Witam
Zaczynam przygodę z Eagle (mam zainstalowana wersję 7.70 Light). Najpierw zapoznałem się z poradnikami Pana Mirka a potem zacząłem działania. Szybko zaczęły się schody Nie wiem czy zadawać pytania w oddzielnych wątkach , czy zrobić to razem , więc dla jasności wyjaśnień, zrobię to w oddzielnych wątkach. Ad rem:
Przy generacji płytki ze schematu element smd pojawiły się na warstwie TOP, natomiast listwy goldpinów oraz inne gniazda listwowe (których elementy biblioteczne sam stworzyłem zgodnie z poradnikiem)pojawiły się na warstwie 19 UNROUTABLE. W "Properties" pozycja "Layer" jest wyszarzona i nie daje się zmienić . Nie działa też ikonka Change , ani dla (proszę doświadczonych o zachowanie powagi) całego elementu, ani dla pojedynczych pinów , ani dla pinów zgrupowanych "Group".Dlaczego tak się dzieje i jak to ugryźć ?
Przy okazji, jak element przewlekany (np goldpiny) stawiam na warstwie TOP to na tej warstwie jet element, a pady lutownicze na BOTTOM , czy odwrotnie pady są na TOP, a element należy "wetknąć " od spodu?(I znów proszę o zachowanie powagi
.
Pozdrawiam
W