Dzięki Robercie za wyjaśnienie.
jeśli chodzi o naukę, to ja uczę się hobbystycznie, dla własnych potrzeb i raczej nie wiążę z tym jakiś większych planów. Mam już trochę latek i raczej
późno na zmiany
![Śmieje się :lol:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_lol.gif)
.Od wielu lat zajmuję się elektroniką i to również czysto hobbystycznie i w pewnym momencie stwierdziłem, że muszę sięgnąć i po tą
dziedzinę, ponieważ przy pewnych własnych konstrukcjach i wykorzystaniu mikrokontrolera trzeba by go umieć samemu oprogramować.
Oczywiście jest wiele konstrukcji w necie i wsady do nich, ale nic nie można przerobić, zmienić, czy dodać jakieś własne modyfikacje. I tu postanowiłem nauczyć się (nauczyć, może za wiele
powiedziane) trochę na tyle, na ile jest mi to potrzebne i na ile będę w stanie przyswoić to C.
Ponoć do prostych urządzeń wystarczyłby bascom, ale zdecydowałem się na C dzięki książkom Mirka i ponadprzeciętne wsparcie z Jego strony. Tworzy super
poradniki i jest bardzo dużo materiałów na blogu, tym forum itd...Oczywiście pomimo tylu materiałów i nawet wielokrotnego studiowania zawsze pozostają jakieś
pytania, chociażby z powodu słownictwa, terminologii itd..., z którą wcześniej nie miałem do czynienia, ale jak już coś zaskoczę, to na amen
![Śmieje się :lol:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_lol.gif)
.
Co do "wszystkich" plików nagłówkowych, to nie chodziło mi o wszystkie pliki w c, które będę sobie dowolnie inkludował na górze projektu, tylko np:
Mam plik buttons.c, ekran.c, diody.c, itd... i do nich utworzone pliki nagłówkowe: buttons.h, ekran.h, diody.h itd...
I teraz chodziło mi o to, czy buttons.h, ekran.h, diody.h, itd..., czyli wszystkie z tego projektu muszę dołączyć do main.c, czy jeżeli w main.c nie ma ani jednej
linijki kodu dotyczącego np. przycisków, czyli buttons, co nie dołączam buttons.h do main.c. Wystarczy, że jest w buttons.c
Oczywiście dołączyłem wszystkie pliki .h do main.c i potem po kolei je wyłączałem poprzez // i kompilowałem do momentu do kiedy kompilator nie zgłaszał błędów.
Tylko, że to załatwia problem tylko połowicznie, bo przecież nadal pozostaje pewna niewiedza. Ktoś może mi tu zarzucić, że ciągnę ten temat w nieskończoność
i można by tak pisać i pisać, ale ja jestem uparty w dążeniu do celu i lepiej się przyznać, że się czegoś do końca nie rozumie niż iść dalej, bo to się i tak czkawką odbije prędzej czy
później...Pozostaje jeszcze inkludowanie pliku nagłówkowego .h do innych plików źródłowych .c, bo może być taka sytuacja, że np.
kod zawierający obsługę przycisku będzie użyty także w ekran.c i diody.c, a wiec tam również muszę zainkludować buttons.h Jest to dla mnie zrozumiałe i
oczywiste, ale do końca nie pojmuję, jak to się ma z main.c. Czy tam załączam tylko te pliki z rozszerzeniem .h, gdzie jest akurat jakiś kod powiązany z tymi plikami.h. czy po prostu w main.c
bezwzględnie dołączam wszystkie pliki.h z mojego projektu, dlatego, że jest to main.c nazwijmy go powiedzmy guru całego projektu i dla tego tak.
Może trochę pokrętnie to wszystko opisałem, namieszałem, ale myślę, że koledzy zrozumieli, o co mi chodzi. Tak na koniec, to sobie myślałem jeszcze do
niedawna (oczywiście źle myślałem, rzecz jasna), że jakby się tak logicznie zastanowić, to jeżeli podzielę projekt na kilka plików, części, to tak naprawdę
nie musiałbym wcale inkludować jakichkolwiek plików w main.c, ponieważ są one zainkludowane w pozostałych plikach.c i tak czy inaczej powinny być widoczne przez kompilator, jako całość, a jednak
chyba się myliłem.
Wiem, że dużo na ten temat się tu rozpisywałem i chcę już Was nie męczyć, bo jest przecież całe mnóstwo innych niewiadomych, ale pewnie nie jestem jedyny,
kto do końca tego nie zrozumiał i przyda się również innym osobom, jeśli trafia na ten temat. Pozdrawiam.