mirekk36 napisał(a):
Aż się sam zastanawiam jak to robi np firma TMS Software ... tyle że tam pracuje KUPA ludzi. Co ciekawe jak pytałem ich o jakiś komponent do mojego starego BDS2006 to napisali mi, że niestety już tak starych środowisk nie supportują
No właśnie też się zastanawiam
np. TMSAsync dzisiaj pobrałem wersję 2.0 i dla mojego 2009 akurat było. Tak przy okazji to dobry komponent? Bo na razie też testuję wersję demo czyli z nag screen. Miałeś może do czynienia? Warto by było kupić pełną wersję?
mirekk36 napisał(a):
Ja mam dostęp do niektórych starszych wersji za free w ramach swojej licencji ale sięga to do XE2 wstecz (jeśli chodzi o zakup obecnej pełnej wersji 10 XE)
poniżej XE2 do BDS2006 mam dziurę i nie mam praw do pośrednich środowisk za to z kolei z uwagi na BDS2006 mam dostęp z tego co pamiętam do starszych delphi zdaje się do Delphi 5
A więc do bds2009 nie mam dostępu
No ja mam dostęp więc jak chcesz mogę Ci instalkę na serwerze do pobrania udostępnić
Pytanie tylko czy po prostu nie ma do pobrania na oficjalnej stronie czy już licencja nowsza z 10.1 tego nie łapnie.
mirekk36 napisał(a):
inną całkiem kwestią jest (sam pomyśl kompilacja takich komponentów dla użytkowników wg potrzeb czyli tak jak oni mają środowiska... Gdzie ja bym to instalował ? Na maszynach wirtualnych to się ślimaczy jak nie wiadomo co, na swoim kompie gdzie pracuję no nie mógłbym instalować iluś środowisk wstecz bez jakiegoś przygotowania bo bym chyba kota dostał
Kto co lubi
ja najnowsze darmowe wersje właśnie zainstalowałem sobie na wirtualce i chodzi to całkiem nieźle. Zresztą używałbyś tylko tego powiedzmy w przypadku dostosowania komponentu do danej wersji. Także sporadycznie.
Problem ten będzie narastał, szczególnie jak w przyszłości będziesz miał dostępnych więcej komponentów w sprzedaży.
Ogólnie to jest pewien kompromis między potrzebami a tym co da się w rzeczywistości zrobić. W moim przypadku do zabawy w 10.1 i darmowej wersji komponentu to i może być z nag screen czyli teoretycznie nie muszę kupować pełnej wersji bo na dzień dzisiejszy demo wystarczy.
Natomiast jak wspomniałem o tym programiku do backupów, miałbym już kogoś komu mógłbym to sprzedać, albo używać gdzieś u kogoś w działalności gospodarczej. Nie stać mnie na uaktualnienie do najnowszej wersji "borlanda" bo jest to dla mnie bardzo sporadyczny proceder
Jednak chcąc nie chcąc nawet wersji demo komponentu nie mogę użyć do mojego środowiska i już NAPISANYCH w nim, działających aplikacji co jest dla mnie bardzo smutne bo napaliłem się obsługę USB i COM na całego
Także może znajdzie się jakieś wyjście z sytuacji, mało uciążliwe, a dające możliwość użycia tego komponentu w innych wersjach środowiska. Liczę na to i sam jeszcze poszperam, może jakiś pomysł się rozwinie