Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2012, o 21:04 
Użytkownik

Witam,
Mam rpoblem z dokumentacją do RTC.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... F8583.html

Nie za bardzo wiem co oznaczają niektóre wyrażenia
NP.
1.Do czego służy alarm timer (0F)
Obrazek

2Co oznaczają pierwszy(timer flag) i drugi bit(alarm flag) oraz ostatni i przed ostatni w rejestrze Control/status(0)
Obrazek

Jeśli normalnie na nóżce int występuje przerwanie co 1sekundę..
3W jakim rejestrze jest to ustawione, aby było generowane takie przerwanie?

Czy jeśli ustawię sobie alarm, to wtedy te przerwanie, które teraz jest co 1sek, nie będzie występowało, i będzie tylko przerwanie alarmu?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2012, o 22:18 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

1. Alarm Timer to wartość porównywana z rejestrem timer (timer generuje 2 przerwania od przepełnienia i od zrównania z alarm timer) i zlicza do 99 (setnych sekundy, sekund, minut, godzin lub dni)
2. Flagi timer i alarm to flagi przerwań jak są one włączone a jak nie to te flagi zmieniają stan z częstotliwością 1Hz i są równe /INT. Bit 7 stop counting flag służy do zatrzymania zliczania i wtedy można bez stresu wpisać czas do rejestrów. Ustawienie flagi 6 powoduje zapamiętanie rejestrów czasu i pewnie zatrzymanie zliczania, ale nie wiem po co to zrobili skoro odczyt jednego z rejestrów 01H do 07H też powoduje skopiowanie wszystkich rejestrów czasu, aby nie było przekłamań przy odczycie.
3. W Control and status register ustawienie bitu 2 wyłączy przerwanie co sekundę (chyba że timer tak ustawisz, ale flagi alarm i timer trzeba kasować samemu)

PostNapisane: 2 lis 2012, o 22:29 
Moderator

ja tam nigdy nie korzystam z alarmów w RTC ;) za mało - wolę sam sobie robić swoje alarmy w procku. Można mieć dowolną ilość i czasy zapamiętać w EEPROM. A porównania i sprawdzania czasów to banał i to do wykonana w pętli głównej czy w jakiejś funkcji... więc moim zdaniem to nie ma co się nawet męczyć z tymi alarmami w RTC. Niech on spełnia tylko dobrze swoją podstawową rolę czyli RTC ;)

PostNapisane: 12 lis 2012, o 11:58 
Nowy

Witam. Dopiszę się do tego wątku bo jest w miarę świeży i dotyczy RTC. Mój problem polega na tym, że do mojego sterownika kotła CO chciałem dołączyć zegar na PCF8583. Niby nic skomplikowanego (skorzystałem z gotowego kodu z książki p. Mirka K.), ale okazało się, że zegar pracuje w systemie DWUDZIESTOGODZINNYM!! Po godz. 19:59:59 następuje godz. 0:00:00. :shock: Nie bardzo wiem gdzie szukać problemu. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 lis 2012, o 12:52 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Poczekaj 5 godzin i zobacz czy masz 5:00 czy 1:00. Układ sam w sobie nie jest w stanie tak zrobić.

PostNapisane: 12 lis 2012, o 13:23 
Nowy

Problem w tym, że on jednak odlicza po 20 godzin. W piątek przed wyjściem do domu pokazywał zgodnie z prawdą 14:00. Dziś rano o 6:00 wskazywał 18:00 a teraz po 7 godzinach z hakiem wskazuje 5: z hakiem.

