś taką na myśli
Obrazek

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:08 
Użytkownik

Tak. Dioda Led zielona dokładniej :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:11 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
Wersja mirka może jest w wielu sytuacjach nadmiarowa, gdyż nie zawsze mamy zaszumione środowisko, czy prądożerne urządzenia w układzie, ale przy bardziej skrajnych sytuacjach mamy większą pewność działania i bezpieczeństwo.

Jaka nadmiarowa ? PODSTAWOWA, oj widzę, że kolega tego linka na moim blogu też nie przeczytał albo co najmniej nieuważnie :( .... nie chodzi o ŻADNE ZASZUMIONE ŚRODOWISKO. To układy cyfrowe, szczególnie układy cyfrowe stanowią same dla siebie zagrożenie i powodują zakłócenia, które TRZEBA filtrować. SZKODA, że tak niewielu osobo chce się to przeczytać - a podaję tam TAK WAŻNE szczegóły z tym związane i prostym językiem nawet dla nie-elektronika. TYLKO trzeba chcieć przeczytać.

Pod koniec tego artykułu WIDAĆ dwa schematy - jeden gdy korzystamy z ADC (bardziej rozbudowany) oraz taki gdzie nie korzystamy z ADC (mniej rozbudowany)

GwynBleidD napisał(a):
Wersja mirka może jest w wielu sytuacjach nadmiarowa

I tu jeszcze RAZ DOBITNIE powtórzę - ta wersja jest P D S T A W O W A !!!..... Nadmiarowa chociaż co to za określenie - zupełnie prawidłowa to jest ta z noty PDF gdzie zaleca się wręcz UWAGA! do KAŻDEJ nogi VCC procesora (a w obudowach TQFP) mamy ich aż 4 albo więcej - że trzeba do KAŻDEJ dać co najmniej jeden kondensator 100nF - więc ja już to troszkę tu ograniczyłem. Dlatego to jest PODSTAWA. Kurczę - proszę nie poprawiać moich intencji i założeń z bloga - że to rozbudowane czy nadmiarowe, jak się do końca nie rozumie skąd biorą się zakłócenia w układach cyfrowych i nie chce się z uwagą przeczytać bloga na którym WYRAŹNIE o tym piszę OK ?

--------------------------

kiba ---> jakbyś budował wzmacniacz audio to możesz sobie szastać w górę pojemnościami kondensatorów do nieskończoności - możesz nawet w zasilaniu dać 4700uF i to nadal będzie mało ....

ale w układach cyfrowych - UWAGA! szczególnie tam gdzie są procki i mają układy kontroli resetu BOD dodawanie zbyt dużych pojemności jak te 470uF może stanowić problem. Tzn nie ze względu na bezpieczeństwo procesora - ale na kłopoty z którymi się spotkać możesz podczas wyłączania zasilania w swoim urządzeniu.

Jeśli nie stosujesz dużych obciążeń to kondensator elektrolityczny 22uF do 47uF MAX. Gdybyś stosował duże obciążenia procesora to wtedy możesz dawać 100uF ale nie więcej

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:17 
Użytkownik

Nie chcę zbyt mocno burzyć koncepcji, ale na Twoim miejscu bym sprawdził jak sobie radzi sami mikrokontroler z mruganiem diodą :) Zapomniałbym na chwilę o mostku i tym kondensatorze, skoro go pod ręką nie masz i zobaczył, czy dioda pod którymś pinem ATmegi po prostu będzie mi mrugała. Czy podłączony procek dobrze działa. Nie rzucaj się od razu na głęboką wodę.

Co do tej diody to w schemacie dałeś zenerkę zamiast leda ;)
I może silnik kręcisz w drugą stronę, tak, iż napięcie pojawia się na pinie 3Y? :D

Mirku, GwynBleidDowi chyba chodziło tylko o ten 22uF. W końcu skoro mamy za stabilizatorem elektrolita, to przy ATmedze chyba same 100nF na nóżkach zasilanych dadzą radę. Gorzej jak pół życia byłem w nieświadomości i laurki robiłem ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:20 
Użytkownik

Wcześniej bawiłem się diodami (mruganiem itp.), a teraz mam prosty program który po włączeniu zasilania zapala diode

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:32 

W kwestii filtracji, przytoczę jeszcze raz fragment z Sztuki Elektroniki, który napisałem już w innym temacie

"....Jeżeli uświadomimy sobie, że ładowanie pojemności o wartości 50pF w ciągu 3ns od 0 do 5V wymaga prądu I=CdU/dt = 83mA, a układ złożony z ośmiu wzmacniaczy buforujących np 74HC14 może ładować osiem takich pojemności (całkowity prąd ładowania ma wartość 0,66A!!!!)."

