Właśnie tu jest problem bo ja coś robiłem i miałem obsługę silnika krokowego i pokazałem doktorowi ale powiedział, że tu nie chodzi o silnik krokowy mu tylko o sam sygnał. Gadałem z nim na ten temat ale generalnie się cięzko z nim porozumieć bo to dziwny typ człowieka co nie umie powiedzieć wprost tylko rzuci słowami. Wzór znam na rozpędzanie i hamowanie znam pojęcie rampy. W rozmowie z nim ja zrozumiałem, że ilość impulsów to tak jakby ilość kroków, czas rozpędzania i hamowania też mam podać. I w moim rozumieniu to jest tak, że na początku dioda miga wolno czyli mało jest stanów wysokich na sekundę, a potem coraz więcej. Jak już bardzo szybko dioda miga to się zmniejsza znowu do minimum miganie diody. Oczywiście mam projekt napisany samodzielnie mogę go tutaj pokazać więc może wpadniemy na jakieś rozwiązanie razem. Własnie teraz czytam książkę Galewskiego o Timerach i szukam tam rozwiązania czy mogę podać tam ilość impulsów. Bo planowałem wzór który wykorzystałem na rampę do ilości kroków zmienić go na dane sygnału czyli
zamiast ilości kroków podać ilość impulsów
czas rozpędzania i hamowania to normalnie
prędkość maxymalna i minimalna (podać częstotliwość taktowania ?!?)
Aha i ma to być sygnał kwadraturowy czyli ma być na dwóch kanałach polega to na tym że wyprzedzają się one w fazie 90 stopni. Dostałem rysuneczek że ten sygnał jak zwolni to zamieniają się fazowo i teoretycznie po tym następuję obrót w przeciwną stronę, bo takie założenie tego sygnału jest.
Tutaj jest mój algorytm, który działa jaki wykorzystałem do rampy rozpędzania i hamowania
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Generalnie to jest moja myśl przednia bo to nie jest tak, że ja nic nie robię tylko nie mogę się dogadać z moim prowadzącym ponieważ zawsze co przyniosę to dla niego jest nie tak, a za bardzo nie jest wylewny jak chciałbym by powiedział dokładnie czego on oczekuję. Aha i przepraszam za to jeżeli to jest śmieszne co gadam i wydaję się wam to głupie i nie możliwe jak ja widzę ten projekt, ale niestety jestem studentem Informatyki a nie elektroniki i bardziej preferuję programowanie wysokopoziomowe. Z góry dziękuję za pomoc
Mogę również dorzucić mój kod z silnika krokowego to co tam wyskrobałem ale zapewne to co opisałem jest błędnym założeniem