PostNapisane: 13 lis 2012, o 06:51 
Nowy

Czas nie jest zapisywany w programie. Od ostatniego piątku nie ingerowałem w program. Tak jak pisałem wcześniej wczoraj o 6:00 wskazywał 18:00, a dziś po 24 godzinach pracy wskazywał 2:00. Gdyby było tak, że nie odczytuję bitu wskazującego cyfrę 2 na pierwszej pozycji liczby godzin to wskazanie zegara po 24-ech godzinach powinno być zawsze takie samo. Odczyt czasu z PCF8583 następuje co sekundę zgodnie z przerwaniem z układu RTC. Jeżeli chodzi o minuty i sekundy to od piątku zegar spieszy się na chwilę obecną o 9 sek. Wydaje mi się, że to trochę za dużo. Może z tym konkretnym RTC jest jednak coś nie tak. Niestety to jedyny egzemplarz jaki w tej chwili posiadam. Być może trochę pofantazjuję ale czy możliwy jest reset zegara przez timer zawarty wewnątrz. Ja nie programowałem timera ale może ten PCF to już nie jest dziewica. :lol: Pozdrawiam.

PostNapisane: 13 lis 2012, o 09:16 
Moderator

greg_leo napisał(a):
... Jeżeli chodzi o minuty i sekundy to od piątku zegar spieszy się na chwilę obecną o 9 sek. Wydaje mi się, że to trochę za dużo. Może z tym konkretnym RTC jest jednak coś nie tak. Niestety to jedyny egzemplarz jaki w tej chwili posiadam. Być może trochę pofantazjuję ale czy możliwy jest reset zegara przez timer zawarty wewnątrz. Ja nie programowałem timera ale może ten PCF to już nie jest dziewica. :lol: Pozdrawiam.

No właśnie - najlepiej to nie fantazjować :(

1. to że się śpieszy czy późni to NORMALNE, a coś nie tak jest jedynie z użytkownikiem tego RTC, który jak już nie może znaleźć wyjaśnienia tego co się dzieje to zaczyna fantazjować.

spieszy się, późni się .... a wiesz do czego jest tam kondensator ? A wiesz, że powinien być w jego miejscu trymer 33pF a nie kondensator i za jego pomocą dopiero można dostrajać żeby chodził dokładniej ?

a wiesz, że nigdy z RTC nie zrobisz zegarka o jakości czasu zegara atomowego. Owszem bywają troszkę lepsze pod tym względem układy RTC, również troszkę gorsze ale żaden nie zapewni ci tego żeby był wzorcem czasu. Jak już to zrób sobie zegar odbiornik DCF

Kłopoty, które opisujesz z tymi godzinami, minutami że się źle wyświetlają to UWAGA! problem TYLKO I WYŁĄCZNIE twojego kodu programu :( nic innego

pokaż więc ten kod a łatwiej będzie ci podpowiedzieć coś, pomóc - bo tak to tylko coraz większe fantazje będą tu powstawać.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

greg_leo napisał(a):
Niby nic skomplikowanego (skorzystałem z gotowego kodu z książki p. Mirka K.), ale okazało się, że zegar pracuje w systemie DWUDZIESTOGODZINNYM!! Po godz. 19:59:59 następuje godz. 0:00:00. :shock: Nie bardzo wiem gdzie szukać problemu. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Pozdrawiam.

teraz dopiero to zobaczyłem - to skoro korzystasz z tego kodu to najpierw dopytam

1. czy dobrze masz załączone adresowanie układu RTC na I2C ?
2. czy na I2C nie siedzi ci inny układ slave, który może się gryźć adresowo np jakaś pamięć EEPROM (jak to jest w jednym z zestawów gotronika)

3. testujesz to na własnej płytce ? jeśli tak pokaż dokładny schemat jak masz to podłączone

4. czy aby na pewno nie zmieniałeś nic w programie main.c ( z książki ) ? bo jeśli tak ??? jeśli cokolwiek zmieniłeś to wklej tutaj ten cały kod twojego main.c (bez bibliootek) tylko main.c oK?

