Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2017, o 18:43 
Nowy

Witam wszystkich,
jestem początkujący jeśli chodzi o programowanie więc korzystam z wiedzy jaką przekazuje Mirekk36 na swoich poradnikach w sieci oraz BB. Jestem w trakcie wykonywania mojej pracy dyplomowej. Moja praca dyplomowa polega na tym, że wykonałem taśmociąg, na którym transportowane są elementy wykonane z różnych materiałów. Czujnik pojemnościowy (npn no) umieszczony jest nad taśmociągiem i ma on za zadanie rozpoznawać rodzaj materiału, a za pomocą silniczków dokonuję sortowania tych elementów. Mój problem polega na tym, że zrobiłem podłączenia czujnika do ADC tak jak w poradniku z miernikiem cyfrowym "przetwornik ADC w mikrokontrolerach AVR - część 03" na YT i na terminalu z ADC wyświetla mi się wartość 1023, gdy czujnik nie wykrywa elementu, a wartość 0, gdy obiekt jest wykryty. No i właśnie dowolny obiekt to wartość "0". Nie wiem jak sobie z tym poradzić, żeby na każdy rodzaj wykrywanego materiału odczytywać inną wartość ADC co pozwoli mi na sterowanie silnikami i sortowanie materiałów. Wiem, że czujnik pojemnościowy reaguje w taki sposób, że pojawienie się jakiegoś elementu zmienia parametry kondensatora. Liczyłem na to, że to rozwiązanie jak w poradniku pokaże mi na terminalu właśnie te parametry, które będę mógł wykorzystać w treści programu do sterowania moimi silnikami.
Jeśli ktoś z Was ma o tym pojęcie to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Poniżej kod z poradnika:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:14 
Użytkownik

Jakie materiały miałbyś wykrywać?

PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:19 
Nowy

jez2000 napisał(a):
Jakie materiały miałbyś wykrywać?

Powiedzmy, że 3 materiały metal, drewno, jakieś tworzywo sztuczne (plastik).

PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:23 
Użytkownik

Jeżeli czujnik jest opisany że ma wyjście "npn no" to jest to czujnik z wyjściem binarnym które przyjmuje tylko dwa stany i nie ma możliwości rozpoznawania rodzaju materiału.

Marek

PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:25 
Użytkownik

Z metalem i tworzywem to możesz zastosować np indukcyjny który wykrywa metale oraz pojemnościowy który wykrywa metale oraz inne materiały.
Potrzeba jeszcze czujnika który wykrywał by drewno - odróżniał go od innego materiału. Spotkałem się kiedyś w robocie z czujnikami pojemnościowymi - analogowymi i wiem że miały za zadanie rozróżniać różne materiały. Ale nie jestem specjalistą i nie znam szczegółów.

PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:31 
Nowy

mmacura napisał(a):
Jeżeli czujnik jest opisany że ma wyjście "npn no" to jest to czujnik z wyjściem binarnym które przyjmuje tylko dwa stany i nie ma możliwości rozpoznawania rodzaju materiału.

Marek

To pewne? Może ktoś potwierdzić? Kupiłem zły czujnik... No nic uczę się na błędach.

PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:36 
Użytkownik

Tak to prawda. Sam widzisz po odczytach z ADC.

PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:39 
Nowy

A jesteście w stanie polecić mi jakiś pojemnościowy, który spełni moje wymagania? Żeby znowu nie było pomyłki :)
Dzięki za pomoc! ;)

PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:49 
Użytkownik

Witam
Musisz szukać takie aby były oznaczone/nazwane jako "analogowe..."
Tutaj masz szczyptę wiedzy nt. http://ep.com.pl/artykuly/10319-Czujniki_indukcyjne_i_pojemnosciowe_w_praktyce_inzynierskiej.html
To tylko namiastka, na pewno GOOGLE wyplują znacznie więcej.

Pozdr.

PostNapisane: 22 mar 2017, o 21:21 
Użytkownik

Moim zdaniem nie obędzie się bez przynajmniej dwóch rodzajów czujników. Na przykład Twój czujnik pojemnościowy z wyjściem cyfrowym do wykrywania w ogóle obecności przedmiotu to jedno i przydał by się jeszcze czujnik indukcyjny do rozpoznania czy przedmiot jest wykonany z materiału magnetycznego i ten mógł by być analogowy, wtedy będziesz mógł rozróżnić z jakiego metalu jest wykonany. W ten sposób masz już jakąś podstawową dyskryminację materiałów. Może istnieją takie czujniki dualne ? nie mam pojęcia :)

Strefa czasowa: UTC + 1