Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 17:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lis 2012, o 23:41 
Nowy

Witam,
Chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich forumowiczów

Otóż nabyłem drogą kupna zestaw oraz książkę od firmy Atnel
Jestem wstępnie po literaturze oraz zabawie z płytką
(miganie diodki itp)

Poszukuje osoby która bezboleśnie wyjaśni
jak się zabrać za dalszą przygodę z C
Potrzebny "korepetytor"
Jeśli ktoś z Szanownych Kolegów
zechciał by trochę mnie pouczyć
Proszę o info w moje sprawie
w rachubę wchodzi nauka on-linie
jak i osobiście.

Pozdrawiam
Henryg

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2012, o 23:50 
Moderator

Zobacz ilu masz tu korepetytorów ;) pytaj śmiało o wszystko po kolei co sprawia ci trudności. Przeczytałeś książkę raz chociaż tak od deski do deski ? jak coś to możesz też na maila do mnie napisać, śmiało ;)

PostNapisane: 8 lis 2012, o 00:02 
Nowy

Dziękuje za szybką odpowiedz na pewno skorzystam
:)
mam jednak małe ale
tzn, przeglądając forum natrafiłem na watek
jakiegoś "kolegi"

o tym że proste pytania na forum ...
że szukać w googlach, że muszę być leniwy skoro pytam o proste rzeczy itp
i w ogóle to pewnie robił bym bałagan i zawracam d.
dlatego wolę poduczyć się z kimś kto nie ma takiego
podejścia jak autor tamtego wątku

Który możliwie pewnie się ujawni
i odpowie coś w rodzaju
"nie wiesz" a wujek google to nie łaska

ps. jak znajdę ten wątek to go umieszczę

PostNapisane: 8 lis 2012, o 00:32 
Użytkownik

Henryg napisał(a):
Dziękuje za szybką odpowiedz na pewno skorzystam
:)
mam jednak małe ale
tzn, przeglądając forum natrafiłem na watek
jakiegoś "kolegi"

o tym że proste pytania na forum ...
że szukać w googlach, że muszę być leniwy skoro pytam o proste rzeczy itp
i w ogóle to pewnie robił bym bałagan i zawracam d.
dlatego wolę poduczyć się z kimś kto nie ma takiego
podejścia jak autor tamtego wątku

Który możliwie pewnie się ujawni
i odpowie coś w rodzaju
"nie wiesz" a wujek google to nie łaska

ps. jak znajdę ten wątek to go umieszczę

Henryg pisz co cię męczy przecież wszyscy na tym skorzystamy, widziałeś ten wątek ? topic1724.html Wszyscy starają się pomóc ;)

PostNapisane: 8 lis 2012, o 00:59 
Nowy

miałem na myśli tego nie wyspanego posta

topic917.html
ps.
Uczono mnie żeby nie wierzyć ludziom którzy noszą "muchę"
, mają zbyt radykalne poglądy oraz używają więcej niż jednego wykrzyknika w jednym zdaniu
=====================================================================

PostNapisane: 8 lis 2012, o 06:35 

Henryg napisał(a):
Witam,
Chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich forumowiczów
(...)
Poszukuje osoby która bezboleśnie wyjaśni
jak się zabrać za dalszą przygodę z C
Potrzebny "korepetytor"
(...)

Witam :)
Po co Ci korepetytor, masz książkę, i masz zasoby sieciowe no i zarejestrowałeś się na forum.
Potrzebne są podstawy elektroniki i dużo zapału oraz cierpliwości. Zacznij od czytania "podręcznika"ale nie od razu od częsci z przykładami ;) - i pytaj jak nie rozumiesz czegoś, nikt wtedy Ci nie odmówi pomocy.
A kolega Kierlan miał dużo racji w swoim poście i wcale nikogo nie obrażał - napisał prawdę.

