Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 kwi 2026, o 12:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Odtwarzacz wav
PostNapisane: 11 mar 2017, o 14:52 
Nowy

Cześć,
Napisałem program, który miał odtwarzać utwór z karty SD o nazwie o.wav . Program poprawie otwiera plik, jednak ze słuchawka nie wydaje dźwięku... Czy mógłby ktoś sprawdzić mój kod czy nie ma tam żadnego błędu ? Myślałem że same wyprowadzenie odczytanych wartości hex z pliku muzycznego i "wypuszczenie" ich na PWM w zupełności wystarczy, ale widocznie się myliłem. Mógłby ktoś mnie nakierować ? Bardzo proszę :>
Projekt wykonywany na atmedze32

Narazie nie zależy mi na tym żeby dźwięk był odtwarzany płynnie może być spowolniony (wiem ze powinienem korzystać z rezonatora). Chcę narazie uzyskać jakikolwiek dźwięk w słuchawce bo jak do tej pory to otrzymuje same piski i nic więcej.
Nie odczytuje też nagłówka, ponieważ chce to zrobić potem wiem, że próbki są 8 bitowe mono, ponieważ sam ustawiałem te parametry.

Schemat :

Obrazek
Już poprawiam :)

Kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 11 mar 2017, o 23:21 przez dirgon, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 mar 2017, o 21:45 
Użytkownik

Jedyne co ogarniam to potrzebujesz kondensatorów odcinających składową stałą na wyjściu pwm. Ale wszystko się dowiesz z tych odcinków
Karta sd i wav player i jeszcze dwóch kolejnych z tej serii ;) .

PostNapisane: 11 mar 2017, o 22:06 
Nowy

Oglądałem te odcinki ,złożyłem układ według rysunku ( bez wyświetlacza) jednak dźwięk również nie wydobywał się z głośników... co prawda bez rezonatora ale chyba powinien być jakikolwiek dźwięk, prawda ?

PostNapisane: 11 mar 2017, o 22:21 
Użytkownik

Witam
Bartek123 napisał(a):
...złożyłem układ według rysunku

Tyle że "poradnikowy" rysunek podlegał ewolucji ( nie bardzo wierzę że pokazałeś oryginał ), a Twój zatrzymał się w stadium embrionalnym.
Jeśli podłączyłeś tak jak narysowałeś to cud że jeszcze nawet piszczy.
Dodaj kondensatory jak to jest na rysunkach następnych.
Dodatkowo wew. 8MHz to też nie najlepszy pomysł, ale do wstępnych ćwiczeń...

Pozdr.

PostNapisane: 11 mar 2017, o 23:05 
Nowy

Teraz sam chciałem stworzyć układ od samego początku jednak uważam ze nie jest chyba aż tak złe jak mowisz... przecież te rysunki ( z książki i mój ) różnią się jedynie 1 czy 2 kondensatorami... Chyba ze popełniłem jakiś duży błąd o którym nie mam pojęcia to możesz mi powiedzieć, chętnie naprawie układ. Czy możliwe jest ze program nie będzie działał poprawie bo ma za wolny zegar ( ten wewnętrzny) i nie wyrabia z np odczytem danych z karty? A może zrobiłem jakiś widoczny błąd w kodzie ? Proszę o pomoc :>

PostNapisane: 11 mar 2017, o 23:13 
Użytkownik

Jedną rzecz musisz zrozumieć. Musisz nam dać prawidłowy w 100% oddający rzeczywistość schemat i kod bo to nie jest tak że jeden kondensator czy 2 nie robią różnicy mogą zrobić meeeeega dużo. Nie można od tak powiedzieć o tego kondensatora to nie będzie i rezystora nic się nie stanie bo przecież to tylko 2 elementy. A te kondensatory co są przy głośniku odgrywają bardzo ważną rolę ;) .

PostNapisane: 12 mar 2017, o 09:42 
Nowy

Rozumiem, ale schemat jest taki sam jak połączenia i kod taki sam jaki jest wgrany na atmege .

PostNapisane: 12 mar 2017, o 09:46 
Moderator

dirgon napisał(a):
Myślałem że same wyprowadzenie odczytanych wartości hex z pliku muzycznego i "wypuszczenie" ich na PWM w zupełności wystarczy, ale widocznie się myliłem

No myliłeś się i to bardzo mocno. Aż dziw troszkę bierze bo piszesz, że masz książkę i nawet nie zajrzałeś do tego rozdziału żeby poczytać na jakiej zasadzie następuje odtwarzanie plików WAV ? Nie poczytałeś o nagłówku WAV ? Chcesz to taktować wewnętrznym oscylatorem ? Sorki ale to jakiś żart raczej ...

Poważnie mówię, zajrzyj jednak do książki, poczytaj a później zabierz się za realizację tego układu ale zgodnie z tym co w książce, to mówię ci będzie działać ... bo tak jak ty to teraz próbujesz to jest nieporozumienie i ciężko mi osobiście coś tu doradzać jeśli jak mówię nie poczytałeś podstawowych wiadomości o odtwarzaniu tych plików w książce.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Poza tym co? rzeczywiście masz tak zrealizowany układ ? czyli ? kardę SD podpiętą bezpośrednio do procka zasilanego +5V ??? ... czy to jakiś gotowy moduł z gniazdem karty i porządną translacją napięć ?

PostNapisane: 12 mar 2017, o 10:21 
Nowy

Nagłówku nie czytam, ponieważ narazie chciałem odtworzyć jeden konkretny plik z danymi o znanych mi parametrach.. tzn próbki 8 bitowe mono itd czyli zamiast programowo odczytywać te dane to ustawiłem program pod konkretny plik audio. Co do karty to gotowy moduł ze stabilizatorem na 3.3 V.
Na początku tygodnia postaram się kupić rezonator i wtedy sprawdzę jeszczze efekty działania układu i programu może w tym tkwi problem.. a i dołożyłem kondensatory przed słuchawkami jak mi doradzaliscie : )

W opisie kupionego modułu kart mam napisane ze SPI działa w logice 5V

Strefa czasowa: UTC + 1