PostNapisane: 13 lis 2012, o 13:40 
Użytkownik

A ja bym proponował zapisać w nim godzinę 20:01:01
Ciekawe czy pójdzie do przodu :D do 23:59:59 :P

PostNapisane: 13 lis 2012, o 15:21 
Nowy

Postaram się więcej nie fantazjować, ale programowanie AVR-ów traktuje raczej jako zabawę, a żeby się dobrze bawić trzeba mieć fantazję ;) . Ale do rzeczy:
Cytuj:
1. czy dobrze masz załączone adresowanie układu RTC na I2C ?

Nie bardzo rozumiem co to znaczy "dobrze załączone adresowanie"
Cytuj:
2. czy na I2C nie siedzi ci inny układ slave, który może się gryźć adresowo np jakaś pamięć EEPROM (jak to jest w jednym z zestawów gotronika)
3. testujesz to na własnej płytce ? jeśli tak pokaż dokładny schemat jak masz to podłączone

Nie. Jest tylko RTC prawie dokładnie jak na schemacie w książce. Prawie bo zamiast baterii podtrzymującej jest kondziołek, a AVR to ATMega8.
Cytuj:
4. czy aby na pewno nie zmieniałeś nic w programie main.c ( z książki ) ? bo jeśli tak ??? jeśli cokolwiek zmieniłeś to wklej tutaj ten cały kod twojego main.c (bez bibliootek) tylko main.c oK?

Z przyczyn technicznych kod wkleję jutro. Co do zmian to oczywiście wprowadzałem. Z uwagi na brak EEPROM'a zrezygnowałem z jego zapisu/odczytu. Wrzuciłem też na LCD czas w postaci jaka jest odczytywana z RTC czyli każda cyfra w kodzie BCD.

Cytuj:
A ja bym proponował zapisać w nim godzinę 20:01:01
Ciekawe czy pójdzie do przodu do 23:59:59

O tym nie pomyślałem.. Na pewno jutro spróbuję.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 13 lis 2012, o 15:59 
Moderator

Nie zrozum mnie źle, ja po prostu zawsze jakoś tak reaguję gdy ktoś narzeka już nawet na układ scalony, czy kompilator gdy coś nie wychodzi. Tylko ta fantazja jest nieteges .... a pozostała ? jak najbardziej potrzebna ;) tylko właśnie, szukaj błędu najpierw w tym co sam robisz .... to łatwiej ci pójdzie na drugi raz

1. piszesz że nie rozumiesz - chodzi o to, że układ RTC ma pin A0, który można zewrzeć albo do GND albo do VCC żeby go zaadresować na magistrali I2C .... no sorki ale o tym to już trzeba sobie doczytać - bez tego ciężko ci będzie cokolwiek robić z I2C

2. oczywiście procek może być inny, bateria nawet nie istotna z punktu widzenia działania programu na normalnym zasilaniu więc to nie kłopot

3. ...... no i tu leży najczęściej pies i to głęboko pogrzebany, ale za to najłatwiej napisać, że "testowałem przecież na kodzie z książki" .... Więc go pokaż - bo już coś czuję przez skórę, że też nie doczytałeś do końca i nie zrozumiałeś jak działają funkcje BCD, co to w ogóle jest BCD i stąd te dziwne rzeczy :(

więc czekamy na kod - wtedy uda się naprowadzić ok?

PostNapisane: 13 lis 2012, o 16:46 
Nowy

Oczywiście jak wspomniałem kod podeślę jutro. Napisałem, że nie rozumiem co to znaczy "dobrze załączone adresowanie" bo trochę dziwnie to zabrzmiało. Dzięki nodze A0 w RTC mamy do dyspozycji dwa adresy. To jest jasne. Ale skoro napisałem, że odczytuję czas z układu to chyba nie jest możliwe aby błąd w podłączeniu A0 powodował problem z "dwudziestogodzinnym" pomiarem czasu, nie przeszkadzając jednocześnie w komunikacji z masterem.
To trochę tak jak w chińskiej instrukcji do sprzętu AGD. Cytat:
Problem:
-urządzenie nie działa.
Rozwiązanie:
-sprawdź czy przewód zasilający podłączony jest do gniazdka sieci energetycznej.

