Dzień Dobry wszystkim czytającym. Z braku czasu dawno nic nie robiłem na żadnym układzie. Czasem wszedłem na czata pogadać. Ot i tyle. Ale trafił w moje ręce czujnik TCS3200. Jest to o czujnik, który "zamienia" kolor jaki "widzi" na częstotliwość, którą możemy odczytać, a następnie przekształcić na RGB. Jako, że zostało mi postawione pewne zadania, a w ramach powolnego przerzucania się z C na C++ postanowiłem napisać program do obsługi tegoż urządzenia w oparciu o klasy.
Na początku garść informacji o samym czujniku. Czujnik posiada diody światłoczułe, macierz 4x4 z filtrem R, 4x4 z filtrem G, 4x4 z filtrem B oraz 4x4 całkowicie bez filtra. Poprzez piny możemy wybrać, z których diod odczytujemy wartość. Czujnik ma 8 wyprowadzeń, 2 od zasilania (GND, VCC) oraz 8 I/O (S0, S1,S2,S3,OE,OUT), które służą do sterowania czujnikiem.
czujnik TCS3200
Wejścia S0 do S3 służą do ustawienia filtra oraz częstotliwości, OE (Output Enabled - 0=aktywne) służy do włączania, wyłączania pomiaru koloru. Na OUT zaś możemy odczytać częstotliwość jaką zwraca nam czujnik po "odczytaniu" koloru.
W tabeli poniżej pokazane jest jak należy sterować urządzeniem.
Tabela ustawień czujnika TCS3200
Aby odczytać częstotliwość na pinie OUT możemy wykorzystać kilka podejść. Najprostszym dla mnie było użycie przerwania sprzętowego INT i zliczanie wystąpień przerwania w ustalonym czasie, dla każdego filtra z osobna. W tym celu przygotowałem sobie klasę, która obsługuje sprzętowy INT oraz wykorzystałem gotową klasę do obsługi UART. Poniżej przedstawiam pliki deklaracji klasy oraz główny program do odczytu kolorów. Oczywiście jest to tylko podstawa, którą można rozbudować wedle własnego uznania. Natomiast sposób przekazywania do USART można zrobić samemu lub skorzystać jak ja z gotowej klasy (niestety nie jest ona moja więc nie mogę jej udostępnić)
int.hpp
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
int.cpp
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
main.cpp
język cpp
Jak działa program?Otóż na początku trzeba stworzyć obiekty obsługujące przerwanie zewnętrzne INT0 oraz obiekt obsługujący UART. Zrobione jest to poprzez te dwie definicje:
Usart myUsart(0, 115200, &rxBuffer, &txBuffer);
class_INT0 Przerwanie(_RASING,INT_0);W konstruktorze obiektu przerwania podajemy funkcję (a raczej jej adres) do obsługi przerwania, w tym przypadku jest to zwiększenie licznika, oraz przy jakiej zmianie na PINie przerwanie ma się pojawiać. Ja wybrałem sygnał wzrastający. Funkcja
uint32_t ReadColour(uint8_t Colour) służy do odczytu ilości wystąpień przerwania w czasie 10ms. Następnie wartość ta składowana jest w zmiennej globalnej. Wiem, wiem, program główny jest lekko przerośnięty ale to dlatego, że robiłem testy, chcę jeszcze wprowadzić do niego funkcje przeliczającą odczytaną częstotliwość na RGB i stąd kompletny brak optymalizacji.
Jak odczytać kolor w postaci RGB? Po pierwsze trzeba skalibrować czujnik. Czyli odczytujemy wartości częstotliwości dla kanałów RGB dla białego koloru i składujemy je jako zmienne (lub stałe) Rb,Gb,Bb. To samo robimy dla koloru czarnego i składujemy je jako Rc, Gc, Bc. A następnie trzeba przeskalować otrzymaną wartość dla danego koloru według następującego wzoru( (X-Xc)/(Xb-Xc))*255. Gdzie X to odczytana wartość danego kanału dla wybranego koloru, (RGB), Xc to wartość dla wybranego kanału dla koloru czarnego, a Xb to wartości dla koloru białego. Jednym matematycznym zdaniem X={R,G,B}.
I to tyle w temacie. Zapraszam do korzystania. I nie czepiać sie programu głównego bo służy on tylko do testów i jest całkowicie niezoptymalizowany. Można się czepiać wyłącznie procedur i ewentualnie klas