Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lut 2025, o 04:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2017, o 15:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czy mogę użyć tranzystorów MJE13007 do płynnego PWM'a dla RGB 12V?

http://www.farnell.com/datasheets/79827.pdf

Nie umiem tego wyczytać z PDF'a niestety

Z góry dzięki za pomoc!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2017, o 17:20 
Użytkownik

Ten tranzystor nie bardzo nadaje się do tego zastosowania.
Tranzystor ten wytrzymuje 400V, co przy zasilaniu 12V jest dużą przesadą, jest w stanie przewodzić prąd 8A, co wydaje się dużo za dużo (nie wiadomo jaka to dioda RGB), oraz ma (jak większość tranzystorów mocy) małe wzmocnienie i duże napięcie nasycenia.
Podaj jaki jest prąd diody, a coś się dobierze.
Wygląda, że wystarczyłby tranzystor średniej mocy np. BD139.

PostNapisane: 2 lut 2017, o 17:21 
Użytkownik

To w zasadzie wysokonapięciowy tranzystor. Nie wiem jakimi prądami będziesz operował, ale do Twojego napięcia polecałbym logic level N-MOSFET, np. STP40 lub STP60

PostNapisane: 2 lut 2017, o 17:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak jak wspomniałem, chodzi mi o to czy mogę zastosować te tranzystory, czy da się nimi sterować przez PWM, czy np. nie będą w ogóle reagować. Obciążenie i napięcie raczej nie ma tu znaczenia.

PostNapisane: 2 lut 2017, o 17:31 
Użytkownik

Będzie działać, jednak w pewnym zakresie istotne będzie obciążenie jakie podłączysz.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lut 2017, o 18:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Według info z etykiety po przeliczeniu wychodzi niby 4,2A, a podłączony amperomierz pokazuje 2,4A (EDIT: ale nie mam pewności czy w przyszłości nie podłączę więcej, więc obciążenie może się zwiększyć). Chyba, że 100% świecenia zrobiłbym na np. 100Hz.

PostNapisane: 3 lut 2017, o 11:56 
Użytkownik

Jeżeli obciążenie pobiera prąd rzędu 4A, to by w pełni wysterować tranzystor potrzeba prądu bazy co najmniej kilkuset mA, by napięcie kolektor-emiter miało rozsądną wartość. Takiego prądu nie wyciągniesz z wyjścia uC, które może dostarczyć tylko 20mA (max w szczycie 40mA, a łącząc równolegle wyjścia max 100mA).
Nie da się więc wysterować tego tranzystora z wyjścia uC, Jeżeli podamy prąd bazy na poziomie 20mA, to napięcie kolektor-emiter wyniesie około kilku Volt, ile dokładnie trudno powiedzieć, bo jest to daleko poza zalecanym zakresem pracy. W konsekwencji obciążenie nie dostanie wystarczającego napięcia, a na tranzystorze wydzieli się mnóstwo ciepła (4A * kilka V=kilkanaście W).
Lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie darligtona mocy, np BD649, gdzie przy prądzie bazy 20mA i prądzie obciążenia 4A, możemy spodziewać się napięcia kolektor-emiter rzędu 1V. Nie jest to rozwiązanie doskonałe, bo oznacza straty na tranzystorze rzędu 4W.
Zastosowanie logic level N-MOSFET jest problematyczne, gdyż z powodu ogromnej pojemności bramki wymaga stosowania drivera do sterowania bramki, przy szybkich przebiegach.
W tym przypadku, w mojej opinii, polecałbym dwa rozwiązania
- tranzystor mocy + tranzystor sterujący
- N-MOSFET + driver przeciwsobny na dwu tranzystorach

PostNapisane: 3 lut 2017, o 12:38 
Użytkownik

Bardzo ładnie rozwinąłeś temat obciążenia dla podanego typu tranzystora w pełni uzupełniając moją ostatnią wypowiedź natomiast nie zgodzę się co do jednego:

Alef2 napisał(a):
Zastosowanie logic level N-MOSFET jest problematyczne, gdyż z powodu ogromnej pojemności bramki wymaga stosowania drivera do sterowania bramki, przy szybkich przebiegach.

