Witam,
Mam pytanie odnośnie tzw. programowego RESETU.
Tutaj cytat z bloga Pana Mirka:
Cytuj:
Spójrz więc na kod poniżej i spróbuj powiedzieć co on ma za zadanie?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
-------------------------------------------
Jak się domyślasz w pierwszej linii uruchamiamy Watchdoga. W drugiej linii wyłączamy przerwania, bo gdzieś może w którymś z nich mogło być pozostawione polecenie wdt_disable() albo wdt_reset(), więc mamy pewność że żadne z nich się nie wykona

a następnie w trzeciej linii tworzymy pętlę nieskończoną, która także nie zawiera wyłączenia czy też zresetowania watchdoga. Ustawiliśmy możliwie najkrótszy czas do przepełnienia timera (ilość dostępnych czasów zależy od wersji procka jakim się posługujemy). A zatem gdy ta pętla będzie się wykonywać, to podziała ona tylko przez 15 ms i CIACH, nastąpi RESET procesora. Tak tak - to właśnie najprostszy sposób na programowy RESET procesora i to prawidłowy reset procesora. Dlatego dobrze go sobie zapamiętaj bo czasem może ci się przydać
Oraz również kod z komend_at Pana Mirka
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Niestety obie te opcje nie działają w moim przypadku prawidłowo, może nie rozumiem ich działania ale spodziewałem się, że wykona to RESET procesora i tyle. Jednak gdy uruchamiam tę komendę to uC wpada w nieskończone Resetowanie się cały czas, nawet jak chcę wgrać nowy program to niestety się nie wgra bo cały czas jest reset i nie przerwie go tylko dalej się resetuje. Muszę wtedy odłączać zasilanie.