Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 gru 2024, o 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2012, o 01:16 
Nowy

Witam,
ponieważ nie znalazłem wątku odpowiadającego takiemu problemowi, zadaję pytanie w nowym temacie.
Zakupiłem jakiś czas temu program mkAVR Calculator i zaprogramowałem nim kilka razy mikrokontrolery ATMEGA32, jak i ATMEGA8. Używam taniego programatora usbasp. Ostatnio próbowałem zaprogramować zablokowaną ATMEGĘ8 (co oczywiście się nie powiodło), po czym przerzuciłem się na sprawną ATMEGĘ32, którą programowałem wcześniej już kilkukrotnie. Od tego czasu przy naciskaniu na przycisk "Sprawdź podłączony AVR", pojawia się błąd avrdude:
avrdude.exe: Device signature = 0x1e9502
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe: reading signature memory:

Sprawdziłem i sygnatura 0x1e9502 odpowiada faktycznie sygnaturze ATMEGI32. Dodam, że mikrokontroler programuje się normalnie, tylko z samym sprawdzeniem podłączenia coś jest nie tak. Zainstalowałem avrdude w innym folderze, który wskazałem mkAVR, ale nic to nie pomogło.
W pliku avrdude.conf znalazłem dodatkowo linie:
# Appnote AVR109 also has a table of AVR910 device codes, which
# lists:
*tutaj kilka linii kodu*
# ATmega32 0x7F 0x1E 0x95 0x02
, czyli wydaje się, że avrdude ma poprawnie zapisaną sygnaturę ATMEGI32

Dodam jeszcze, że nie ma to znaczenia, czy wybiorę wcześniej z listy ATMEGĘ32, czy nie.
Ktoś jest w stanie powiedzieć, dlaczego pojawia się ten błąd i jak się go pozbyć?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 08:24 
Moderator

ale to:

nie jest żaden błąd, proszę bardzo mam w zestawie ATB procek ATmega1284P, start wykrywania procka wygląda tak:

Obrazek

gdzie tu jest błąd ? wszystko najnormalniej w świecie działa ;) .... lepiej włącz w programie MkAvrCalculator w zakładce "Ustawienia" ptaszka aby konsola pojawiała się gdy wystąpi błąd albo zawsze (potem zmienisz sobie) ... i pokaż czy w konsoli pokazuje się rzeczywiście jakiś ERROR

to co wyżej związane jest z pewnym nietypowym pomysłem na jaki wpadłem tworząc MkAvrCalculator, który chyba jako jedyny albo jeden z nielicznych programów w tej klasie potrafi automatycznie wykryć procesor podłączony do programatora. Dlatego najpierw zawsze na próbę sprawdza czy jest tam ATmega8. Jeśli nie to dostaję sygnaturę która została wykryta i mogę dzięki temu pokazać jaki jest włożony faktycznie procek ;)

jeśli więc dalej czegoś nie możesz zrobić - to jak mówię pokaż konsolę i ew dalsze błędy jeśli są ?

PostNapisane: 9 lis 2012, o 11:03 
Nowy

W ustawieniach mam właśnie zaznaczone, by konsola pokazywała się podczas wystąpienia błędu. Po kliknięciu przycisku "Sprawdź podłączony avr" pojawia się okno, a w nim:

avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.02s

avrdude.exe: reading signature memory:

Reading | ################################################## | 100% 0.02s

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\Kuba\Documents\mkAVRCalculator\sig_tmp.hex"

avrdude.exe: safemode: Fuses OK

avrdude.exe done. Thank you.

Tym razem skopiowałem całość logu. Po zamknięciu konsoli, tak jak wcześniej pojawiała się nazwa ATMEGA32 w polu nazwa AVR, tak teraz napisane jest "Błąd AVRDUDE!"
Dodam jeszcze, że wcześniej wielokrotnie sprawdzałem podłączenie mikrokontrolerów przy pomocy mkAVR Calculator i wszystko było w porządku. Konsola nie pojawiała się, a nazwa mikrokontrolera zostawała poprawnie odczytywana.

PostNapisane: 9 lis 2012, o 11:42 
Moderator

No tak ale nie widzi kolega, że to dokładnie to samo co ja wyżej pokazałem ? I że to nie jest żaden błąd taki wynik konsoli ?

