Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 19:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lut 2017, o 10:38 
Użytkownik

Witam.

Chciałem sobie zaprojektować płytkę z MagicLedami.

W nocie katalogowej http://www.elenota.pl/datasheet_download/163023/WS2812B znalazłem że kondensator na zasilaniu każdej diody powinien być 15pF, z tym że w internecie udało mi się znaleźć w technologii SMD na napięcie najniżej 25V, czy to nie będzie problem ? Znalazłem też 6,3V ale były niedostępne w sprzedaży.
A może ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia w projektowaniu płytek z tymi maleństwami i napisze parę dobrych rad?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2017, o 12:28 
Użytkownik

Cześć
Do od sprzężenia zasilania wg noty katalogowej powinieneś użyć kondensatora 100n, a nie 15p. Ten ostatni to pojemność wejściowa.

PostNapisane: 26 lut 2017, o 14:51 
Użytkownik

Czyli przy każdej diodzie musi być podłączony kondensator 100 nF ? Czy coś w ten deseń się nada ?
http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=100560&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=120%2C118%2C2%2C115%2C116%2C10%2C2932%2C2931%2C32%2C39%2C2650%2C2587&used_params=118%3A24912%3B120%3A25324%3B2650%3A110860%3B

znalazłem 6.3V to nie będzie przeszkadzało. Napięcie zasilania diod to 5V.

PostNapisane: 26 lut 2017, o 15:14 
Użytkownik

Jak najbardziej mogą być. Jak masz wprawę w lutowani takich maleństw (0201) :D

PostNapisane: 26 lut 2017, o 22:35 
Użytkownik

Cytuj:
znalazłem 6.3V to nie będzie przeszkadzało. Napięcie zasilania diod to 5V.

Mała uwaga: Jeżeli weźmiesz kondensator ceramiczny np. 1uF o napięciu nominalnym 6.3V, do od sprzęgania (przy zasilaniu 5V) to:
- raczej na 100% pojemność kondensatora nie będzie wynosiła 1uF. Nie chodzi tu o rozrzuty parametrów kondensatora, lecz o zależność pojemności od napięcia zasilania. W uproszczeniu jeżeli napięcie zasilania jest zbliżone do napięcia nominalnego kondensatora, to jego pojemność drastycznie maleje.

Polecam zapoznać się z poniższym opracowaniem:
https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/5527

W twoim przypadku powinieneś właśnie wybrać kondensatory o napięciu nominalnym 25V.
Kiedyś popełniłem taki błąd projektując układ przetwornicy. Spędziłem 2 dni na szukaniu przyczyny nieprawidłowej pracy. Okazało się, że kondensator miał mniejszą pojemność przez omawiany efekt i wszystko psuł.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 00:04 
Użytkownik

Tylko, że tu nie chodzi o przetwornicę i duże prądy, a jedynie filtrację każdego ws oddzielnie. Zerknij tuhttp://www.jarzebski.pl/arduino/komponenty/diody-led-ze-sterownikem-ws2811-ws2812.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 lut 2017, o 06:26 
Użytkownik

Wprawy może w lutowaniu takich maluszkow nie mam jeszcze. Ale kiedyś się trzeba nauczyć. Zobaczymy jak wyjdzie.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 07:23 
Użytkownik

Nie wiem jaką dokładnie płytkę kolega planuje wykonać do magic ledów, ale często wygodne jest po prostu pocięcie taśmy na wymagane odcinki, przyklejenie ich nawet na PCB dla lepszego odbierania ciepła.
Wystarczy polutować krótkie odcinki, kondensatorki wszędzie są i raz, dwa możemy mieć dowolny panel, wyświetlacz w praktycznie dowolnym układzie (paski pionowo, poziomo itd.

Może przybliż jak chcesz umieścić te ledy na płytce, ile ich ma być, jakie odstępy planujesz itd. Są dostępne taśmy np. bez silikonu z gęstością 144 diody na metr.
Gęściej pewnie nie planujesz ich upchnąć na PCB.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 08:58 
Użytkownik

lobowilk napisał(a):
Wprawy może w lutowaniu takich maluszkow nie mam jeszcze. Ale kiedyś się trzeba nauczyć. Zobaczymy jak wyjdzie.

A ty widziałeś te maluszki na własne oczy kiedyś? Przy tym rozmiarze to już chyba nie kwestia wyprawy a sprzętu. Tego prawie gołym okiem nie widać. Jak czujesz się dobry w lutowaniu to pomyślo 0603. A 0805 s juz całkiem przyjemne do lutowania.
Jak odwazysz się na 0201 to koniecznie wrzuć efekty pracy.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 09:58 
Użytkownik

0402 lutowałem ręcznie na płytce trawionej w domu - da się.
0201 jeszcze nie próbowałem - być może udałoby się hot-airem (bo grot lutownicy tutaj jest już większy od elementu :D )

Tym niemniej, jeśli kolega nie ma wprawy w lutowaniu, to proponuję użyć kondensatorów w większych obudowach.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 11:44 
Użytkownik

Cytuj:
Tylko, że tu nie chodzi o przetwornicę i duże prądy, a jedynie filtrację każdego ws oddzielnie.

Ale co to zmienia? Zresztą przetwornica była jedynie przykładem dla zobrazowania problemu.

Z tego, co zrozumiałem kolega lobowilk dobiera kondensatory filtrujące na zasadzie:
- dla napięcia np. 5V wybieram kondensator o napięciu nominalnym jak najbardziej zbliżony do napięcia zasilania.
Jest to rozumowanie błędne, ponieważ powinno się wybrać kondensator z zapasem napięcia nominalnego. Dla napięcia zasilania 5V wybrałbym przynajmniej kondensator o Un = 16V.

Dobre praktyki projektowe obowiązują zawsze, niezależnie od stopnia skomplikowania projektu

PostNapisane: 2 mar 2017, o 08:00 
Użytkownik

Adixmasz napisał(a):
Z tego, co zrozumiałem kolega lobowilk dobiera kondensatory filtrujące na zasadzie:

Nie dobieram, tylko pytam się jak dobrać. Dlatego założyłem ten wątek. I w sumie po tych wypowiedziach dalej nie wiem na jakie napięcia mam szukać. Może ktoś ma już doświadczenie z tymi ledami i potrafił by się wypowiedzieć ?

Co do kupowania taśmy to chciałem sam zaprojektować wytrawić i polutować taką płytkę w ramach treningu. Tym bardziej że mam trochę tych diod w domku i chciał bym je jakoś konkretnie wykorzystać.

Po zastanowieniu się nad wielkością elementów to jednak wezmę większe kondenstory SMD jak zalecacie. Myślałem o 201 bo mógł bym takie odzyskać z innych taśm, ale jednak kupię sobie wygodniejsze do lutowania.

Strefa czasowa: UTC + 1