PostNapisane: 8 lis 2012, o 07:10 
Moderator

Henryg ---> zadaj pytanie na forum, sprawdź i zobacz jak działa to forum a będziesz kolojną mile zaskoczoną osobą. po prostu sprawdź. bo jak inaczej cię przekonać? ;) niepotrzebnie patrzysz na ten jeden post , przejrzyj setki innych ;)

PostNapisane: 8 lis 2012, o 07:59 
Użytkownik

Henryg napisał(a):
miałem na myśli tego nie wyspanego posta

topic917.html
ps.
Uczono mnie żeby nie wierzyć ludziom którzy noszą "muchę"
, mają zbyt radykalne poglądy oraz używają więcej niż jednego wykrzyknika w jednym zdaniu
=====================================================================

Post Kierlana ma swoje uzasadnienie. Piszac posta Ty jestes lekko mowiac "cwany". Wyszedles z pozycji poszkodowanego i teraz kazdy ma sie nad Toba litowac bo boisz sie zapytac gdyz Cie opierdziela. Chyba zaczynasz od dupy strony. Masz problem napisz. Jak cie opierdziela znaczy slusznie. To forum jest przyjazne kazdemu ale wszystko ma swoje granice. Podanie na tacy czegos co mozna przeczytac w ksiazce Mirka albo na tym forum jest bez sensu. Reasumujac czytaj ksiazke , forum i jak masz watpliwosci wklejaj kod a ludzi sa tu zyczliwi. Nie licz na tym forum na gotowce to nie to forum.
Przyjemniej nauki i owocnych programow :)

PostNapisane: 8 lis 2012, o 08:13 

Święte słowa, wystarczy przejrzeć forum. Zadasz rzeczowe pytanie dostaniesz wskazówki czy masz dalej podążać tą drogą, czy błądzisz. W zasadzie na tym forum, to dostaniesz wskazówki, mapę, kompas, gps-a i jeszcze helikopter gopru będzie nad tobą krążyć :).

Zresztą zobacz ten temat topic1724.html#p17902 sam byłem zdziwiony, że po tak postawionym pytaniu zebrało się gremium pomagających :).

PS. Mirek, SunRiver i wielu innych mają poczucie misji :D, czego nie spotkasz na żadnym innym forum. No i jeszcze chciałem dodać, że nic tak nie motywuje do pracy jak solidny konstruktywny opie......dol.

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:07 
Nowy

Panowie Dziękuje za przyjazne słowa

Nic nie pisałem o tym chce jakiegoś gotowca itp
a wręcz przeciwnie poprosiłem o ew pomoc

Chciałbym zakończyć te dyskusje
i wrócić do mojej oferty -prośby
czy są chętni ?

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:16 
Użytkownik

Henryg napisał(a):
Panowie Dziękuje za przyjazne słowa

Nic nie pisałem o tym chce jakiegoś gotowca itp
a wręcz przeciwnie poprosiłem o ew pomoc

Chciałbym zakończyć te dyskusje
i wrócić do mojej oferty -prośby
czy są chętni ?

Henryg - z calym szacunkiem ale Ty chyba dalej nie rozumiesz. Uczyc to powinienes sie sam a problemy na jakie natrafisz rozwiazuj wspolnie z kolegami na forum. Jak chcesz korepetycje to chyba w zlym miejscu szukasz.

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:26 
Nowy

Zdaje mi się że zamieściłem swój post w dziale ogłoszenia

Doskonale rozumiem o co kolegom chodzi (rozwój forum itp)
Niestety ja nie mogę zbyt często być przy kompie
dlatego chciałbym poświęcić czas prywatne spotkanie
i wyjaśnienie co mnie "boli" w C
Moje doświadczenia w takim sposobie
przyswajania wiedzy już się sprawdziły

ps. może kolega w takim razie wskaże mi odpowiednie miejsce?

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:34 

No ale przeczytałeś pierwsze działy książki Mirka??? do strony 172włącznie?. Jeżeli tak to czego nie rozumiesz z czym masz problem.

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:36 
Użytkownik

Henryg napisz chociaż jeden post co cię męczy w C i sam zobaczysz że ci pomożemy :)

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:40 

Dokładnie, popatrz po moich postach, najpierw Mirek i kilka innych osób pomogło mi napisać program obsługi wyświetlacza po RSie metodą kija i marchewki :). Następnie Zadanie nr6, gdzie w zasadzie na podstawie książki Mirka i odrobiny własnej inwencji udało mi się zająć drugie miejsce, a uwierz wiedzę na temat C mam nikłą, bo nawet by napisać if_then, for, while itd muszę co chwilę zerkać do książki jaką to one miały dokładnie składnie ;).

