Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 19:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2017, o 18:58 
Nowy

Witam. Pierwszy "poważny" projekt początkującego i pierwsze problemy. Otóż Lecę po kolei z ćwiczeniami z blue booka. Bawię się przestawiam testuję itp. Staram się zrozumieć. Problem mam taki że nie posiadam jeszcze zestawu atb i wszystkie ćwiczenia przeprowadzam na płytce stykowej. O zgrozo :/. Więc zanim rozbiorę projekt poraz n'ty pomyślałem zapytam tutaj. Może to tylko jakaś błahostka.
Do rzeczy. Wcześniejsze ćwiczenia wykonywałem na Atmedze 8 i wszystko było ok. Nie dawno przyszła do mnie atmega 32A(bo też taka występuje w zestawie). Według ćwiczenia z książki podłączyłem piny jak należy program z workspaca od Pana Mirka. Włączam odpalam a tu nic. Wyświetlaja się same kwadraty. Nie wiem dlaczego. Kontrast działa. Czy sprzętowo mam coś nie tak czy też przypadkiem coś w kodzie źle ustawiłem? Nawet nie wiem od czego zacząć szukania błędów. Dodam jeszcze że procek taktowany jest częstotliwością 8Mh. I na pewno działa gdyż zrobiłem mały test z diodą (blink) Na 8Mh migała co sekundę a po obniżeniu taktowania do 1Mh widać owe spowolnienie w miganiu. Więc te dwie rzeczy odstawiam na bok. Dobrze podłączony programator bo wgrywanie programu wychodzi bez problemu. (zero błędów). No i zasilanie wydaje mi się że też jest ok. Wszędzie masy podłączone, oba Vcc także (Zasilanie z programatora). Na razie wyrzuciłem kondensatory filtrujące. Gdyż na Atmedze 8, program działał rownież bez nich. Wrzuciłbym zdjęcie ale obecnie panuje tu pająk na plytce stykowej i nie wiem czy to coś pomoże. Pomocy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lis 2017, o 19:19 
Użytkownik

Ja bym się upewnił w pierwszym rzędzie, że piny sterujące wyświetlaczem z mikrokontrolera są w obydwu przypadkach te same (chyba, że odpowiednio zmieniłeś w programie)

PostNapisane: 16 lis 2017, o 19:35 
Użytkownik

Druga sprawa jtag w 32jce wyłączyłeś? Trzecie najważniejsze fota z pająka
Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 16 lis 2017, o 19:45 
Nowy

Piny są te same. Nawet juz zmienialem porty. O ile sie niee myle to w bibliotece z BB zmieniamy je tylko w jednym miejscu tak?( lcd*.c ?) plus pin PD7 w main.c ?Teraz nawet zmienilem wyswietlacz z 4x20 na 2x16. Zastanawiam sie czy to moze byc wina samego procesora? Bo zauwazylem ze przy wykrywaniu procesora w mkavr caluclatorze, cala procedura wykrywania zachodzi jakby 2razy dłużej niz w przypadku atmegi8. Nie wiem co moglbym jeszcze pominac :( co jeszcze.moglbym sprawdzic.

PostNapisane: 16 lis 2017, o 19:49 
Użytkownik

Ponawiam pytanie o jtag i prośbę o foto

PostNapisane: 16 lis 2017, o 19:55 
Moderator

meyo7er napisał(a):
O ile sie niee myle to w bibliotece z BB zmieniamy je tylko w jednym miejscu tak?( lcd*.c ?)

oooj mylisz się i to mocno - a przecież WSZYSTKO jest pięknie opisane w książce ... aż się dziwię, że najczęściej czytelnicy, którzy mają AŻ TAKIE problemy z odpaleniem tej biblioteki nawet nie pochylili się żeby przeczytać rozdział o LCD - szczególnie jak się tworzy pliki konfiguracyjne *.h itp itd ...

PostNapisane: 16 lis 2017, o 20:17 
Nowy

Dopiero początki wiec staram się zrozumieć gdzie i co to Jtag. ;) Gdzie to sprawdzić a i oto pająk, będe musiał chyba podeslac jeszcze część kodu bo pozmieniałem piny.
OBRAZEK;
Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Poprawione, Przepraszam

Ostatnio edytowano 16 lis 2017, o 20:37 przez meyo7er, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 16 lis 2017, o 20:23 
Użytkownik

Jtag blokuje część portu c . Otwórz mkcalkulator fusy uproszczone i wyłącz jtag, ustawienia fuse bity prześlij do mikrokontrolera.