Wydaje mi się, że zmiany, które popełniłem w kodzie nie ingerują w żaden sposób w komunikację po I2C ani też w funkcje konwersji BCD na DEC i odwrotnie.

A tak przy okazji masz może pomysł jak napisać program, który z poprawnie działającego układu RTC zrobi takiego 20-to godzinnego cudaka?

Pozdrawiam

P.S.
Sorry za to porównanie z chińską instrukcją. Naprawdę bardzo dużo nauczyłem się z Twojej książki, ale być może jeszcze za mało.

PostNapisane: 13 lis 2012, o 18:05 
Moderator

Widzisz - już samo zadawanie pytań nie wychodzi ci za dobrze i dlatego robisz porównania do chińskiej instrukcji. Ja mówiąc o adresowaniu mogłem tylko przypuszczać, domyślać się, wróżyć - jak masz podłączony RTC. To znaczy czy jest np sam na I2C czy jeszcze z jakimiś układami. A ponieważ nawet pewnie nie wiesz jak dzikie objawy mogą być gdy podłączysz dwa układy, które się gryzą - to i dlatego pewnie jedyne co przychodzi ci do głowy to chińska instrukcja.

Więc proszę uprzejmie, przed podjęciem kolejnych porównań czy prób namawiania do pisania zegarów 20 godzinnych, albo twierdzenia, że w RTC zepsuło się kilka rejestrów, powstrzymaj się od takich uwag.... bo pewnie gdy dojdziemy do rozwiązania kłopotu to głupio trochę będzie że przez jakąś tam błahostkę nie mogłeś z RTC dojść do porządku. A zwykle tak opisane kłopoty kończę się błahostką.

I to nie chodzi o to że musiałeś się za mało nauczyć z mojej książki, może to będzie jakiś inny problem, który nawet w niej nie jest opisany .... ale dlatego jest to forum aby sobie pomóc.

A na przyszłość pamiętaj że zawsze zadając pytanie warto np pokazać schemat, kod a nie tylko opisać dziwny objaw.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 08:03 
Nowy

Witam. Poniżej zamieszczam nieszczęsny kod. Robię to pierwszy raz (wklejam kod) więc proszę o wyrozumiałość jeśli zrobię coś nie tak. Dodam tylko, że próbowałem jak sugerował kolega xamrex wpisać do RTC godzinę 20:01:01 ale zostaje ona wyświetlona jako 0:01:01.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

[ wyedytuj sobie proszę ten post i zobacz jak zamieniłem u ciebie znaczniki [ code ] na znaczniki [ syntax = c ] i tak rób na przyszłość OK? - mirekk36 ]

Jeżeli okaże się, że coś namieszałem w tym kodzie proszę o łagodny wymiar kary i z góry przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 14 lis 2012, o 08:27 
Użytkownik

Zamieszczaj kody w syntax C a nie w code
zaś co do Twojej radosnej twórczości

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To zobacz w jakiej kolejności wyświetlasz, a w jakiej masz zdefiniowane dane w buforze

PostNapisane: 14 lis 2012, o 08:39 
Nowy

Cytuj:
To zobacz w jakiej kolejności wyświetlasz, a w jakiej masz zdefiniowane dane w buforze

Wiem, że są w kolejności odwrotnej, ale wyświetlam te wartości tylko w celu sprawdzenia jakie wartości mają poszczególne bity w odczytywanych bajtach, a ściślej mówiąc jakie są wartości poszczególnych półbajtów.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 10:05 
Moderator

No i teraz dla mnie jest wszystko jasne .... ale jeśli chodzi o to co robisz programistycznie, zresztą wprost bez nawet analizowania sprawdziłem twój kod wrzucając go w zestaw uruchomieniowy ATB. I działa w pełni poprawnie. Czyli nie ma żadnego kłopotu z wyświetlaniem np godziny

20:01:01

pokazywana jest ona poprawnie, a rozumiem że u ciebie nie, że pojawia się

00:01:01

czy mam rozumieć, że minuty i sekundy działają poprawnie a kłopoty są tylko z wyświetlaniem danych z bajtu odpowiedzialnego za godziny ??? to moje pierwsze pytanie.