Średnio na 10linijek kodu, 100razy kompiluje i wgrywam hexa do procka ;). I tak w kółko, aż zadziała,

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:43 
Nowy

rezasurmar napisał(a):
No ale przeczytałeś pierwsze działy książki Mirka??? do strony 172włącznie?. Jeżeli tak to czego nie rozumiesz z czym masz problem.

Pewnie że tak i zrobiłem też kilka przykładów
pobawiłem się też w zmianę pinów, czasów.

Problem polega na tym że chciałbym
DS1820 połączyć bezprzewodowo np. z IRF (jeszcze nie wiem którym)
i nie bardzo wiem z której strony się za to zabrać
(co powinienem wiedzieć, co umieć)
Czy nie bedzie za wolny dla 1W jak z poborem prądu
itp.

PostNapisane: 8 lis 2012, o 11:51 

Aaaa widzisz i to już jest błędne założenie. Podobnie jak ja ruszasz z motyką na słońce mając w ręce wykałaczkę ;).

Zacznij powoli, sam ostatnio właśnie walczę z bezprzewodowym pomiarem temperatury.

Po pierwsze uruchomiłem moduły bezprzewodowe w/g opisu w książce drugiej jak już zadziałało, to dokładnie w/g książki zacząłem sprawdzać DS18B20.
Następnie przerobiłem lekko main by odczytywał z 4czujników, a teraz musiał byś śledzić mój temat na ten temat ;). Bo w/g tego co napisał Mirek próbuję wrzucić pomiary za pomocą struktury itd....

Jak widzisz nie wszystko od razu. Powoli, piszesz główny człon programu używając gotowych bibliotek Mirka (ich samych nie ruszasz, no może po za deklaracjami innych pinów, chociaż na początek radzę robić dokładnie jak w książce) Potem zaczynasz jak by obok działającego pisać swoja wersje main, czyli powoli wywalasz to czego nie potrzebujesz pisząc to co potrzebujesz :). Dzięki temu zawsze możesz wrócić do działającego przykładu :D.

PostNapisane: 8 lis 2012, o 12:00 
Nowy

podaj mi proszę link do swojego tematu
poczytam jak Ci idzie

PostNapisane: 8 lis 2012, o 12:02 

Na razie nijak ;) topic939.html ale się rozkręcam ;). Lepiej sobie zobacz ten temat topic977.html

Tak to właśnie wygląda w większości przypadków :).

PostNapisane: 8 lis 2012, o 23:37 
Użytkownik

Henryg, Ty się chcesz nauczyć programować w C, czy tylko czwórka Ci wystarczy na koniec nauki w szkole? Albo po szkole uznanie kolegów wystarczy?
Bo jak na mój gust i pierwsze wrażenia, to na Twoim poziomie intelektualnym książka Nr 1 Mirka Cię przerasta. Czy to prawda? Kompletnie nic z tego nie rozumiesz? Czy tylko tytułu nie zrozumiałeś? Jest dla początkujących, czyli także dla Ciebie. A już im dalej w las, to trochę lepiej, tylko od razu chciałbyś wiedzieć jak świecą wszystkie diody w wyświetlaczu "LCD"? Można tak się uczyć, czyli na skróty, ale z doświadczenia wiem, nie tylko ja, że to krótka droga. Kres tej nauki widać dość szybko.
Mam dla Ciebie propozycję: zacznij tak samo, jak my wszyscy na tym forum, czyli od początku. Sam za miesiąc będziesz się śmiał z tych korepetycji. Ba, udzielał ich będziesz swoim młodszym kolegom.Zobaczysz, a nawet się nie obejrzysz, jak mawiał mój Tata.

PostNapisane: 8 lis 2012, o 23:50 
Nowy

Worner nie znam Cię i nie wiem co może Cię przerastać oraz nie znam Twojego poziomu intelektualnego.
Natomiast wiem że piszesz posty które nic nie wnoszą do tematu.
frazezy które piszesz możesz sobie darować bo wiem że w LCD diody nie świecą no chyba że go podświetlają.
(czyżby to już pierwsza korepetycja)
Przy okazji nie rozumiem
Skoro chce zrobić DS1820 radiowo
to chyba nie potrzebuje wiedzieć jak sie robi klawiaturę matrycową itp
Potrzebuje określoną wiedzę żeby wykonać to co chcę i chcę osobie która mi ja przekaże
w stosowny sposób wynagrodzić
Jak będę chciał zrobić coś innego będę potrzebował wiedzy jak to zrobić
Wybaczcie panowie ale tak się da a czasy są takie że szkoda czasu
na zbędną (na te chwile) wiedzę