Nie mówię że kolega ma przywidzenia - ale błąd musi leżeć gdzieś indziej tylko ciężko mi tak na podstawie tylko tych informacji dojść - bo właśnie w konsoli jest wszyściutko OK ?

Tak przy okazji czy kolega może pobrał najnowszą wersję MkAvrCalculator ? Nawet wczoraj wieczorem była mała aktualizacja. Proszę pobrać i sprawdzić

jeśli nadal nie będzie działać - to proszę złapać mnie na Skype - chętnie pomogę i szybko sprawdzimy co jest nie tak ok? Mój nick skype: mirekk36

PostNapisane: 9 lis 2012, o 12:19 

Można Mirku wiedzieć co się zmieniło? bo build i vers została taka sama. O już widzę, że dodałeś RSTDISBL

PostNapisane: 9 lis 2012, o 12:59 
Użytkownik

to się przypomnę!
ATmega88 jest rozpoznawana, ale w fusach uproszczonych nic nie jest rozpoznane

PostNapisane: 9 lis 2012, o 13:17 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Można Mirku wiedzieć co się zmieniło? bo build i vers została taka sama. O już widzę, że dodałeś RSTDISBL

Ależ to jest od samego początku :) nigdy nie brakowało żadnego Fusebita

Zmiany były drobne plus jedna ważniejsza - czyli lepsze wsparcie dla programatora USBtiny

niestety aktualizacje nie powodują zmiany numeru wersji, wszystko jest robione wciąż pod "build 59" pomimo to polecam pobierać sobie raz na miesiąc a najrzadziej to raz na 3 miesiące - zawsze jakieś drobiazgi są poprawiane.

aha i dodana została pełna obsługa procesorów ATmega1284P a że zdobyłem taki to już sprawdziłem i działa w pełni poprawnie

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

wireless napisał(a):
to się przypomnę!
ATmega88 jest rozpoznawana, ale w fusach uproszczonych nic nie jest rozpoznane

ale to niemożliwe :( zobacz sam zarówno m88 jak i m88P działają poprawnie

Obrazek

PostNapisane: 9 lis 2012, o 13:37 
Użytkownik

po wybraniu z listy działa,
nie działa jak puścimy - sprawdź avr
procesor rozpoznaje, a w zakladce z fusami nic nie ma

PostNapisane: 9 lis 2012, o 13:44 

Chodziło mi bardziej o opis funkcji Pozwól na zmianę, ale faktycznie jest ;), pomroczność jasna mnie jakaś ogarnęła :).
Po prostu zawsze czytam historię zmian, takie mam schorzenie zawodowe ;).

PostNapisane: 9 lis 2012, o 13:53 
Użytkownik

wireless napisał(a):
po wybraniu z listy działa,
nie działa jak puścimy - sprawdź avr
procesor rozpoznaje, a w zakladce z fusami nic nie ma

A czy przed kliknięciem sprawdź podłączony AVR zmieniasz w lewym górnym rogu na pełna lista?

Sam programowałem M88 jakieś 3 tyg temu i nie było żadnych problemów.

PostNapisane: 9 lis 2012, o 14:03 
Użytkownik

xamrex napisał(a):
A czy przed kliknięciem sprawdź podłączony AVR zmieniasz w lewym górnym rogu na pełna lista?

teraz działa !!! - dzięki xamrex

Mirku, czy dla przyszłych pokoleń pytaczy ;) , da się to zmienić?

PostNapisane: 9 lis 2012, o 14:31 
Użytkownik

A ja zauważalnym że u mnie chociaż bym chciał zaznaczyć short list to nie da rady, zamiast tego full list jest tak jakby na stale zaznaczone :)
No i nawet po aktualizacji mam po angielsku ale zaczynam się przyzwyczajać :)

PostNapisane: 9 lis 2012, o 15:07 
Użytkownik

Potwierdzam spostrzeżenie kolegi osa1313. Również nie mogę zmienić na krótką listę. Wersja najnowsza.
PP

PostNapisane: 9 lis 2012, o 15:14 

Fakt nie można zmienić, ale procki są na tyle poukładane "popularnością", że sam zawsze korzystałem z pełnej listy.

