masz tam dzielnik R2 i R3, który przy +5V powoduje, że na bazę dostaje się jeszcze napięcie 0,6V lub coś w tych okolicach a więc tranzystor jest otwarty - może nie w pełni i dlatego diody jeszcze świecą
przy zasilaniu 3,3V na bazę doleci już tylko ok 0,3V co spowoduje, że tranzystor jest praktycznie zatkany.
Weź wywal ten rezystor 1K i normalnie zwieraj bazę do GND, wtedy obojętnie przy jakim napięciu diody zawsze zgasną
tzn nie wnikam dalej - może jest w tym jakiś sens ale coś nie widzę tego sensu opisanego w PDF'ie - więc czy on tam jest ?
jeden z typowych modułów korporacji BTC (czyli AVT/Kamami) niestety ....
tzn nie mówię że wszystkie są nieteges - ale z iloma już ja się spotkałem, które były wykonane wbrew logice i często nie działały od urodzenia ..... A ludzie nawet nie reklamowali bo myśleli że to ich wina że nie potrafią uruchomić. Ostatnio to kursant do mnie na kurs C przyjechał i tak pomyślał, że zabierze ze sobą przejściówkę USB/RS232 z AVT, którą kupił już 2-3 lata temu i to na scalaczku FT232R (super scalaczek) , aplikacja prosta jak drut i wydaje się że nic w niej nie można skopać - a jednak
.... AVT było zdolne ...
przejściówka nie działała mu od momentu zakupu ale chciał na kursie przy okazji zobaczyć jak się nią posługiwać. Hmmm wziąłem w łapki i nie działa
.... o żesz w mordkę pomyślałem - teraz wyjdzie że i ja nie umiem tego odpalić - podczas gdy na co dzień mam do czynienia wciąż z tym scalakiem np w zestawach ATB
ale nic - rozkręciliśmy obudowę - no i patrzę i patrzę jak sroka w kość - nic nie widzę żeby było coś urwane czy zwarte - .... no wszystko wydaje się ok
więc zacząłem analizować PCB ... no i aż włosy zjeżyły mi się na głowie .... to niemożliwe powiedziałem - przecież to nigdy nie będzie działać
a kursant pyta się a co ? zepsute ?
nie nie - źle zaprojektowane w ogóle a płyteczka PCB pięknie wykonana fabrycznie a nie tam np żelazkiem przez amatora
no nie pamiętam teraz co było - ale wystarczyło że przeciąłem dwie ścieżki, dodałem dwa krosy i przejściówka "zmartwychwstała" i od razu zaczęła działać dobrze
SZOK
www.youtube.com/mirekk36 ]