Z ciekawości zapytam (oczywiście bez ironii i jak najbardziej serio), ile układów zrobiłeś z bezpośrednim sterowaniem mosfeta z portu uC?
Ja już kilka mam za sobą w tym układy, które pobierają kilka amper i przy sterowaniu do kilku kHz nie widzę żadnego problemu. Oczywiście masz rację z driverami dla dużych mocy i wysokich częstotliwości przełączania, ale chyba nie po to wymyślono tranzystory logic level, żeby sobie utrudniać życie na każdym kroku. Autor nie podał jakie obciążenie (pobór mocy) chce podłączyć, ale wiemy że to diody RGB, więc zakładam, że jeden kanał więcej jak kilka amper miał nie będzie, a częstotliwość sterowania wystarczy nawet 200-400Hz co dla tranzystora typu STP40/STP60 (które wcześniej proponowałem) jest niczym specjalnym - siedzą takie we wkrętarkach i wytrzymują przy piskliwym PWM'ie... nawet 30A.

PostNapisane: 3 lut 2017, o 16:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kurcze, zle podalem. 2,4A wychodzi na wszystkie 3 kolory. Czyli niecały 1A na kolor, ale na chwilę obecną.

PostNapisane: 3 lut 2017, o 17:03 
Użytkownik

To mógłbyś na kanał zastosować nawet tani maleńki SMD logic level IRLML2502 i też by się nie grzał, a jego prąd to 4A.
Z tranzystorami bipolarnymi zawsze jest ten problem w sterowaniu impulsowym, że jego max otwarcie zależy od prądu bazy i to trzeba sobie wyliczyć jak pokazał kolega wyżej, bo może się okazać, że prąd sterujący z uC go niewystarczająco otworzy. Z kolei wyposażanie go w kolejne stopnie driverów może się okazać mniej opłacalne pod każdym względem niż kupno innego tranzystora.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 lut 2017, o 19:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może lepiej byłoby dać coś w obudowie TO-220 i radiatorem? Np. IRFZ44N?

PostNapisane: 3 lut 2017, o 19:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ok, to prawie wszystko wiem - dzięki za pomoc! :)

PostNapisane: 3 lut 2017, o 20:53 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
natomiast nie zgodzę się co do jednego: [....]

Przyznaje się bez bicia, że nie zastosowałem dotychczas ani jednego takiego układu, tzn. bezpośredniego sterowania MOSFET'a z uC z PWM.
Chyba, że za takie rozwiązanie można uznać sterowanie grzałki, ale tam częstotliwość była rzędu 100Hz (PFM).
Dzięki, za zwrócenie mi uwagi. Chyba już najwyższy czas, by na własnym przykładzie przekonać się jak działa logic level MOSFET.
Przy okazji spytam, jakie Mosfety logic level byś polecił.

PostNapisane: 3 lut 2017, o 22:43 
Użytkownik

Alef2 napisał(a):
Chyba już najwyższy czas, by na własnym przykładzie przekonać się jak działa logic level MOSFET.

Oj jak zaczniesz to będziesz żałował, że tak późno ;)

Alef2 napisał(a):
jakie Mosfety logic level byś polecił

Moim faworytem w układach niskonapięciowych z prądem do 1-2A gdzie zależy mi na wymiarach jest IRLML2502. Ma całkiem fajne parametry jak na takiego malucha.
Z kolei STP40/60 idealny do większych prądów. Stosunkowo mała rezystancja Rds.
Lubię też RFD3055 ze względu na cenę do nieco większych prądów 3-4A, ale wadą jest większy Rds.
W układach małej mocy gdzie trzeba podać napięcie na inną część płytki coś włączyć o nieco większej potrzebie na prąd niż pozwala na to pin uC stosuję BSS138 - spory Rds, za to tranzystor kosztuje grosze. Aha, z doświadczenia już wiem, że temu potrzeba obowiązkowo jakiś rezystorek około 100om na bramkę. Paliły mi się ciągle w prostym układzie i nie wiedziałem dlaczego. Rezystor rozwiązał sprawę :)
W zasadzie każdemu z wymienionych tranzystorów warto dać jakiś opór 80-100om, bo przez ułamek sekundy taki tranzystor jest zwarciem dla portu.
Oprócz tych opisanych jest jeszcze cała masa innych na różne okazje, a nawet i p-mosfet jest sporo do wyboru. Polecam poszperać i wybrać coś dla siebie :)

Strefa czasowa: UTC + 1