Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 16:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2017, o 23:40 
Użytkownik

Dostałe od znajomego atmege 48 i 88 używane tylko mam problem z przywróceniem ich do życia a mianowicie mkAVR calculator wykrywa procesor
Obrazek

przy zmianie fusybity np. na 8 MHz pojawia się komunikat o błędzie ale przy kolejnym sprawdzeniu połączenia mkAVR wykrywa procesor z wewnętrznym taktowaniem 8 MHz więc wydawało by się że wszystko już gra ale przy próbie wgrania wsadu w Eclipse znów wyskakuje błąd zmieniłem w properties na ATmega48 i taktowanie na 8MHz zrobiłem klinowanie projektu i efekt cały czas ten sam , nie wiem czy coś jest z procesorami czy ja gdzieś popełniam błędy
ObrazekObrazek
próbowałem wgrać program led ale chcę przećwiczyć przerwania PCINT i nie mogę ruszyć z miejsca.
Poz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2017, o 05:57 
Użytkownik

Kolego, w MkAvrCalculatorze w zakładce fusy uproszczone u góry po lewej masz opcję "CKDIV8 - wewnętrzny podział zegara przez 8" wyczyść zaznaczenie tej opcji i zapisz fusbity.
Obecne ustawienia są fabrycznymi i procek jest taktowany nie zamierzonym 8MHz a 1MHz (jak wszystkie procki atmela wychodzące z fabryki) Zaznaczenie opcji wewnętrzny oscylator 8MHz przy zaznaczonej opcji CKDIV8 jak opis opcji mówi dzieli zegar przez 8 czyli procek śmiga na 1MHz.
A to że Eclipse zgłasza problem nie jest niczym dziwnym - przy taktowaniu procka 1MHz programator za szybko wysyła dane i procek nie nadąża bo jest za wolny. Dodanie opcji "-B 8" we właściwościach projektu sprawi że Eclipse dogada się z prockiem nawet na takim zegarze. ( Prawy klik na projekcie => "Properties" => "AVR" => "AVRDude" => zakładka "Other" => pole "Other option" i tu wpisujesz -B 8) oczywiście jak uda Ci się przestawić procka na szybsze taktowanie to opcję tą skasuj bo uC będzie się dłużej programował.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 maja 2017, o 12:46 
Użytkownik

Dziękuje za pomoc nawiązałem dialog z procesorem wyłączyłem CKDIV8 wszystko gra procek zaczął mnie słuchać :D .

Poz.

Strefa czasowa: UTC + 1