Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 00:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2017, o 20:34 
Użytkownik

Cześć. Chciałbym zapytać czy trafiacie na błędy w notach katalogowych mikrokontrolerów AVR.

Zastanawiam się też, czy to co widzę w nocie:http://www.atmel.com/Images/Atmel-8155-8-bit-Microcontroller-AVR-ATmega32A_Datasheet.pdf to błąd.

Proszę zobaczyć, że w przykładach kodu do inicjalizacji UART-a

a). w przypadku asm posłużono się nazwami rejestrów: UBRRL oraz UBRRH
b). w przypadku C posłużono się nazwami rejestrów: UBRR0L oraz UBRR0H

Niechlujstwo i niedbałość, czy może założono jakiś inteligentny kompilator C, który "poradzi" sobie zarówno z obiema nazwami rejestrów?

Obrazek

Jakkolwiek, by nie było, myślę, że warto o tym wspomnieć, jeśli będzie planowany kolejny odcinek z RS232.

Dodam, że kompilator użyty według tutoriali pana Mirka ze środowiskiem Eclipse nie radzi sobie (w przypadku Atmega32) z nazwami sugerowanymi przez datasheet w przykłądowym kodzie na inicjalizację:

Obrazek

a po zmianie (jak na przykłądzie kodu ASM), problem znika:

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2017, o 22:12 
Moderator

no są drobne błędy ale bez przesady panie kochany ....

ZASADA w atmelu jest bardzo fajna ... jak masz JEDEN UART w procku o nie ma żadnego numerku typu

UBRR0H
UBRR0L // UART0

UBRR1H
UBRR1l // UART1 np w procku ATmega644P

a w ATmega32 będziesz miał

UBRRH
UBRRL

bo jest TYLKO JEDEN UART - uwierz mi to dość prosta zasada

PostNapisane: 26 maja 2017, o 04:53 
Użytkownik

Przyjmuję tę zasadę (postaram się zapamiętać), jak również uważam, że "brzydko" i nieprofesjonalnie wyglądają takie nieścisłości w oficjalnych dokumentach tak znanego dostawcy mikrokontrolerów. Zwłaszcza, że sytuacja była niemal identyczna w dwóch notach z brzegu, za jakie chwyciłem (Atmega32 oraz Atmega644P). 644P ma dwa uarty, ale tam z kolei nazwa innego rejestru była przekręcona.

Morał z tego taki, trzymając nawet oficjalny dokument Atmela w ręku warto mieć się na baczności. Przekręcanie nazw rejestrów pojawia się dosyć często (prawdopodobnie "jadą" z jakiegoś uniwersalnego szablonu do not, i przykładowo fragment w ASM potrafi odnosić się do "innych" rejestrów, a fragment w C do innych. Oczywiście i tak miło z ich strony, że w ogóle zamieszczają przykładowe kody źródłowe.

Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1