Witajcie Panowie, mam taki problem. Zbudowałem pilot, według projektu pana Mirka z bluebooka. Wszystkie komponenty, taktowanie, mikroprocesor takie jak w książce. Czyli Attiny2313, taktowanie wewnętrzne 8 Mhz. Problem jest taki, że po zrzuceniu programu i uruchiemiu pilota, zapala się dioda na te 255 ms i nic się dalej nie dzieje, żaden przycisk nie działa. Po dokładnym sprawdzeniu połączeń (fakt pilot jet zrobiony na płytce stykowej, ale naprawdę starannie wszystko podłączyłem), spróbowałem jeszcze raz wrzucić wsad na procesor, przez przypadek odkryłem, że jak mam podłączony programator Atb-usb- asp i wszystkie linie sygnałowe, to 3 z 5 przycisków mi działają, dioda coś nadaje. Potem stopniowo zacząłem odłączać linie od programatora, żeby zobaczyć czy udało się naprawić. Jakbym nie kombinował to zawsze jeden przycisk nie działa, noi musi byś podłączona albo linia mosi, albo miso- tak jakby coś tam musiało być zwarte nie wiem.Reasumując problem jest z przyciskami, na których podłączone są linie miso i mosi, czyli piny PB5 PB6. problem występuje również wtedy, kiedy podam zewnętrzne zasilanie z baterii CMOS lub z zasilacza 5v, wtedy również pilot nie działa, chyba, że podłączona zostaje linia Mosi lub Miso od programatora wtedy 4 z 5 przycisków działają. Wykluczam jakieś złe połączenie od programatora, bądź sam programator, bo w innych projektach po zrzuceniu programu wszystko działa. Sprawdziłem też połączenia w samej płytce stykowej, czy gdzieś tam nie jest jakaś lipa i czy, któraś scieżka nie jest ze sobą zwarta, zwłaszcza w okolicach tych pinów, ale wydaje się wporządku. Czy jest możliwość, że coś się mogło uszkodzić w samej architekturze mikroprocesora? Niestety nie mam póki co drugiego na zapas, więc nie mam jak tego sprawdzić. Proszę o jakieś podpowiedzi. W załącznika dołączam schemat pilota, a w międzyczasie spróbuje jeszcze wszystko podłączyć na nowej świeżutkiej płytce stykowej, bo może faktycznie coś tam nie gra.
Załączniki: |
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
|
|