PostNapisane: 9 lis 2012, o 15:26 
Użytkownik

Może już tak zostać bo ta lista i tak nie jest długa :)

PostNapisane: 9 lis 2012, o 15:30 
Moderator

No i o to chodzi w najnowszej wersji właśnie już na SZTYWNO zapiąłem pełną listę - to najszybsza dla mnie droga poprawy tego stanu rzeczy.

rezasurmar --> ja ciebie ale także innych użytkowników tego mojego programu po raz kolejny BARDZO bardzo przepraszam, za taki dziwny system uaktualnień, bez zmiany numeru wersji, bez opisów co nowego itp itd

niestety - z uwagi na to, że oprogramowanie cały czas rozwijam jak dla mnie czysto hobbystycznie poniekąd, gdyż zarobić się na nim nie da .... to też priorytety zmian są nieco inne i proszę o wybaczenie. Ale jak widzicie staram się jak mogę i obiecuję, że kiedyś wezmę się za ten program od nowa. Powstanie wtedy wersja 2.0, mam nadzieję że będzie działać szybciej i lepiej .... no ale to plany na przyszłość na razie

póki co mam nadzieję, że pomimo wad program chociaż troszkę się przydaje ?

co jakiś czas dodaję (zresztą często dzięki uprzejmości naszego zacnego Mistrza SunRivera) nowe procki do konfiguracji AVRDUDE, gdy ktoś pisze , że np ma jakiś i avrdude go nie wykrywa .... to zwykle - udaje się go wdrożyć dość szybko do MkAvrCalca ;)

PostNapisane: 9 lis 2012, o 15:45 

Nie masz za co Mirku przepraszać, działa, działa, czego chcieć więcej ;). Wspominałem już, że mam takie schorzenie, że po upgrade zaraz patrzę na historię zmian :).

Fakt, że bez usbasp czasem mam problem z ustawieniem fusów na świeżych prockach pod avrkalk, ale przerzucam się wtedy na AS4 zmieniam jedną opcję w fusach i już wszystko pięknie działa :).

Nawet jak mam z czymś problem, to sprawdzam za chwile na AS4, a to na dragonie itd. Się okazuje potem, że albo był podział przez 8 i mi stk500v2 świruje na avrkalk, ale to wina samego stka ;) a nie avrcalka ;).

Powinieneś zrobić jakiś system powiadomień na stronie o aktualizacjach programu.

PostNapisane: 9 lis 2012, o 15:58 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Fakt, że bez usbasp czasem mam problem z ustawieniem fusów na świeżych prockach pod avrkalk, ale przerzucam się wtedy na AS4 zmieniam jedną opcję w fusach i już wszystko pięknie działa :). .

A jaki problem ? z USBASP ? niemożliwe ;) .... jedyne co może się dziać - to fakt, że fabryczne taktowanie procka 1MHz wymaga spowolnienia SCK na ISP. Ale wtedy w MkAvrCalc'u jest przecież piękna rozwijana opcja z wyborem różnych prędkości SCK. Zresztą specjalnie jest dorobiony pewien fajny Fiuczer z którego może dotąd nie korzystałeś przełączając się na inny programator w tym momencie i AVRS

otóż jak wykryjesz procka fabrycznie taktowanego żółtym klawiszem, to on od razu ustawi spowolnione automatyczne taktowanie procka i możesz spokojnie bez żadnych przeszkód przeprogramować fuski na większe taktowanie i po sprawie - potem działa już na normalnej prędkości SCK

PostNapisane: 9 lis 2012, o 16:11 
Użytkownik

Oj tama chodzą i narzekają :)

ja to dopiero mam zabytkową wersję bo dobry rok jak nie zasysałem nowej wersji ....
i żyje i mam się dobrze :)

To kawał dobrej roboty i może temu nie widzę potrzeby by zmieniać , jedynie szkoda że niema zmian
numeracji bo bym wiedział o ile jestem do tyłu za wszystkimi :)

PostNapisane: 9 lis 2012, o 16:32 

Miałem na myśli że nie mam usbasp a tylko stk 500 i dragona. Nie licząc ATB

PostNapisane: 9 lis 2012, o 16:33 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Miałem na myśli że nie mam usbasp a tylko stk 500 i dragona. Nie licząc ATB

ach, źle przeczytałem i zrozumiałem - sorki

PostNapisane: 14 lis 2012, o 18:44 
Nowy

Okazało się, że wina leżała po stronie zasilania mojej płytki i dzięki panu Mirkowi już wszystko działa jak należy:). Temat można uznać za zamknięty.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 19:52 

Możesz opisać co dokładnie było problemem dla przyszłych pokoleń? ;).

Strefa czasowa: UTC + 1