PostNapisane: 16 lis 2017, o 20:24 
Nowy

Witam Panie Mirku. Otóż czytałem książkę 2u krotnie. I teraz siedzę nad rozdziałem z LCD. Może już za dużo siedzę i w tym największy problem. Czasem jest dobrze odejść od problemu na jakiś czas i wrócić ze świerzym okiem. Tak jak pisałem wcześniej coś gdzieś przeoczyłem. Za Pierwszym razem udało mi się uruchomić tą bibliotekę na Atmedze 8 i to na wyświetlaczu 4x20 dawet odczyt temperatury z ds18b20 wyszedł mi jako tako pozytywnie. Ale teraz jakoś tak nie wiem. Na pewno to coś prostego. Może rzeczywiście spróbuje jutro na świeżo. Babole poprawione w poprzednich postach, foto wrzucone, Jtag przeczytany i odblokowany, dalej to samo. Może namieszałem z hardware. Jutro rozłączę i podłączę jeszcze raz. Kończę robotę na dzisiaj bo już nawet pisanie postów mi nie idzie. Doczytam temat w BB i wrucę jutro. Dziękuje za wyrozumiałość :)

Ostatnio edytowano 16 lis 2017, o 20:42 przez meyo7er, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 lis 2017, o 20:30 
Moderator

No przedtem pisałeś że konfigurację robiłeś w *.c - dlatego napisałem, że coś nie tak z przeczytaniem - teraz już pokazałeś fragment prawidłowej konfiguracji z pliku *.h i ok

ale po PIERWSZE

edytuj post wyżej i popraw formatowanie kodu zgodnie z instrukcją jak ci tam podałem wyżej

po DRUGIE - zajrzyj też do książki do rozdziału o Fusebitach i zobacz do czego jest JTAG, poza tym odprogramuj go jak ci radzą koledzy wyżej

PostNapisane: 16 lis 2017, o 22:41 
Nowy

Zamiana procka z Atmega32 na Atmega8. Ta sama konfiguracja pinow i portów, zero inngerencji w kod. To samo połączenie. Na tym procesorze wygląda że wszystko jest ok.
Obrazek
Próbowałem równierz z wyłączonym jtagiem. Co mogłem jeszcze przeoczyć? Jakieś testy? Przepraszam ale nie daje mi to spokoju :/

PostNapisane: 16 lis 2017, o 23:20 
Użytkownik

Z tego co widzę to masz podłączone wyprowadzenie RS wyświetlacza do PB0, E do PB2, a powinno być przecież na odwrót. ;)
Zamień te dwa przewody miejscami i wyświetlacz ruszy, albo zmień w kodzie na:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 lis 2017, o 23:50 
Nowy

To tez nie to. Zdj zrobione trochę pozniej. Widocznir Na zdjeciu juz, mialem zamienione piny. Sprawdzalem czy bedzie jakas roznica. Próbowałem też konfiguracji nawet z RW zwartym do masy. Oczywiscie wraz ze zmiana kodu. Czy jest szansa ze procek moze byc uszkodzony, czy dalej szukac gdzie popełniłem błąd? A moze jest jakaś różnica w konfiguracji tych dwóch procesorów?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lis 2017, o 23:58 
Użytkownik

W zakładce Fusy uproszczone (w mkAVR Calculatorze) odznacz CKOPT opcja oscylatora, wewnętrzny oscylator 8MHz i Interfejs JTAG ustaw na wyłączony.
Po czym przejdź do zakładki Programator AVR, zaznacz ZAPIS, Fuse bity i kliknij WYKONAJ.
Jak to nie pomoże to zrób jeszcze raz zdjęcie obecnego układu i zrzut ekranu z programu mkAVR Calculator, zakładka Fusy uproszczone.

PostNapisane: 17 lis 2017, o 00:54 
Nowy

Próbowałem już tego, kolega "adamBo" pisał wcześniej o wyłączeniu jtag. Nawet GURU zachęcił do przeczytania rozdziału o jtag. Przeczytałem. Co prawda nie w książce u pana Miraka, ale przeczytałem. Wracając do tematu. Wiem że to jest prościzna i dużo tu nie można skopać. Oraz zdaję sobie sprawę że wiele ludzi pisze tak jak ja dzisiaj, że zrobił wszystko dokładnie tak jak mówili w "podręczniku" a dalej coś nie działa. A jednak trzeba to sprawdzić i przeanalizować, bo tam diabeł tkwi w szczegółach.
Nareszcie udało mi się znaleźć problem. Pomogło mi przy tym ostatnie przebudowanie układu. Problem tak prosty że aż głupi. Szkoda że wcześniej o tym nie pomyślałem. Może komuś się przyda. Otóż, Atmega32 jest dwa razy szersza od Atmegi8 wciskając ja do płytki stykowej "zabiera" więcej rzędów przy czym rozpycha te blaszki po środku. Po całej długości i gdzieś prawdopodobnie nie było "pewnego" styku. Sprawdzając miernikiem widocznie dociskałem akurat te blaszki i wydawało się być ok. Wydaje mi się że padła kolumna chyba w okolicy pinu RESET. Chyba, bo ta kolumna najgorzej wygląda. :( Żeby przesyłka nie była taka droga tu gdzie mieszkam. To chyba już teraz zamówiłbym ten zestaw ATB. Lecz narazie zobaczymy czy się wkręce, w te cale avry. Pozdrawiam i dziękuje Panowie za wyrozumiałość.

Strefa czasowa: UTC + 1