ps. chyba poproszę usunąć ten cały temat
bo za dużo budzi emocji

PostNapisane: 9 lis 2012, o 02:06 

Z mojej strony powiem. Tak się nie da. Bo ty chcesz napisać "Hamleta" nie znając nawet alfabetu. Bez o
poznania podstaw sam Bjarne Stroutstrup nie pomoże. Rozumiem że kolega cię trochę ostro potraktował, ale cały czas wynika z twoich postów że żądasz praktycznie napisania gotowca.

Napisz co już masz, przedstaw co zamierzasz napisać dalej, jaki masz zamysł, koncepcję. Po to ci dałem linka do mojego tematu byś widział jak to działa.

Nie wiem czy czasem źle nie użyłem sformułowania z kijem i marchewką, bo bardziej chyba powinienem napisać że na forum i w książce dostajesz sposób jak wyhodować drzewo by wystrugać kij oraz garść nasion marchewki. Zacznij sadzić, a my czasem jagk przyjdziesz z sadzonkami podlejemy, po nawozimy, nawet pomożemy oplewić. Ale nie wyhodować za ciebie!

PostNapisane: 9 lis 2012, o 08:51 
Moderator

Henryg napisał(a):
Skoro chce zrobić DS1820 radiowo
to chyba nie potrzebuje wiedzieć jak sie robi klawiaturę matrycową itp
Potrzebuje określoną wiedzę żeby wykonać to co chcę i chcę osobie która mi ja przekaże
w stosowny sposób wynagrodzić

Ale zaraz bo czegoś może nie rozumiem, więc proszę o uzupełnienie.

Czy kolega posiada już wiedzę na temat programowania w języku C ?? nawet taką z poziomu programowania na PC ? Zna kolega tablice ? wskaźniki (to akurat bardzo ważne) ? nie wspomnę już o strukturach, uniach itp ?

Pytam nie bez kozery, ponieważ prowadzę także normalne naziemne odpłatne kursy języka C na mikroklockach AVR, ale zawsze gdy ktoś się chce na taki kurs umówić to zadaję takie właśnie pytania aby ew dostosować poziom i zakres kursu do aktualnej wiedzy uczestnika.

I teraz tak - jeśli ktoś jest jednak całkowicie początkujący a mówi, mi że chciałby przyjechać ze swoją płytką PCB bo musi dokończyć projekt i nie za bardzo ma czas na uczenie się podstaw - tylko chciałby od razu np komunikację RS232, do tego Bluetooth i sterowanie silników krokowych a także ADC - to ja na to stanowczo odpowiadam - że tak nie dam rady niestety :(

bez podstaw ja nie będę w stanie omówić takich tematów - proszę mnie zrozumieć. Tu jest tak samo. Tylko tak sobie myślę, że kolega może niedoprecyzował tego na jakim jest obecnie poziomie znajomości C szczególnie dla mikroklocków ? Bo jeśli wszystkie podstawy ma się już za sobą tylko brakuje jakiejś konkretnej wiedzy, są konkretne pytania odnośnie tego - jak np działa tam coś w jakiejś funkcji bibliotecznej 1wire to proszę spokojnie zadać takie pytanie - ja chętnie odpowiem. Zresztą pewnie nie tylko ja ....

ale jeśli jednak kolega nie zna podstaw - to mówienie o tym, że do obsługi 1wire nie potrzebna jest wiedza na temat np klawiatury matrycowej czy np obsługi wyświetlacza 7-segmentowego - to coś mi się zdaje, że może kolega popełnia ogromny błąd i pewnie próbował książkę czytać sobie na wyrywki - może nawet od razu rozdział o 1wire i wtedy zdziwienie i zawód - że nic się nie rozumie ? Ale to nie dziwne :(

tym bardziej, że ja nie na darmo ZAWSZE powtarzam, że książka jest napisana w bardzo specyficzny sposób. I nawet wspomnę o takim przypadku czytelnika, który napisał do mnie maila z pretensją że kupił moją książkę i jest srodze zawiedziony ponieważ spodziewał się, że w końcu nauczy się obsługiwać i konfigurować timery sprzętowe w AVR ...