Panowie i panie, nie ma czegoś takiego jak nadmiarowość filtracji w układach cyfrowych, chodź by człowiek na rzęsach stawał to i tak będą szpile, kwestia ich wytłumienia i wygładzenia.
Polecam zabawy oscyloskopem z funkcja Glitch Capture, na uczelni (bo ciężko o taki w domu), jakie to śmieci latają nawet jak procek sobie mieli same NOPy, a co dopiero jak działa jakiś program i zaczynają się przełączać wszystkie te bramki, przerzutniki itd.
To co napisał Mirek w kwestii zasilania to powinni wypalać na czole niektórym ;).

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:35 
Moderator

ajek napisał(a):
Mirku, GwynBleidDowi chyba chodziło tylko o ten 22uF. W końcu skoro mamy za stabilizatorem elektrolita, to przy ATmedze chyba same 100nF na nóżkach zasilanych dadzą radę.

Po raz kolejny - "na bardzo spokojnie" powtórzę - NIE DADZĄ RADY SAME 100nF przy nóżkach procka.

Tzn po raz kolejny TYSIĘCZNY powtarzam, jak ktoś nie chce to niech ich nie daje, tylko na ZEUSA proszę później nie dopytywać się na forach dlaczego mi się procek zawiesza lub podbne.

ZDECYDOWANIE - eeeeeh no nie wiem - to już taka syzyfowa praca - a tu jeszcze proszę - dwóch kolegów się jeszcze ZAPARŁO NA MAXA tzn Gwyn i ajek ;) .... że nie trzeba elektrolitów ...

TRZEBA, TRZEBA - TRZEBA i bardzo proszę panowie - proszę mi na tym forum nie opowiadać takich rzeczy że nie trzeba. Tzn każdy może mieć swoje zdanie - ale można je wyrażać gdzieś indziej jeśli chodzi o tą filtrację zasilania. Ja podaję początkującym ŻELAZNE ZASADY - PODSTAWOWE ZASADY ....

przecież idąc tym twoim pomysłem że nie trzeba pary kondensatorów przy procku czyli tego elektrolita bo już jest przy stabilizatorze to:

1. świadczy znowu o tym, że też nie przeczytałeś i nie wiesz że procesor SAM generuje na swoich pinach VCC i GND zakłócenia podczas pracy portów cyfrowych - generując jakieś przebiegi, a jeśli jeszcze płynie przez te porty większy prąd np do zwykłych diod LED - to 100nF NIE WYSTARCZY ...... PANOWIE MAM NADZIEJĘ, że nie wejdzie tu za chwilę kolejna osoba i nie napisze, że przecież ten elektrolit przy procku jest niepotrzebny :( ..... bo do Lochów na wieki ześlę.

2. więc idąc tym tropem to MOŻNA BYŁOBY w ogóle nie dać ani jednego kondensatora filtrującego, ani przy stabilizatorze ani przy procku - i co wg ciebie procesor przestałby działać ???? NIE panie kochany - nadal by działał - tyle że jeśli ty i inni początkujący wyciągają z tego wnioski, że ktoś (czyli ja) tu bajki opowiadam o filtracji zasilania i o tych prarach kondensatorów to już trudno - jego strata ..... Tylko wtedy jedna prośba - proszę mi tu takich herezji nie pisać że kondensatory w filtracji są niepotrzebne.

DO KAŻDEJ NOGI ZASILANIA KAŻDEGO SCALAKA - PARA KONDENSATORÓW - ELEKTROLIT PLUS CERAMIK 100nF

i KONIEC

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

rezasurmar napisał(a):
..... w kwestii zasilania to powinni wypalać na czole niektórym ;).

Oooooo WŁAŚNIE ;)

eeeeeeh panie kolego - no normalnie ciężko wyplenić takie podejście .... straszne

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
Panowie i panie, nie ma czegoś takiego jak nadmiarowość filtracji w układach cyfrowych, chodź by człowiek na rzęsach stawał to i tak będą szpile, kwestia ich wytłumienia i wygładzenia.
Polecam zabawy oscyloskopem z funkcja Glitch Capture, na uczelni (bo ciężko o taki w domu), jakie to śmieci latają nawet jak procek sobie mieli same NOPy, a co dopiero jak działa jakiś program i zaczynają się przełączać wszystkie te bramki, przerzutniki itd.

chociaż namiastkę tego chciałem i starałem się pokazać i opisać prostymi słowami na blogu - a tu masz babo placek - no nie czytają tego - tylko chyba oczami lecą na koniec artykułu do schematów i za chwilę się czepiają że tam przy procku to już jakiś nadmiar kondensatorów widzą ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:39 
Użytkownik

W takim razie wypowiedzi z mojej strony na razie sie zatrzymają. Postaram się jeszcze dziś pojechać po elektrolity

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1