hmmm... przeczytałem artykuł podany w linku bardzo uważnie, dziękuje zawsze to jakieś nowe źródło do zweryfikowania. Tylko nie rozumiem dlaczego zostałem tą informacją uraczony?
Poniżej zamieszczam schemat arduino pro mini:
Arduino posiada podstawowe filtrowanie zasilania, ponad to uznałem że dołożenie kondensatora czy dwóch (lub nawet zastanowienie się nad inną filtracją) w przypadku kłopotów z zakłóceniami nie będzie stanowiło problemu i ewentualną trudnością mogę zająć się później.
W perspektywie powyższego schematu zastanowiło mnie co kolega @Nefarious19 miał na myśli pisząc że muszę to stabilizować przed uC. Czy chodziło mu o jakąś dodatkową stabilizację? Czy może przeoczył fakt podstawowej filtracji na płytce arduino? Dlatego poprosiłem go o doprecyzowanie.
Inną sprawą jest że chciałbym te rozważania rozdzielić, sam układ oddalony (arduino i czujniki) oraz układ centralny PLC i zasilacz.
Moje pytanie więc, dotyczy pomysłów na dostarczenie energii (specjalnie używam słowa energia) do układu.
Z obliczeń teoretycznych wynika że 5V dla takiego poboru prądu powinno być wystarczające, nie mniej jednak nie przeprowadzałem takich testów i chciałem zasięgnąć porady. Oczywiście rozważam tak jak napisałem inne opcje.
Jasne że jest sporo rzeczy których nie wiem, sporo których nie przemyślałem i wyjdą w praniu, ale skąd wniosek że kompletnie tego nie rozumiem?
Podsumowując intencją tego tematu jest zweryfikowanie ogólnego zarysu koncepcji (a nie wdawanie się techniczny aspekt prawidłowego filtrowania uC) oraz uzbrojenie się w nowe pomysły. Nie ulega wątpliwości że czasem najprostsze rozwiązania nam umykają i zajmujemy się strzelaniem z armaty do muchy.
@Cam74
Rozwiązanie wydaje się mieć swoje zalety, zastanawiam się jednak co z długością życia takiego akumulatorka? Układ powinien działać bez większych ingerencji przez kilka lat.