Drugie to takie czy próbowałeś może kodu z lekcji 08_TWI który działa w oparciu o sprzętowe I2C, jeśli nie? to mógłbyś spróbować zanim pomyślimy dalej co się dzieje. Kod main.c będzie mógł zostać w zasadzie ten sam tylko podmień bibliotekę na I2C_TWI z lekcji jak wyżej mówiłem 08_TWI. Ale UWAGA! aby to poprawnie działało pobierz sobie aktualizację do tej lekcji z TWI ze strony:

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

i koniecznie przy starcie programu przed dostępem do I2C ustaw funkcją i2cSetBitrate() prędkość na I2C na 100kHz w ten sposób:

Kod:
i2cSetBitrate( 100 );

i daj znać czy z tym dzieje się u ciebie podobnie ok?

(zwróć też uwagę jak wstawia się kod - napisałem ci tam wyżej uwagę jak to robić)

PostNapisane: 14 lis 2012, o 10:30 
Nowy

Cytuj:
czy mam rozumieć, że minuty i sekundy działają poprawnie a kłopoty są tylko z wyświetlaniem danych z bajtu odpowiedzialnego za godziny ???

Dokładnie tak jest. Kod, który wysłałem jest w tej chwili w procku, ale wcześniej pokusiłem się jeszcze o odczyt dnia miesiąca ustawiając jednocześnie godzinę na 19:59. Po zmianie na godzinę 0:00 wartość dnia nie zmieniła się, ale nie chciało mi się czekać 4 godziny żeby sprawdzić czy się zmieni. Później zrobię to jeszcze raz i zostawię do jutra. A teraz ściągam aktualizację i próbuję podmienić bibliotekę.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 11:05 
Moderator

Ewidentnie wygląda to na efekt jakby następowało jakieś maskowanie 3 starszych bitów godziny....

przy takich próbach że ustawiasz godzinę na 19:59 i zmienia się ona na 0:00 wcale nie musisz czekać aż 4 godzin, żeby się przekonać czy przekręci się data, spróbuj tylko ustawić godzinę na:

23:59:50

i poczekać 10 sekund

przy okazji - jaka wyświetla ci się godzina gdy ustawisz właśnie na 23:59 sprawdzałeś ?

3:59 ??? czy jak ? tu jestem ciekawy ????

PostNapisane: 14 lis 2012, o 11:15 
Nowy

W aktualizacji był prawie taki sam projekt jak ten, którego używałem poprzednio więc nie podmieniałem biblioteki tylko zmieniłem piny LCD oraz zrezygnowałem z zapisu/odczytu EEPROM i wgrałem projekt 08_TWI. Efekt ten sam co poprzednio. Chyba się bryknę po nowy RTC. Poniżej kod aktualnie siedzący w procku. Może jednak coś zaremowałem niepotrzebnie. :(

język c

Spróbowałem wpisać jak poradziłeś (już w nowym projekcie) godzinę 23:59:50. Na wyświetlaczu po starcie procka pojawiło się 03:59:50, a po dziesięciu sekundach - 04:00:00 i poszło dalej. Załamka. :(
Pozdrawiam.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 11:28 
Moderator

Nie załamuj się ;) .... to wygląda tak jak właśnie mówiłem czyli jakby przy odczycie gdzieś maskowały się 3 najstarsze bity godzin i to jest dziwne ;) .... ale nadal wątpię żeby to był dziabnięty RTC ... a dlaczego ?

