Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: atmega + imu
PostNapisane: 4 maja 2017, o 15:13 
Nowy

Witam,
mam pewien problem z podłączeniem gy-521 do Atmegi8. Początkowo podłączyłem po i2c, zainicjalizowałem, odczytuję sobie i wyrzucam dane na lcd. Działa. Teraz chcę zrobić to samo, ale na przerwaniach, nie w nieskończonej pętli. No więc poczytałem datasheet atmegi, poczytałem o tym co za co odpowiada. Chcę aby przerwanie zewnętrzne było wykonywane przy ... no i tutaj właśnie mam problem, bo nie mogę się doczytać kiedy gy-521 zgłosi mi przerwanie. Nie wiem jak ustawić w gy-521, żeby na pinie INT był rising edge w momencie poprawnych danych. Ktoś, coś?

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2017, o 17:56 
Użytkownik

http://www.haoyuelectronics.com/Attachment/GY-521/mpu6050.pdf strona 33 - procedura ustawienia Motion Interrupt

PostNapisane: 4 maja 2017, o 18:49 
Nowy

Byłem w tym pdf'ie, ale niestety przeoczyłem. Dziękuję bardzo. Mogę mieć jeszcze kilka pytań? Teraz zadziałało, ale nie jestem pewien czy do końca te instrukcje robią to co chcę. Wpisuję odpowiednie wartości do tych rejestrów i z tego headera:
https://github.com/jrowberg/i2cdevlib/b ... /MPU6050.h
wiem, co za co odpowiada, ale jest gdzieś dostępny dokładny opis rejestrów? Weźmy sobie taki 0x6C, szósty i siódmy bit odpowiadają za częstotliwość z tego co widzę, ale skąd wiadomo jak te bity poustawiać, gdybym chciał inną częstotliwość?

PostNapisane: 4 maja 2017, o 20:01 
Użytkownik

mortan517 napisał(a):
Byłem w tym pdf'ie, ale niestety przeoczyłem
Pic polega na tym że dokumentacja do tego modułu to co nowsza to bardziej okrojona. Mogłeś tego nie widzieć bo np w wersji rev3.4 tego już nie ma!

Tu masz rozpiskę rejestrów:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0ahUKEwiu4fbl9dbTAhWIK5oKHbisCdQQFghMMAU&url=https%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Ffile.PostFileLoader.html%3Fid%3D56ce2ac6b0366d576c6922ca%26assetKey%3DAS%253A332778320220161%25401456351942723&usg=AFQjCNHj6Zhlo27hWHNlGkGqBSo7YiBVBQ&sig2=HxiEd2roEDEUkh31AEeSDg&cad=rja

Taki mały szkrab a tyle konfiguracji... Chyba dla tego nie podają w głównej nocie tego wszystkiego żeby użytkownika nie przestraszyć :lol:

PostNapisane: 8 maja 2017, o 22:02 
Nowy

A to pewnie dlatego ;) posiedziałem dość długo nad tym i niestety przerwanie uruchamiane jest co około 100Hz i nie jestem w stanie tego zmienić. Moje wypociny:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnia instrukcja i tak na nic nie wpływa z tego co widzę, nie wiem gdzie mam błąd.

PostNapisane: 15 maja 2017, o 21:37 
Nowy

Jeżeli ktoś ma chwilę lub pracował z tym modułem to proszę o pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1