Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 09:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2017, o 23:34 
Nowy

Witam wszystkich :)
Niedawno zakupiłem MicroBoard M8 i Programator AVR, do programowania chciałbym użyć programu Arduino .
Problem polega na tym ze nie mogę połączyć się z płytką a dokładniej wgrać na nią sketcha .
Przeczytałem wiele postów które załączyłem na samym dole i poradników jak to zrobić niestety dalej mam z tym problem .

Sterowniki do programator AVR zostały wgrane pomyślnie i są aktualne.(USBasp)
Do programu Arduino wgrałem bibliotekę MiniCore ,program widzi bibliotekę i w narzędziach wyświetla opcje związane z ATmega8.
W narzędziach ustawione są następujące opcje :
programator USBasp, plytka ATmega8, BOD 2,7V, Clock 8 MHz external ,Compiler LTO Enable , Prot COM 1 .

I teraz ciekawa sytuacja , posiadam dwa komputery na jednym jak w tytule napisałem znajduje się windows 7 a na drugim MacOs Sierra.
Na Windowsie po samej próbie wypalenia bootloadera wyskakuje mi błąd, który załączyłem w pliku windows_bootloader.txt:

Najdziwniejsze jest to ze przy tych samych ustawieniach pomijając port bo nie posiadam tam widocznej żadnej opcji i przy wgraniu tej samej biblioteki na Macu udaje mi się bez przeszkód wgrać bootloadera.
Programator świeci czerwona dioda natomiast w microboard świeci się przez chwile zielona dioda .
Wynik wgrywania bootloadera w pliku mac_bootloader.txt.

Jednak gdy chce wgrać jakiś kod wyskakuje mi błąd ,który załączony jest w pliku blad_mac.txt
Dodatkowo załączę kilka screenów , proszę bardzo o pomoc w zrozumieniu i naprawieniu tego problemu .
Linki do stron z których korzystałem podczas rozwiązywania problemu :

--github.com/MCUdude/MiniCore
--mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html
--majsterkowo.pl/forum/tutoriale-f38/programowanie-atmega8a-oraz-atmega328p-za-pomoca-arduino-t280.html#p1566

Niestety mam problem z dodaniem plikow wiec podam link do innego forum gdzie zalaczylem tresci :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3309099.html
https://majsterkowo.pl/forum/problemy-f ... t5525.html

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1