No bo skoro wpisałeś godzinę 23:59 i przeskoczyło ładnie na

0:00

to oznacza, że fizycznie komórki trzymają poprawnie wartość ..... więc nadal odrzucam nawet sam przed sobą myśl że RTC miałby być tak dziwnie walnięty ...

a tak dla czystej jeszcze ciekawości możesz A0 podłączyć do VCC albo zostawić wiszące w powietrzu i zmienić adres na 0xA2 układu ???? (to pewnie nic nie zmieni ale spróbuj jeszcze ok?)

A na końcu jeśli tu już nic nie da rady sprawdzić i wygląda to bardzo dziwnie jak z archiwum X2X ;) .... to mam dla ciebie propozycję.

Otóż przyślesz mi ten RTC i ja się nim pobawię a jak się okaże, że na prawdę coś jest z nim nie tak - to podeślę ci GRATIS inny sprawny egzemplarz ? pasuje ? ;)

PostNapisane: 14 lis 2012, o 11:35 
Nowy

Cytuj:
No bo skoro wpisałeś godzinę 23:59 i przeskoczyło ładnie na

0:00

Sorki, ale chyba nie doczytałeś dokładnie. Ja napisałem:
Cytuj:
Spróbowałem wpisać jak poradziłeś (już w nowym projekcie) godzinę 23:59:50. Na wyświetlaczu po starcie procka pojawiło się 03:59:50, a po dziesięciu sekundach - 04:00:00 i poszło dalej.

OK zaraz przeadresuję, bo i tak chwilowo nie mam innego zajęcia.

Ostatnio edytowano 14 lis 2012, o 11:37 przez greg_leo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 lis 2012, o 11:36 
Moderator

aha jeszcze jedno WAŻNE pytanie .... zrobiłeś wcześniej w kodzie w drugiej linii wyświetlanie tych wartości z poszczególnych komórek ale w formie zwykłych liczb dziesiętnych i fajnie

więc jaka liczba wyświetla ci się w miejscu godzin gdy ustawisz 23:00 ???

czy jest to 35 ?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

ok - rzeczywiście nie doczytałem tego wyżej - no ale zrób jeszcze te testy które napisałem wyżej, czyli A0 do VCC i podaj jak wygląda dziesiętna wartość godzin gdy ustawisz godziny na 23 albo na 00

PostNapisane: 14 lis 2012, o 11:41 
Nowy

Nie jest 35 tylko 3

Wpisanie 23 powoduje wyświetlenie 3 a wpisanie 00 daje 0.
Chodzi oczywiscie o wartości dziesiętne (prosto z bufora).
Przepięcie A0 i zmiana adresu na0xA2 nic nie zmieniło. Aż żałuję, że nie mogę tak po prostu iść do sklepu po nowy RTC. Podpiąłbym dwa naraz :lol:

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

Co do Twojej propozycji to nie ma sprawy, ale najpierw sam muszę się przekonać co jest grane (czy nowy RTC też będzie robił takie klocki). Gratisa nie musisz odsyłać bo jego koszt jest porównywalny z kosztem przesyłki. Szkoda zachodu.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 12:12 
Moderator

greg_leo napisał(a):
Nie jest 35 tylko 3

Wpisanie 23 powoduje wyświetlenie 3 a wpisanie 00 daje 0.
Chodzi oczywiscie o wartości dziesiętne (prosto z bufora).

Ok ale poczekaj, zobacz wyżej - napisałeś, że po 10 sekundach od 23:50:50 godzina zmieniła ci się na 04 .... ale rozumiem, że wtedy też dziesiętnie widziałeś 4 a nie 0 prawda ?

jeśli tak - to rzeczywiście coś dziwnego ...

greg_leo napisał(a):
Co do Twojej propozycji to nie ma sprawy, ale najpierw sam muszę się przekonać co jest grane (czy nowy RTC też będzie robił takie klocki). Gratisa nie musisz odsyłać bo jego koszt jest porównywalny z kosztem przesyłki. Szkoda zachodu.

