Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lut 2017, o 12:29 
Nowy

Cześć wszystkim,
Wykonuję moduł sterowania mocą urządzenia zasilanego z 230V metodą zmiany kąta fazy.
Kod programu działa tak, że po przerwaniu z detektora zera, uruchamiam timer0, który w przerwaniach zlicza wartośc czy zrównała się z zadanym parametrem.
Jeśli osiągnie parametr załączenia, to generuję impuls 10us na wyjście bramki triaka.

Chcę sterować mocą w zakresie 0-255, dla 0 impuls sterujący triaka pojawia się przed samym zerem więc triak włączy się na ok 15us,
natomiast przy 255 triak załączy się zaraz za zerem.

Mam problem z idealnym dostosowaniem skali typu char(0-255) do podziału połówki sinusoidy (10ms) na 255 odcinków czasowych.
Pierwotnie ustawiłem Timer0 bez preskalera, F_CPU = 16MHz, ale błąd wynikający z niedostosowania częstotliwości pozwala mi na przesuwanie impulsu max do 75% czasu połówki sinusa.

Jak prawidłowo podejść do kalkulacji ustawień timera 8 bitowego dla założeń, że chce sterować to w taki sposób, że dzielę 10ms na 255 odcinków?

------------
Poprawiłem opis na bardziej klarowny :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2017, o 13:39 
Nowy

Jakby ktoś też miał taki problem, to dokonałem małego uproszczenia.
Ilość kroków 255 powoduje ze jest błąd w odwzorowaniu częstości o 20% stąd występuje mój problem.
Zdecydowałem, że zamiast 255 kroków podzielę okres na 100 kroków i tu już można łatwo skonfigurować timer0, na preskaler /8 i TCNT0=58 w trybie NORMAL.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1