Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:44 
Nowy

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum także Witam wszystkich :) Od jakiegoś czasu już przeglądam forum ale jakoś okazji do rejestracji nie było, dziś przyszła, długo się zastanawiałem czy tworzyć ten topić czy nie bo zostanę zjechany :P albo co gorzej trafie do lochów.
Zainteresowałem się tematem avr i c jakiś czas temu ale z powodu braku czasu odłożyłem zakup książki i atb autorstwa pana Mirka jednakże trochę się zmieniło i muszę nauczyć się C już nie z powodu chęci, a wymagań na studiach, dlatego też jeszcze w tym miesiącu zrobię sobie prezent i zamówię książki i pewnie płytkę. Książki jeszcze nie mam, a już muszę trochę umieć i napotkałem parę problemów. Są to bardzo proste rzeczy no ale cóż każdy kiedyś zaczynał :)

Mam do zrobienia program, który na jednym wyświetlaczu będzie prosty licznik, na drugim wyświetlaczy led 7 segmentowym znak wciśnięty z klawiatury matrycowej. Do drugiej części programu ciężko mi się wg zabrać chociaż widziałem jakiś topic SunRivera na temat obsługi takiej klawiatury muszę się przyjrzeć może uda mi się coś zrozumieć :)

A więc prosty programik, który będzie wyświetlał liczby z przedziału [0 , 9] po kolei oczywiście:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ale niestety ma to być na przerwaniach, a o tym nie mam zielnego pojęcia, coś tam poczytałem co znalazłem i średnio to zrozumiałem, ale wykodziłem takie cudo:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To moje cudo niestety nie działa i niestety teraz nie mam jak sprawdzić innych możliwości ponieważ nie mam żadnego mirkokontrolera w domu, dopiero jutro będę mógł podejść do laboratorium i skorzystać z płytki.
Ma wg jakikolwiek sens ten mój kod z użyciem przerwań ? Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam ;)

Nie żebym był wredny czy coś , ale mam dosyć poprawiania znaczników kodów źródłowych --- SunRiver
wy edytuj i zobacz jak ma być umieszczane !!
sory! :D

Ostatnio edytowano 5 gru 2012, o 22:38 przez magicgoti, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 21:28 
Moderator

No witamy na forum ;)

ale niestety nie mam dobrych wieści - bo w odpowiedzi na twoje końcowe pytanie niestety odpowiedź jest prosta - to nie ma żadnego sensu :( w ogóle ....

po prostu widać, że nie znasz jeszcze podstaw i np próba wytłumaczenia ci tutaj jak zrobić multipleksowanie - przekracza moje umiejętności .... tłumaczenia. Gdybym miał ci nawet kurs przyśpieszony zrobić i naziemny - to i tak TRZEBA byłoby zacząć od totalnych podstaw. Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako zjechanie czy coś.

PostNapisane: 5 gru 2012, o 21:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

delay 300ms w przerwaniu ??? No super to ci zabija procka na amen. Pokaż też w której linijce programu masz wystawienie na portc stanów odpowiadających konkretnej cyfrze. Zadeklarowałeś licznik jako tablicę char'ów a później podstawiasz pod licznik wartość int. Kompilator nie sypnął błędami ani warningami? Ponadto używasz nie zalecanej deklaracji funkcji obsługi przerwania powinno być:
język c

Jak chcesz gotowca poproś moda o przeniesienie do rybnego.

No i kol. Mirek był szybszy w komentażu.

Ostatnio edytowano 5 gru 2012, o 21:36 przez perlon, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 gru 2012, o 21:35 
Nowy

Tak też myślałem po prostu w sumie we wtorek zacząłem "uczyć" się C jako że nie było czasu uczyć się od podstaw, a trzeba było napisać od razu program najpierw zapalający diodę, potem jeszcze coś i teraz to musiałem zacząć od d..y strony, że tak powiem ;p
Jakoś pewnie przebrnę przez te laboratoria, a do końca miesiąca mam nadzieję, będę już miał książkę u siebie. Kod powstał na podstawie wniosków przeglądając inne kody, wpisy, pdf'y. Jak widać nie wyszło ;p

Co do funkcji obsługi przerwań, pozwiedzano mi na zajęciach, że mam użyć SIG_OFERFLOW, które razem wygrzebaliśmy z plików WinAvr io.h czy tam m128.h

PostNapisane: 5 gru 2012, o 22:14 
Moderator

No to widzisz, kolega wyżej dobrze ci podpowiedział - że nie używa się SIGNAL() tylko ISR() i to postaraj się sobie zapamiętać a już będziesz troszkę do przodu. Druga rzecz - to też jak kolega wyżej napisał - NIGDY ale to NIGDY nie stosuj żadnych _delay_xx wewnątrz jakichkolwiek przerwań ok ?

