Cześć,
miałem podobny dylemat przed zakupem swojego pierwszego oscyloskopu... też brałem pod uwagę powyższe dwa modele (RIGOL DS1054Z lub SIGLENT SDS1102X).
Nie mając dużego doświadczenia i po przeczytaniu kilku recenzji w internecie + prezentacje powyższego sprzętu na youtube; dalej byłem zmieszany prawdopodobnie żadnego z urządzeń nie wykorzystam ich pełnych możliwości i pewnie wystarczył mi by bardziej prostsze urządzenie.
Zacząłem zastanawiać się w jakich okolicznościach będę z niego korzystać... nie posiadam warsztatu i gdy mam ochotę i możliwość podłubania z elektroniką, każdorazowo rozkładam się na dużym stole gdzie jest dosyć mocno nasłoneczniony. Dodatkowo mam też wadę wzroku a więc bardzo ważnym elementem był dla mnie wyświetlać... 8" jest do dosyć duży wyświetlacz bardzo ładnie widać przebiegi i dodatkowo jednym przyciskiem można zapisać informacje na pen drajwie aby później przejrzeć na komputerze. Jednak mała rozdzielczość pliku BMP (800x480) nie daje dobrej możliwości przyjrzenia się przebiegowi.
I tu z pomocą przychodzi nam program EasyWave i możliwość zapisu pliku w formacie CSV i mamy możliwość dokładnie obejrzeć przebieg z dużą ilością szczegółów i z poziomu aplikacji możemy zapisać plik w formacie PNG:
przykład:
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/12012/fb82c6b9ab473f2fe3c70732653bc68f.png)
obraz ma duży format: 10247x5230 px
Nie ogarniam jeszcze wszystkiego ale jestem bardzo zadowolony ze swojego SIGLENT SDS1102X, śmiało mogę polecić.
Pozdrawiam,
Tomek.