Nefarious19 napisał(a):
A w którym ja momencie napisałem że dioda ma taką charakterystykę? przy prądzie 500uA dioda w avrach ma 0.6V spadku napięcia. Wiem bo testowałem. dla porównania diody 1n4148 mają około 500mV przy tym samym prądzie... więc nie zgodzę się żeby przy 0.3V diody te przewodziły jakiś znaczący prąd nawet dla zasilania bateryjnego.
Na początek powiem, że ja sobie zawsze cenię również twoje podpowiedzi na forum szczególnie z analogówki bo ja tu jestem cienki ... ale w tym wypadku powiem szczerze, że te diody BĘDĄ na 100% brały udział w zasilaniu całego układu - też testowałem ... Więc kolega
andrews podpowiedział jak mi się wydaje tutaj MEGA CENNE UWAGI w tym zakresie.
Nawet teraz mam taki efekt w przetworniczkach DIGI-LION, że jeśli nie zrobimy separacji na liniach TX albo LIRQ z przetwornicy - to okazuje się, że stan wysoki na tych liniach pochodzący z wyjść układu ATtiny10 w przetwornicy - potrafi nam ładnie podawać zasilanie na cały zestaw ATB
... oczywiście z uwagi na rezystancje po drodze - napięcie spada drastycznie z tych ok 3V do ok 1,5V ale to BARDZO niepożądany efekt ... Gdy na wyjściu TX ustawię stan niski to oczywiście napięcie to zmniejsza się do zera. Gorzej jest z linią LIRQ
bo tu ciekawostka - jest ona wyjściem ale z pinu RST procka ATtiny10 , który ma za pomocą Fusebitu odłączyny RST i pin zachowuje się jako niby zwykły port IO
dlaczego użyłem słówka "niby" .... ano dlatego że tu straciłem troszkę włosów na głowie - i dopiero jak zwykle nota PDF wyjaśniła przyczynę wyrwania sobie włosów. Do tej pory bowiem bazowałem na tym jak to jest z tym pinem we wszystkich innych prockach ATmega czy ATtiny .... aż tu zaglądam w końcu do noty PDF ATtiny10 i oczom nie wierzę
okazuje się, że w przypadku tego procka mamy takie oto zdanie
The reset pin can also be used as a (weak) I/O pin.
..... kuźwa !
jakieś kocie "weak" ... no więc szybko na koniec noty do wykresów i szczęka opadła
... ot polecam tę ciekawostkę wszystkim bo można zęby zjeść na tym tak jak to wszyscy zjadają np zęby przy starym procku m128 zapominając np o fusebicie M103 albo że piny MOSI i MISO z ISP nie są tam gdzie się wydaje że mają być tylko na liniach Rx i Tx
koniec końców musieliśmy nieźle końbinować z całością bo brak pinów itp ... ale nadal pozostał problem tyle że mniejszy niż z TX bo w końcu można powiedzieć, że zdecydowałem się wykorzystać ten kocie "weak" żeby pracował "dla mnie"
chociaż troszkę - efekt jest taki, że wysoki stan na pinie TX w trakcie uśpienia powoduje wprawdzie zasilanie zestawu ATB ale już nie napięciem 1,5V tylko spada to to ok 0,8-0,9V ... co oczywiście nadal jest "niśt gut" ale jest
tzn cały czas mówię o "bez separacji"
w efekcie końcowym - mierzyłem również prąd jaki sobie pływał przez te diodki na wejściu portów i wcale nie był malutki - co więcej - następuje wtedy ssanko z baterii
... Naturalnie do testów i tak na prawdę w zestawie ATB szczególnie gdy nie chodzi o usypanie procka i gdy nie są wciąż podłączone te linie - to nie ma żadnego problemu.
Ale teoretyczny dla układów docelowych jest
- pewnie jeszcze będę nad tym pracował
mówię Wam - pamiętajcie o kocim "weak" na pinie RESET gdy ma być zwykłym I/O .... bo się można przejechać
nie planujcie np z niego migać sobie diodą LED
bo będzie zdziwko