Na początek kilka słów o testowanym module. Moduł poskładany na PCB ATB-MP-GSM-FIBO v1.13. PCB + części do modułu (modem, gniazdo karty, kondensatory 220uF/LowESR) zakupione w sklepie atnel reszta w TME. Elementy wlutowane zgodnie ze schematem z YB + spisem elementów. Dodatkowo na potrzeby zasilania tego modułu zakupiłem moduł DIGI-LION II oraz akumulator LI-Poly 3.7V 1500mAh (moduł digi-lion przystosowany do zasilania modułu tj. wymienione 3 rezystory, napięcie na wyjściu 4V).
Teraz kilka słów na temat platformy do testów modułu oraz zasilania. Platforma testowa to mega32 z kwarcem 14xxxMHz + LCD2x16 oraz atb-microport w celu eliminacji pająka kablowego
. Do testów dodatkowo dwa konwertery USB/RS232. Jako zasilanie zasilacz IPHONE 5v/1A, zasilacz samsung 5V2A, oraz zasilacz laboratoryjny regulowany 3-30V/5A. Zasilanie atmegi32 na platformie testowej zaprojektowana zgodnie z artykułem "Mikrokontroler - PRAWIDŁOWE ZASILANIE". Na zdjęciach zmontowany moduł oraz moja platforma testowa.
[/img]
Teraz kilka słów na temat moich testów. Przed rozpoczęciem testów, sprawdziłem poprawność montażu oraz napięcia posiadanych źródeł zasilania. I tak zasilacze od iphone i samsunga na wyjściu 5.05/5.08V. Napięcie na wyjściu DigiLion 4.07V. Napięcie na akumulatorze bez obciążenia 4.19V.
1. Test I: Platforma testowa + moduł atb-gsm + digi-lion. Całość zasilana z portu USB komputera przez programator ATB-USBASP. Modem bez karty OK. Modem z kartą SIM restart.
2. Test II: Platforma testowa + moduł atb-gsm + digi-lion + akumulator LI-Poly. Platforma testowa zasilana z portu USB komputera przez programator ATB-USBASP, moduł z modemem zasilony przez digi-lion z podłączonym dodatkowo akumulatorem. Modem bez karty OK. Modem z kartą SIM restart.
3. Test III: Platforma testowa + moduł atb-gsm + digi-lion. Całość zasilana z zasilacza 1A/5V przez digi-lion. Modem bez karty OK. Modem z kartą SIM restart.
4. Test IV: Platforma testowa + moduł atb-gsm + digi-lion + akumulator. Całość zasilona z zasilacza 2A/5V przez digi-lion + akumulator. Modem bez karty OK. Modem z kartą SIM restart.
5. Test V: Platforma testowa + moduł atb-gsm + akumulator. Platforma testowa zasilona z zasilacza 5A/5V modem zasilony bezpośrednio z akumulatora. Modem bez karty OK. Modem z kartą SIM restart.
6. TestVI: Moduł odłączony od platformy testowej. Atb-gsm + digi-lion +akumulator. Moduł gsm zasilony z digi-lion z podłączonym zasilaczem 5V/2A oraz akumulatorem. Modem bez karty OK. Modem z kartą restart.
Na koniec powyższe testy powtórzyłem bez kondensatora C2 220uF, ale zamiast niego bezpośrednio do modemu przylutowałem kondensator 1000uF LowESR. Podczas testów mierzyłem napięcie zasilające moduł gsm (na nogach kondensatora 1000uF) - wahania napięcia nie były większe niż 60mV.
Teraz nie bardzo rozumiem co znaczy "...czy dałeś kondensatory odpowiednie na zasilaniu przy modemie i przed przetwornicą DIGI-LION2.....". Jeśli dobrze zrozumiałem informacje z YB dotyczące zasilania modułu gsm to DIGI-LION II jest panaceum na problem z zasilaniem tego modułu (odpowiednia wydajność prądowa, dopasowanie napięciowe a dodatkowo ładowanie akumulatora). A już zupełnie nie wiem o co chodzi z kondensatorami przed przetwornicą DIGI-LION2 - gdzie mam je wlutować skoro DIGI-LION na wejściu ma gniazdo mikro-usb i jest zasilony z wtyczkowego zasilacza do samsunga??