Ja rozumiem dobrze - że chcesz sprawdzić - więc sprawdzaj dalej ja też jeszcze coś pomyślę.

A co do nowych to widzisz ;) znowu przesadzasz i na podstawie jednego przypadku wysnuwasz wnioski już na całą produkcję Philipsa ;) ..... toż te scalaki idą np już od dawna w zestawach ATB

http://atnel.pl/zestaw-uruchomieniowy-atb.html

ja sam użyłem ich już w setkach swoich aplikacji i podkreślam jeszcze nikomu z klientów ani mnie NIGDY nie zdarzył się taki przypadek. Więc tym bardziej mnie zawsze interesuje zbadanie takiego czegoś.

Już tu na forum była kiedyś taka sytuacja, gdzie pewien kolega twierdził że zepsuł mu się TIMER0 w procku. Wszystko inne działa OK, TYLKO ten timer0 .... no i mi przysłał go - okazało się oczywiście że wszystko działa w porządku a ja w końcu zauważyłem buga w jego kodzie i sprawa się wyjaśniła ;)

czy w tym przypadku tak będzie - nie wiem i nie mówię na pewno że nie .... ale zrozum nie ma co zaraz panikować i dopatrywać się wad w całej serii scalaków - to nieporozumienie ;) czyżby nikt na świecie tego nie zauważył i wszystkim zegarki chodzą w trybie 20-godzinnym jak piszesz ? ;)

a co do propozycji - to nawet jeśli przesyłka jest równowarta z kosztem RTC to jak dostaniesz GRATIS'a to przynajmniej ci się to zwróci - a ja mam luzem te scalaczki więc nie będzie problemu żeby ci podesłać ;)

PostNapisane: 14 lis 2012, o 12:33 
Nowy

Nie wysnuwam żadnych wniosków i niczego się nie dopatruje. Być może zbyt dosłownie potraktowałeś to co napisałem. Ja z kolei spotkałem się z sytuacją, gdy jeden z moich kolegów (początkujący programista sterowników Siemensa) podmieniał w kodzie markery twierdząc, że być może ta konkretna komórka pamięci jest uszkodzona bo jego program nie działał tak jak on sobie zaplanował.
OK. jak tylko zakupię nowy RTC i zobaczę, że kod w procku działa prawidłowo (mam nadzieję, że tak jest) to ten nietypowy egzemplarz wysyłam do Ciebie. Podasz jakieś specjalne namiary czy po prostu na Atnel?

PostNapisane: 14 lis 2012, o 12:53 
Moderator

Po prostu na adres ATNEL ze strony www.atnel.pl zakładka Kontakt

bardzo ciekawe zjawisko ... aż mnie ręce świeżbią żeby to zobaczyć na własne ręce ;) - no ale po tym co tu robiliśmy to sam już zaczynam myśleć że może coś z tym scalakiem nie tak. Jak tylko dostanę to od razu sprawdzę i dam znać. Podaj w razie czego w przesyłce mail do siebie ok ?

PostNapisane: 14 lis 2012, o 13:01 
Nowy

OK. Dzięki za cierpliwość.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 17 gru 2012, o 13:33 
Nowy

Trochę mnie tu nie było, ale już sprawdziłem, że inny PCF na tym samym programie zachowuje się prawidłowo tzn. odmierza czas w systemie 24-ro godzinnym i zmienia datę o północy. Wadliwy egzemplarz zgodnie z obietnicą postaram się wysłać jeszcze przed świętami.
Przy okazji Wesołych Świąt i Szczęśliw(sz)ego Nowego Roku
Pozdrawiam.

PostNapisane: 17 gru 2012, o 14:17 
Moderator

No nie ma sprawy z czystej ciekawości sprawdziłbym taki przypadek ;)

Strefa czasowa: UTC + 1