a ja go zapytałem: "A czytał Pan może rozdział o multipleksowaniu LED???"

na co czytelnik odpisał z nieukrywaną jeszcze większą irytacją:

"Proszę Pana - ja nigdy nie będę wykorzystywał tak przestarzałych wyświetlaczy, jak już to w przyszłości nauczę się graficznych, więc nie mam zamiaru zawalać sobie głowy zbędą wiedzą na temat jakiegoś tam multipleksowania, proszę mi więc nie pisać takich bzdur i radzić żebym czytał ten rozdział"

hmmmmm baaaardzo się zdziwiłem ale spróbowałem jeszcze raz mu odpisać i powiedziałem tak:

"ale szanowny Panie, ja pisząc ten rozdział nie miałem na celu aby namawiać czytelnika na stosowanie takich wyświetlaczy broń boże!, Ja chciałem na konkretnym i w miarę prostym przykładzie pokazać jak w praktyce w języku C korzystać właśnie z Timerów sprzętowych bo tu akurat w takim przykładzie upatrzyłem bardzo dobrą okazję. A przy tym - przekazuję jeszcze wiedzę jak korzystać z pamięci Flash na zmienne, jak robić maskowanie itp. Mam więc propozycję, niech Pan TYLKO raz - szybko przeczyta ten rozdział, i jeśli się okaże, że nic Panu to nie da - to mogę zaproponować zwrot książki i z mojej strony zwrot kosztów"

...... czytelnik się nie odzywał chyba 2 miesiące więc pomyślałem, że się zezłościł i może nawet podarł książkę ..... aż tu nagle po tych 2 miesiącach mail od niego, w którym pisze m.in

"Szanowny panie autorze, chciałem pana bardzo przeprosić, postanowiłem skorzystać z porady i przeczytałem JEDEN raz całą książkę, każdy rozdział, czyli nawet te, które mnie nie interesowały bo nie będę się np też zajmował ethernetem, tzn tak myślałem wcześniej. A teraz bardzo panu dziękuję ponieważ - znalazłem odpowiedzi już prawie na 90% pytań, które mnie nurtowały, nie wiedziałem że tą wiedzę przekazuje pan w taki sposób - nietypowy ale bardzo skuteczny sposób ....."

dalej nie będę cytował bo tu już ktoś by powiedział że samo cukrzenie ...

ale też mam nadzieję, że ta opowieść - podpowie koledze jak warto podejść do tej książki ale też nauki C dla mikrokontrolerów

część ćwiczeń warto wykonać - chociażby po to aby lepiej zrozumieć mechanizmy działania tego języka C na żywym mikrokontrolerze. Dopiero wtedy przestaną być magiczne dalsze czy wyrywkowo czytane rozdziały tej książki - mogę na to liczyć ?

---------------

jeśli jednak podstawy kolega ma za sobą - to jak mówię - proszę tu i teraz zadać konkretne pytanie - co sprawia problem w obsłudze 1wire to zaraz pomożemy OK ?

PostNapisane: 9 lis 2012, o 22:38 
Użytkownik

Nie miałem zamiaru swoją wypowiedzią (rzekomo nic nie wnoszącą do tematu, jak wszystkie moje posty) obrażać kolegi, i jeśli takie odniósł wrażenie, to informuję, że moją intencją było w sposób może dość zaczepny i przewrotny zmotywować do innego podejścia do nauki C. Jeśli kolega czuje się urażony, to również przepraszam. Natomiast podtrzymuję swoje zdanie, że należałoby zacząć od początku i podstaw (zagadnienia, o których piszesz wymagają jednak trochę więcej wiedzy, niż miganie diodami). Przecież nie da się budować domu od postawienia ścian i dachu. Trzeba najpierw przejść prze fundamenty.

PostNapisane: 9 lis 2012, o 22:58 
Użytkownik

Henryga chyba temat przerosl. To jest dobry przyklad jak ludzie chca zbudowac samochod nie majac pojecia o "zwyklym wbijaniu gwozdzia" . Oczywiscie bez urazy.