PostNapisane: 5 gru 2012, o 22:28 
Nowy

No rzeczywiście to opóźnienie wewnątrz przerwania to moja głupota no i oczywiście nie wiedza, co do funkcji obsługi przerwań ok zapamiętam. Sporo znalazłem w necie kodów z uzyciem SIGNAL() dlatego tak napisałem.

No ale rozumiem ze zamianiajać SIGNAL() na ISR i wywalając delay z przerwania to i tak kod i tak sam w sobie nie ma po prostu sensu ? :>

PostNapisane: 5 gru 2012, o 23:30 
Moderator

magicgoti napisał(a):
No ale rozumiem ze zamianiajać SIGNAL() na ISR i wywalając delay z przerwania to i tak kod i tak sam w sobie nie ma po prostu sensu ? :>

No niestety - nadal ten kod nie ma nic wspólnego z multipleksowaniem - w ogóle nie ma .... ale sam widzisz ile tych błędów się nawarstwiło przez pisanie kodu tak na podstawie tylko jakichś tam obserwacji a bez zrozumienia podstaw.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 13:57 
Użytkownik

W takim wypadku masz trzy wyjścia:
1. Szukać w necie kursów języka C (ja straciłem 6miesęcy na takich kursach a i tak nic z nich nie rozumiałem) wiec nie polecam
2. Przyspieszyć kupno I cz. książki Pana Mirka i zabrać się za czytanie. Polecam
3. Tak jak kolega powyżej wspomniał poproś moda o przeniesienie do rybnego.

Każdy kurs w internecie ma inny styl pisania programów w C. Każdy autor takich kursów internetowych pisze je na swój sposób. Dlatego jeśli weźmiesz kawałek kodu z jednego i z drugiego i połączysz to prawdopodobne że nic z tego nie będzie. Trzeba uczyć się tylko z jednego źródła. Ważne są podstawy bo jeżeli będziesz je znał to wtedy dopiero możesz rozpatrywać inne projekty kursy i przerabiać na swój styl.
Sam widzisz ze w takim krótkim kodzie co podałeś ile błędów i niejasności. Musielibyśmy całą I cz. książki przepisać tutaj żebyś wiedział o co chodzi i wtedy mógł zrobić samemu. Pisanie programów to nie takie łatwe jak się wydaje :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 02:22 
Nowy

Witam.
Nie chce zakładać nowego tematu a ten w zasadzie jest podobny do mojego więc zapytam tutaj.
Co jest wymagane do odblokowania przerwań pochodzących od licznika 1 i ich przechwycenia. Przerwanie powinno pochodzić z przepełnienia licznika bądź porównania jego stanu z pewną wartością.

język c

język c

Z tego co tam wyczytałem to powinno działać, a nie działa. Wszystkie biblioteki są dodane.
język c

Domyślam się również, że jak chce wykorzystywać przerwanie które porównuje wartości, to tą porównywaną wartość również muszę gdzieś wpisać ale to już sobie znajdę.

Ostatnio edytowano 7 gru 2012, o 12:49 przez alkan0id, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 gru 2012, o 09:58 
Moderator

Dokładnie do takich celów proszę zakładać nowy temat. Ale uczulam, na tym forum nie chcę widzieć w kodach programów

#define F_CPU xxxxxxxx

tego NIGDY nie piszemy w kodzie programu.

a poza tym tak jak kolega wyżej pisał:

Kod:
TIMSK|=(1<<TOIE1);

tym zezwalasz tzn dajesz możliwość żeby timer generował jedno ze swoich przerwań (chociaż nazwę wektora źle wpisujesz) poczytaj to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/03/ec ... nazwy.html

ale nie można zapomnieć o GLOBALNYM odblokowaniu przerwań, czyli

Kod:
sei();

PostNapisane: 7 gru 2012, o 14:45 
Nowy

Witam pytanie mam mianowicie w moim nieszczęsnym "programie" tablica z liczbami wygląda tak:

język c

A znalazłem takie coś, co jest bardziej zrozumiałe i logicznie bo definiuje zapalone segmenty dla każdej z liczb:

język c

I teraz pytanko czy procesor widzi tak samo oba zapisy?

