Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lis 2024, o 23:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2017, o 15:54 
Nowy

Witam, zostałem ostatnio posiadaczem Bluebooka. Swoją przygodę z avrkami zacząłem od instalacji środowiska Eclipse zgodnie z instrukcjami zawartymi w filmikach na pendrivie. Przeszedłem przez cały proces instalacji tego IDE krok po kroku zgodnie z wytycznymi. Projekty załączane do workspace'a kompilują się bez żadnego problemu, jednak po napisaniu programu testowego pokazanego w materiale filmowym próba kompilacji (kompilator Release) w oknie konsoli pojawia mi się przedstawiony na obrazku komunikat.

Obrazek

To samo dzieje się po cleanowaniu gotowego projektu zaimportowanego do workspace'a. Dodatkowo, pojawiają się dodatkowe ostrzeżenia typu "Unresolved inclusion: <avr/io.h>" lub "Symbol PC7 could not be resolved" mimo że w projekcie, w katalogu include znajdują się ścieżki do danych plików.

Bardzo proszę o pomoc z tym problemem. Domyślam się, że chodzi o źle ustawione ścieżki, jednak od kilku dni nie jestem w stanie rozwiązać tego problemu szukając rozwiązań w internecie. W tworzonych przeze mnie ścieżkach nie ma spacji ani polskich znaków.

Pracuję na systemie Windows 10 64-bit.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Oskar

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2017, o 16:23 
Użytkownik

A w jaki sposób kolega zaimportował projekty?
Sprawdzi kolega czy przypadkiem pliki nie mają atrybutu "Tylko do odczytu" (w sensie fizycznym wejść przez exploratora windows i sprawdzić właściwości plików. Jak były kopiowane z pendraka (a partycja źródłowa jest tylko do odczytu) to najpewniej wszystkie pliki są z atrybutem "tylko do odczytu"

PostNapisane: 27 lut 2017, o 16:48 
Nowy

Faktycznie pliki były tylko do odczytu, jednak przy importowaniu projektów do Eclipse zaznaczyłem opcję "Copy projects into workspace" co powinno utworzyć po prostu kopię tych plików z pena. Swoją drogą pliki z pena skopiowałem najpierw na hdd. Ponadto wciąż nie rozwiązuje to problemu, dlaczego taki sam komunikat pojawia się przy próbie kompilacji projektu pisanego przeze mnie.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 18:15 
Użytkownik

Wejdź w window->preferences->avr->paths. Pokaż co tam masz.
Pokaż co masz w File->Switch Workspace.

Pokaż jeszcze: Prawy klik na Mój komputer->Właściwości->Zaawansowane ustawienia->Zmienne środowiskowe->Zmienne systemowe->Path->Edytuj.

Ostatnio edytowano 27 lut 2017, o 18:20 przez HomoChemicus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 lut 2017, o 18:16 
Użytkownik

Witam
A nie pląta Ci się po systemie śp. WinAVR ?

Pozdr.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 19:35 
Nowy

Wszystko związane z WinAVR usunąłem, wyczyściłem rejestry nawet. Nawet po formacie Eclipse działa tak samo, wygląda mi na to jakby to był problem z make, toolchainem.

Strefa czasowa: UTC + 1