PostNapisane: 10 lis 2012, o 01:25 
Użytkownik

Henryg napisał(a):
Jak będę chciał zrobić coś innego będę potrzebował wiedzy jak to zrobić
Wybaczcie panowie ale tak się da a czasy są takie że szkoda czasu
na zbędną (na te chwile) wiedzę

Witam Wszystkich.

Rozpocząłem posta, niestety, cytatem lecz nie mogłem się powstrzymać .
Henryg jak chcesz to ja mogę być Twoim korepetytorem , jeżeli nie przeszkadza Ci to , że jeszcze nie dojechały do mnie książki , które niedawno zamówiłem oraz , że nie napisałem jeszcze żadnego programu na AVR'y ( wnioskując z Twoich postów jesteśmy w tym samym miejscu ). Czytając przebieg tematu od początku , dostrzegam pewną zawziętość , jeżeli mogę to tak nazwać , w Twoim dążeniu do osiągnięcia celu , który notabene wykracza poza stan Twojej wiedzy na obecną chwilę ( nie irytuj się tym stwierdzeniem ale gdyby nie, to nie zadawałbyś takich pytań , czyż nie ?). Język C/c++ ma 62 słowa kluczowe jeśli wierzyć http://4programmers.net/ , według specyfikacji ISO/IEC 9899-1999 ma 37 a według ANSI C z 1989 i Iso z 1990 tylko 32 . Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie , ani mega wybitnie uzdolniony , jestem przeciętnym gościem , który próbuje coś w tym kierunku zrobić. Programuję w kilku innych językach i jak chcesz to uwierz mi a jak nie to nie wierz ale podstawy , podstawy i jeszcze raz podstawy to PODSTAWA wszelkich poczynań . Ostatnie 10 lat pisałem drobne programy w Delphi ( dalej uważam się za początkującego ) nie mam problemów z interpretacją C ( dopóki nie są używane funkcje biblioteczne , o których nie mam bladego pojęcia) jednakże stwierdzenie , że nie masz czasu na " zbędną wiedzę " jest co najmniej nie na miejscu . Przeszukałem to forum i widzę , że jest tu wiele osób , które dobrowolnie bez dodatkowych opłat podzielą się swoją wiedzą , więc postaraj się to docenić , bo mogę podać Tobie kilka forum na których "szukaj było" lub "google nie gryzie" to jedyne odpowiedzi jakie możesz otrzymać na upierdliwe pytania . Z całkiem innej strony rzecz ujmując ( notabene nie wiem o co pytasz) jeżeli jesteś w stanie opracować algorytm rozwiązania Twojego problemu , to szczerze wierzę , że forumowicze tutaj obecni pomogą z implementacją w C lub innym języku stworzonym dla AVR .

Pozdrawiam i życzę sukcesów w programowaniu nie tylko AVR

PostNapisane: 11 lis 2012, o 01:03 
Nowy

Witam,
Dziękuje za opinie oraz liczne wypowiedzi
Najwartościowsze z nich to wypowiedz P. Mirka (dziękuje skorzystam z Pana rad)
GwynBleidD oraz kolegi pagosa747 z którymi chętnie nawiąże
współpracę naukową.

Pozostałym dziękuje i sugeruje inny język i odrobinę mniej agresji
Zamykam watek
pozdrawiam czytających

ps.
a teraz na koniec jak to sobie wyobrazałem
tj.
Jeśli chcesz zrobić np termometr bezprzewodowo
to
Jaki ma mieć zasięg , co ile mierzyć temp
możesz iść taką lub taką drogą
Jeśli zaczynasz w C musisz umieć
takie zagadnienia to .... i to ,.... i przydało by się jeszcze to
ze sprzętu potrzebujesz tego i tego
Naukę możemy zacząć od tego.... jak złapiesz potem to i to
itp itd
(tak zachowują się ludzie na zagranicznych forach )
wartościowe i pełne odpowiedzi bez udawania komuś że jest się lepszym
sugeruje dopilnować takich spraw a wtedy forum urośnie czego życzę