I jeszcze małe pytanko co do przerwań trzeba w kodzie definiować rejestr OCRx? Zawsze trzeba to liczyć ?
I jak to jest z tym odświeżaniem w tym wypadku 250hz jak to się ustawia?
np mamy F_CPU 10240000Hz

język c

Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 14:49 
Nowy

Cytuj:
sei używasz ZAWSZE. sei nie odblokowuje wszystkich przerwań hurtowo tak, że wszystkie już mogą działać... do przerwań są tak jakby dwa szeregowe przełączniki, jeden to globalny sei (włącznik dla wszystkich), a drugi włącznik to odpowiedni rejestr dla każdego z przerwań

No rozumiem to działa jak iloczyn logiczny, oba warunki muszą być spełnione aby móc obsługiwać przerwanie. Właśnie tego nie mogłem nigdzie doczytać.
Cytuj:
F_CPU NIE DEFINIUJESZ w plikach, ale w ustawieniach projektu!

Ja tego nie wymyśliłem, ale chyba nie pierwszy raz się z tym spotykasz więc nie jest to mój wymysł. Teraz będę wiedział co i jak gdy sobie doczytam.
Cytuj:
Z tego co wiem to ma być ISR(TIMER1_OVF_vect), a nie ISR(TIMER1_OVF_VECT). Wielkość liter w prawie wszystkich językach programowania ma duże znaczenie!

Wiem, że wielkość liter ma znaczenie ale uznałem, że skoro nie ma błędu informującego tym, że nie istnieje coś takiego jak "TIMER1_OVF_VECT" to jest ok.
Cytuj:
Dokładnie do takich celów proszę zakładać nowy temat.

Jeśli nie ma możliwości ciągnięcia tego wątku w tym temacie, istnieje możliwość wydzielenia odpowiedzi i utworzenie nowego?

Port C jest ustawiony w stan wysoki więc wygląda na to, że wszystko działa.

Mam jeszcze jedno pytanie. Potrzebuje ten timer do generowania sygnału PWM o trzech różnych częstotliwościach, ze zmianą współczynnika wypełnienia ( stosunek trwania stanu wysokiego do okresu). Wiem o istnieniu funkcji PWM w atmedze i nawet byłem skłonny zastosować to rozwiązanie ale wole sobie napisać swoją funkcję pwm na przerwaniach, która z tego co wiem działa w taki sam sposób jak ta wbudowana. Pytanie jest następujące mogę generować naraz dwa sygnały PWM o różnych częstotliwościach i o różnych współczynnikach wypełnienia, na jednej atmedze? Chodzi mi o to, że czasem może się zdarzyć tak, że nastąpi przerwanie przerwania. Główny kod programu posłuży jedynie do odbioru bitów po ISP i prostego przeliczania wartości otrzymanych na współczynnik wypełnienia.

Cytuj:
(1<<0|1<<1|1<<2|1<<3|1<<4|1<<5)

Tak komputer widzi to w ten sam sposób, ale tylda('~') poprzedzająca to wyrażenie spowoduje jego zanegowanie.
wyrażenie (1<<0|1<<1|1<<2|1<<3|1<<4|1<<5) da nam
nr bitu 7 6 5 4 3 2 1 0
. 0 0 1 1 1 1 1 1
zanegowanie tego wyrażenia daje
. 1 1 0 0 0 0 0 0
czyli zmienia się stan poszczególnych bitów na przeciwny.
Chociaż w sumie w zależności od budowy układu segment może zapalać 1 lub 0 więc możesz o tym wiedzieć.

Ostatnio edytowano 8 gru 2012, o 13:42 przez alkan0id, łącznie edytowano 2 razy

Strefa czasowa: UTC + 1