Właściwie chyba się dziś wybitnie nudzę
No ale niech tam coś zostanie dla potomych ....
Ty razem zajmiemy się ważnym tematem dla każdego kodziarza czy obsługa plików.
Oczywiście przez to podstępne słowo mam na myśli operacje takie jak:
- Tworzenie
- Usuwanie
- Przenoszenie
- Modyfikowanie
oraz uzyskiwanie informacji o plikach i folderach
Oczywiście wiecie wszyscy że obsługa plików w programie bywa bardzo przydatna , choćby
do przechowywania konfiguracji programu czy wyników działania i wielu innych ...hihihih
(mniej lub bardziej podstępnych celów) , o ile sam odczyt się przydaje to też ważny jest odczyt.
Tak więc Wcześniej czy później nadejdzie konieczność użycia operacji na plikach i folderach.
Powiedzmy że właśnie nadeszła ....
Dlatego wracamy do naszego programu ... splasher
Na bazie którego przedstawię podstawowe operacje tworzenia, modyfikowania, usuwania,
kopiowania oraz przenoszenia plików i folderów znajdujących się na dysku.
Dla tych co liczą na otwieranie okna exploratora .... do wczytywania itd ... to nie nie tym razem , ale kiedyś na pewno
No dobra otwieramy naszą formę ... albo tworzymy nową .... ja zostanę przy naszej
I dodajemy do niej 8 przycisków (button) i 1 pole tekstowe (textBox) w którym będziemy podawać ścieżki/adresy naszych plików i folderów :
Poukładamy to sobie jakoś , i dodamy adekwatne nazwy przycisków i opis pola tekstowego (LABEL)
o na przykład tak
Teraz pozostaje nam tylko okodować przyciski i nasz textBox:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak widzicie użyłem tutaj klas FileInfo i DirectoryInfo, , nie są dostępne w naszym przykładowym
programie i dlatego też musimy dodać do projektu nameSpace System.IO
co czynimy na samym początku kodu poprzez dopisanie na końcu :
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nadmienię też że podobne rezultaty uzyskamy używając klas File i Directory ....
A tak to sobie działa ....