Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 13:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2017, o 19:31 
Użytkownik

Zainspirowany (choć może tylko utwierdzony w przekonaniu że jednak warto, bo myślałem o tym odkąd posiadam zestaw ATB czyli jakieś 3 lata) dyskusją na warsztatach w Poznaniu, na temat montażu podstawki ZIF40 zamiast podstawki precyzyjnej, postanowiłem popełnić poniższy projekcik.
Bezpośrednia wymiana podstawki na zif-a jest niemożliwa z uwagi na brak miejsca pod zifem (a pod podstawką w nowych zestawach siedzi atmega od programatora USBASP) no i późniejszy brak możliwości korzystania z niektórych modułów, które nie będą pasować do zestawu po takiej modernizacji.
Na warsztatach Mirek podpowiedział rozwiązanie (które zresztą sam brałem pod uwagę) które postanowiłem zrealizować.
Wbrew pozorom realizacja nie jest tak prosta jak się wydaje z uwagi na fakt iż zif jest nieco większy od podstawki presyzyjnej i nieco trudno polutować jedno w drugie.
Ja zrobiłem to tak a nie inaczej, może da się prościej...
Tak więc komponenty przyszły z dalekiego wschodu (koszt około 12zł = 1x ZIF40 + 5x precyzyjny DIP40- koszt pojedynczego był niewspółmiernie wyższy więc zamówiłem 5):
Obrazek

Jako że jak wspominałem trudno by było to polutować w całości postanowiłem rozebrać podstawkę precyzyjną (być może HotAirem dało by się to zrobić bez dekompozycji, ale osobiście nie posiadam a też pewności nie ma czy podstawki by się nie rozpłynęły).
Obrazek

Nogi zifa są na tyle grube że bez modyfikacji pinów precyzyjnych nie da się umieścić jednego w drugim więc otwory w pinach precyzyjnych musiałem zwiększyć wiertełkiem 0,8mm ( po chwili wiercenia wiertło wpada w głąb a po wyjęciu na końcówce wiertła zostają blaszki które w oryginale miały poprawić kontakt)
Obrazek

A tak wyglądają piny przed i po rozwiercaniu
Obrazek

Po rozwierceniu noga zifa bez przeszkód wchodzi cała do pinu.

Następnym krokiem było pozalewanie cyną pinów - trzeba wyczuć ilość cyny tak by przy późniejszym wtopieniu pinów zifa cyna nie wypłynęła.
No i samo wtopienie nóżek zifa do pinów - pojedynczo przy pomocy pęsety przykładałem piny do nóżek i podgrzewałem lutownicą (najlepiej założyć masywniejszy grot).
Półmetek:
Obrazek

Po wlutowaniu wszystkich pozostało na miejsce umieścić korpus podstawki precyzyjnej dociskając szczypami z szerokimi czubkami.
Efekt zadowalający:
Obrazek

Na koniec trzeba było rozebrać podstawkę i podoginać blaszki bo po wciśnięciu korpusu podstawki precyzyjnej niektóre nie działały jak trzeba, niektóre piny trzeba było dodatkowo podrzeć tak by ułożyły się jak trzeba.

No i zestaw ATB z podstawką zif 8-)
Obrazek

Jedyny mankament to fakt że zif przesłania diody od programatora. Dostęp do wszystkich pinów przyłączeniowych jak i zworek konfiguracyjnych jest bezproblemowy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2017, o 19:58 
Moderator

No i to się nazywa DIY !! ;) ... diody programatora może przesłania ale i tak one zwykle na tyle mocno świecą że przecież widać światło spod podstawki zapewne ;)

Ot BARDZO mi się podoba widok tego w praktyce ;) ... bo montowanie ZIF'a na stałe moim zdaniem mija się jednak z celem

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1