PostNapisane: 11 lis 2012, o 11:47 
Użytkownik

99 % wypowiedzi w tym wątku to próba pomocy "ogłoszeniodawcy",
nie przyjęta

wypowiedź wornera była bardzo niepoprawna, łagodnie mówiąc,
ale i on potrafił się zachować i przeprosił co jest w internecie
niestety wyjątkowe, ale na naszym forum jak widać nie stanowi
problemu

startowałem parę miesięcy na tym forum z podobnym poziomem
wiedzy co założyciel wątku i dzisiaj mam prototyp projektu,
który mnie interesował ( bezprzewodowy czujnik zalania, do
którego też chcę dorobić czujnik temperatury)

to forum jest na najwyższym, światowym (autor wspominał o forach
zagranicznych) poziomie

autor nie potrafil tego wykorzystać, trudno Jego sprawa i nie mam o
to do niego żalu

trochę mnie naszło w to dzisiejsze święto, przepraszam :)

PostNapisane: 11 lis 2012, o 12:53 
Moderator

Henryg napisał(a):
(tak zachowują się ludzie na zagranicznych forach )
wartościowe i pełne odpowiedzi bez udawania komuś że jest się lepszym

Ja przyznam, że mnie osobiście też niesamowicie podoba się taka postawa na wielu zagranicznych forach.

I do tego nie tylko ja ale praktycznie wszyscy na tym forum próbujemy dążyć. Troszkę może w tym wątku nie wyszło - chociaż nie był to nawet wątek z konkretnym pytaniem - a myślę, że jednak warto spróbować bez obaw u nas zadać pytanie i zobaczyć jaka będzie reakcja. Nawet koledzy pokazywali linki z przykładami "u nas" takich pytań, które na innych polskich forach trafiłyby najczęściej do kosza. Tymczasem jeszcze raz przypomnę i nas nawet kosza nie ma ;)

może tu w tym wątku padło może kilka słów za dużo - ale mam nadzieję, że to miało mieć raczej charakter motywacji .... tzn staram się sobie tak to przetłumaczyć. I mam nadzieję, że będzie spokojnie przecież w trakcie zadawania pytań ..... hmmm jestem nawet przekonany

więc jak coś to zapraszam do ich zadawania - bez obaw, na szczęście zebrało się tu grono fajnych ludzi i wszyscy razem nie tylko ja starają się pilnować takiego dobrego poziomu dyskusji bo każdemu na tym zależy. To forum pokazuje że i w Polsce da się dyskutować na poziomie. Może źle powiedziałem, nie to forum, ale ci ludzie, którzy tu się coraz liczniej zbierają.

PostNapisane: 11 lis 2012, o 13:51 

Chciałem się tylko szanownego kolegi spytać, który mój post był "naładowany" agresją? hmmm.

Skoro jest tak wspaniale na zagranicznych forach, to po co się kolega wysila na krajowych. Wcale tak różowo nie jest, na większości for, na ogólnikowe pytanie dostaniemy zdawkowe odpowiedzi, albo nawet trafi temat z automatu do kosza. Jeżeli zadamy rzeczowe, konkretne pytanie, jak najbardziej zostanie odpowiedź udzielona.

Dokładnie jak tu, czy na wielu innych forach. Jeżeli ktoś swoim pierwszym postem wykazuje roszczeniową postawę, niech się potem nie dziwi, że są ataki z strony co bardziej "wrażliwych" na lamerstwo, lenistwo, itd. Które niestety zalewa polską "scenę" techniczną.

Po drugie, chęć niesienia "bezinteresownej" pomocy na forum wiąże się chyba z podstawową zasadą istnienia forum, mogą skorzystać inni. Jest większa szansa, że trafi ktoś na ciekawy temat, gdzie od podstaw jest wyjaśniane co i jak, jak zbudować program zaawansowany (jak by nie było) w pojedynczych krokach z rozpisaniem poszczególnych rozkazów, algorytmów etc.
Swoją postawą, że potrzebuję korepetytora, ale nie na forum, kolega "zabiera" możliwość uczenia się innym co kłóci się z samą ideą istnienia forum.

Uwierz mi gdyby nie "karanie" za lenistwo przez mojego dziadka, to bym nic dzisiaj nie potrafił, a na pewno dużo mniej. Bo właśnie na każde takie pójście na skróty dostawałem reprymendę.

PS. Jeszcze jedno, życzę koledze tylko takich wyrozumiałych nauczycieli, profesorów, szefów w życiu jak kolega Mirek i SunRiver (i kilku innych), bo życie bywa brutalne. Skoro na jednego posta tak się kolega zjeżył, to co będzie dalej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1