Witam!
Dawno mnie tu nie było, ale chcę się podzielić z Wami moim ostatnim kodem. Jest to biblioteka do obsługi wyświetlacza graficznego S1D15710, który mam zamiar użyć w moim projekcie. Ale do rzeczy, bez zbędnej paplaniny.
Biblioteka była pisana na:
- ATMega 644PA
- Taktowanie 14745600Hz
Powinna bez problemu działać na innych prockach i innym taktowaniu.
Jeśli chodzi o cechy biblioteki:
- jako źródła wykorzystałem dwie dostępne w necie biblioteki (Author: RM Created on: 04-12-2012 oraz Author: saper_2 / nolin11 Date: 28.10.2013) ale durzo rzeczy jest nowych lub zmienionych, a niektóre pominięte.
- w miarę wygodne definiowanie PINów wyświetlacza (sterowanie, dane, podświetlanie)
- zależało mi na wygodnych funkcjach obsługujących podstawowy tekst
- są dwa rodzaje funkcji tekstowych (podstawowe - wyświetlające tekst w dowolnym miejscu, oraz z sufiksem 'B' - wygodniejsze w użyciu, szybsze i bardziej funkcjonalne, ale wyświetlają tekst wg stron wyświetlacza)
- jeśli chodzi o działanie poszczególnych linii i funkcji to myślę, że kod jest przejrzysty i czytelny a dodatkowo opisy są w komentarzach (trochę miesza się polski z angielskim ale nie marudzić jak coś
)
- na razie brak funkcji graficznych (póki co nie są mi potrzebne)
W przyszłości chcę napisać prostą funkcję do obracania obrazu na LCD (do góry nogami) wykorzystując komendy sterownika S1D15710, obsługę kilku znaków specjalnych i prostych symboli czy też znaków graficznych (a może nawet jakieś większe czcionki...).
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie. Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne oceny tego kodu. Jeśli ktoś pokusi się o dokonanie jakichś praktycznych zmian/przeróbek/dodatków to wrzucajcie - może powstanie coś fajnego.
A tu wrzucam kod:
S1D15710.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
S1D15710.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
testowy main.c
język c
Miłego testowania