Witam. Być może muszę to zrobić zupełnie inaczej... dlatego postanowiłem zapytać tutaj. Zagadnienie jest niby banalne, ale chyba przerasta takiego amatora jak ja. Więc tak:
- mam strukturę zawierającą "X" danych jedno-bajtowych
- funkcja zapisuje dane do odpowiednich bajtów, ale jako argumenty funkcji przekazuje nie X, a jedynie 3 dane, czyli: wskaźnik na strukturę i dwie dane typu uint8_t
Oto fragment kodu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
I to powyższe oczywiście działa. Ale moje pytanie brzmi. Skoro mam wskaźnik na zerowy bajt tejże struktury i na wskaźnikach mogę wykonywać operacje matematyczne to jak w tej funkcji odwołać się do dowolnego bajtu nie po nazwie. Mam na myśli, że wywołuję funkcję, podaję wskaźnik np. na 10-ty bajt i zapisuję 2 kolejne bajty do bajtu 10 i 11?
Wszystko po ty by mieć deklarację jednej funkcji, a nie np. 20 funkcji. A nie mogę zapisywać całej struktury za każdym razem, bo w programie zmiany będą wykonywane zawsze tylko na 2 bajtach i wywoływane w różnych miejscach programu.
Da się tak zrobić jeśli korzystam ze struktury czy się nie da i trzeba zmienić koncepcję?
Pozdrawiam