Robert_1967 napisał(a):
Jak można słownie odczytać, co robi cała linia:
No ale posłuchaj .... PRZEDE wszystkim znając język C - tzn podstawy , tzn to o czym pisałem w pierwszej części już Bluebooka - to nawet gdyby ktoś nie miał w ręku nigdy GB to zauważy, że:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to jest funkcja napisana przez autora programu. Widzisz bowiem nazwę i dwa nawiasy okrągłe, i jeśli zakończone jest to średnikiem, i umieszczone jest w kodzie to znaczy, że ta linijka wywołuje funkcję ...
W nawiasach okrągłych masz argumenty przekazywane do funkcji ... i teraz pytasz co one oznaczają, albo te dwa zera które tam dawałeś.
No jak myślisz ? że ja nie opisałem w książce pokazując ten kod - do czego jest ta funkcja i jak ona działa ? że nie opisałem jakie argumenty do niej podajemy ? Że nie pokazałem jak wygląda w ogóle ciało tej funkcji ?
Nie obraź się, ale to wygląda troszkę tak jakbyś zajrzał TYLKO do kodu na DVD albo na PENDRIVE a do książki ani na sekundę ... gdzie masz DOKŁADNY opis tej funkcji, nie tylko jak ją używać przecież ale po co ona jest, jak działa i jak w ogóle sobie taką funkcję napisać samemu.
Gdyby tego opisu nie było w książce to w zasadzie o kant tyłka można byłoby taką książkę obić.... Bo na co komu kody źródłowe dołączone do książki w których są jakieś przedziwne funkcje z tysiącami argumentów ...
Ok - pewnie gdyby ktoś był bardziej zaawansowany w C to przecież na nośniku jest również kod źródłowy tej funkcji i pewnie by sam powoli doszedł, który argument jest do czego - ale ja sobie DOSKONALE zdaję sprawę, że czytelnik po to sięga po książkę, żeby znaleźć w niej opis a nie się domyślać czegoś jak np w literaturze, gdzie tworzy się analizy wierszy i tego co poeta miał na myśli
Dlatego proszę cię zajrzyj do książki ... poczytaj o tej funkcji a opisuję ją krok po kroku - i wtedy gdy coś będzie niejasne to tutaj śmiało dopytaj - bo po tak zadanym pytaniu to wynikałoby, że musiałbym tu na forum od nowa pisać cały rozdział czyli przepisywać książkę - jest sens ?
Tymczasem gdy się w kodzie rzuci okiem chociażby na nagłówek tej funkcji, proszę:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to już z samych nazw argumentów widać jak byk, że te dwa twoje zera, czyli argument drugi i trzeci
język c
to zapewne współrzędne x i y - czyli już można się domyślić że chodzi o współrzędne na ekranie LCD
ale ok w zależności od wersji książki to proszę na stronie 357 masz DOKŁADNY opis tej funkcji - więc może warto zajrzeć do książki jak się już ją ma ?

i jak mówiłem wyżej - przeczytać opis - a gdy jakiś jego fragment będzie niejasny to wtedy dopytać ok?